28.3 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ παραπλάνηση του δήθεν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε δημοφιλή μπισκότα και δημητριακά

Η παραπλάνηση του δήθεν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε δημοφιλή μπισκότα και δημητριακά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και αερόσακους ανιχνεύτηκε σε φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέας

Η έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού άλατος μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό των ενηλίκων και επηρεάζοντας την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε έμβρυα και βρέφη Μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων, ορισμένα πλαστικά και αερόσακους είναι ανιχνεύσιμη σε πολλά τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, σύμφωνα με το Consumer Reports.

Ομάδα Παράκτιας Αναγνώρισης: Η νέα ιδέα του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών

Το 3ο Παράκτιο Σύνταγμα Πεζοναυτών (3rd Marine Littoral Regiment – 3 MLR) βρίσκεται στην διαδικασία δοκιμής της νέας ιδέας της Ομάδας Παράκτιας Αναγνώρισης (Littoral Reconnaissance Team – LRT). Η LRT είναι μία χαμηλού ίχνους ομάδα, που αναπτύσσεται εύκολα, και χρησιμοποιεί πολλαπλής χρήσης αισθητήρες και άλλες πηγές συλλογής πληροφοριών, για να εκτελεί Αναγνώριση και Αντι-Αναγνώριση στην

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Λευκορωσία διέταξε γενικό συναγερμό – Οι Ουκρανοί πιέζουν το Κουρσκ – Στρατιωτικός νόμος σε Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ

Αύξηση της πίεσης των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στον θύλακα του Κούρσκ, αναμένουν τα επόμενα 24ωρα οι Ρώσοι: Μία Ταξιαρχία των Ουκρανών πέρασε και αυτή από τα σύνορα και έχει εμπλακεί σε μάχες. Κηρύχθηκαν από την Μόσχα σε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», δηλαδή στρατιωτικού νόμου, Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ. Εκτός από το Κούρσκ οι Ρώσοι

Πως οι μυκοτοξίνες απειλούν την ασφάλεια των δημητριακών – Επιστημονικά ευρήματα

Επιστήμονες εξέτασαν τα προβλήματα που δημιουργούν οι μυκοτοξίνες στον τομέα των δημητριακών στην Ιρλανδία για να βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Η Ιρλανδία είναι σημαντικός παραγωγός βρώμης και κριθαριού. Ενώ ένα μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ένα σημαντικό ποσοστό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ο Chris Elliott, πρώην καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο

Η Ρωσία μαζεύει δυνάμεις στο Κουρσκ! ΒΙΝΤΕΟ σοκ με Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν πυρά και νάρκες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι συγκεντρώνει δυνάμεις, εναντίον ουκρανικών σχηματισμών στην περιοχή Sudzha της περιοχής Kursk, στέλνοντας τανκς και άλλο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό. «Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-21 Grad, ρυμουλκούμενα πυροβόλα, άρματα μάχης που μεταφέρονται, βαρέα οχήματα, οχήματα Ural και KamAZ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του! Σύμφωνα
spot_imgspot_img

Όπου βλέπετε “χωρίς προσθήκη ζάχαρης” και “χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης”, προσέχετε διπλά!

Το πρωινό είναι για τους περισσότερους διατροφολόγους το “σημαντικότερο γεύμα της ημέρας” αφού μας δίνει την ευκαιρία να προσλάβουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία και ανάπτυξη και ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με την απαιτούμενη ενέργεια. Αρκεί βέβαια όσα τρώμε για πρωινό να συμβάλλουν πραγματικά στην καλή μας υγεία…

Οι ειδικοί του περιοδικού υγείας «il salvagente» εξέτασαν πολύ γνωστές μάρκες δημητριακών και μπισκότων που συνήθως βρίσκονται στο πρωινό τραπέζι και όσα ανακάλυψαν μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πραγματικά ζητάμε από το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι στα κλασικά Corn Flakes της Kellogg’s περιέχεται 98% καλαμπόκι και η ζάχαρη αντιπροσωπεύει το 8% του συνόλου: μια σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή αναλογία. Στις εμπλουτισμένες ή πρωτεϊνούχες παραλλαγές του όμως, το προϊόν, παραδόξως, αντί να είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία είναι χειρότερο! Στο Kellogg’s Protein Dried Fruit (granola και σπόροι) η ποσότητα ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ανεβαίνει στα 12 γραμμάρια.

Ούτε όμως και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν εγγύηση για τη διατροφή. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα δημητριακά Misura Protein από σιτάρι ολικής άλεσης, ρύζι και βρώμη: ο κατάλογος των συστατικών είναι απλός, χωρίς πρόσθετα, αλλά τα σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ανέρχονται σε 14 γραμμάρια, και η πρόσληψη πρωτεΐνης που δηλώνεται στην ετικέτα προέρχεται στην πραγματικότητα από γλουτένη σιταριού, μια πρωτεΐνη με χαμηλή βιολογική αξία, ένα πρωτεϊνικό κέρδος που είναι επομένως αρκετά άχρηστο από διατροφική άποψη!

Στα μπισκότα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στρατηγικές είναι η ένδειξη στη συσκευασία “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”. Συνήθως όμως δεν αναγράφεται πουθενά ότι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλυκαντική ουσία είναι η μαλτιτόλη, η οποία και μας φορτώνει θερμίδες και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Υπάρχουν προϊόντα, όπως τα μπισκότα σοκολάτας Misura Dolcesenza, τα οποία, εκτός από τις λέξεις “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”, αναγράφουν επίσης στη συσκευασία “χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης”. Τα προϊόντα αυτά προφανώς και περιέχουν μαλτιτόλη, οπότε η συγκεκριμένη αναγραφή είναι τουλάχιστον παραπλανητική.

Το ίδιο ισχύει και για τα μπισκότα με γεύση καρύδας της Céréal, τα οποία έχουν σε περίοπτη θέση στην ετικέτα τις λέξεις “χωρίς ζάχαρη” και στο πίσω μέρος τους αναγράφουν: “έχουν μειωμένη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα… περιέχουν μαλτιτόλη αντί για ζάχαρη…”. Στον διατροφικό πίνακα κάτω από τα σάκχαρα βρίσκουμε μηδέν γραμμάρια και κάτω από τις πολυόλες 18 γραμμάρια.

Η σημασία του γλυκαιμικού δείκτη στο διαβήτη

Εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι οι διαβητικοί αφού τα προϊόντα με μαλτιτόλη δεν συμπεριφέρονται σαν τρόφιμα που περιέχουν πραγματικά μηδενική ζάχαρη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) μας λέει εάν ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα, μέτρια ή αργά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά όχι μόνο αυτούς. Διαφορετικοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται και απορροφώνται με διαφορετικούς ρυθμούς και το GI είναι μια κατάταξη του πόσο γρήγορα κάθε τροφή και ποτό με βάση τους υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τους.

Κάθε είδους αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποτυπώνεται μέσω του γλυκαιμικού δείκτη (GI).

  Κατά συνέπεια η γνώση του ποια τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή του.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img