29 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως οι μυκοτοξίνες απειλούν την ασφάλεια των δημητριακών – Επιστημονικά ευρήματα

Πως οι μυκοτοξίνες απειλούν την ασφάλεια των δημητριακών – Επιστημονικά ευρήματα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ομάδα Παράκτιας Αναγνώρισης: Η νέα ιδέα του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών

Το 3ο Παράκτιο Σύνταγμα Πεζοναυτών (3rd Marine Littoral Regiment – 3 MLR) βρίσκεται στην διαδικασία δοκιμής της νέας ιδέας της Ομάδας Παράκτιας Αναγνώρισης (Littoral Reconnaissance Team – LRT). Η LRT είναι μία χαμηλού ίχνους ομάδα, που αναπτύσσεται εύκολα, και χρησιμοποιεί πολλαπλής χρήσης αισθητήρες και άλλες πηγές συλλογής πληροφοριών, για να εκτελεί Αναγνώριση και Αντι-Αναγνώριση στην

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Λευκορωσία διέταξε γενικό συναγερμό – Οι Ουκρανοί πιέζουν το Κουρσκ – Στρατιωτικός νόμος σε Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ

Αύξηση της πίεσης των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει στον θύλακα του Κούρσκ, αναμένουν τα επόμενα 24ωρα οι Ρώσοι: Μία Ταξιαρχία των Ουκρανών πέρασε και αυτή από τα σύνορα και έχει εμπλακεί σε μάχες. Κηρύχθηκαν από την Μόσχα σε καθεστώς «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», δηλαδή στρατιωτικού νόμου, Κούρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ. Εκτός από το Κούρσκ οι Ρώσοι

Η Ρωσία μαζεύει δυνάμεις στο Κουρσκ! ΒΙΝΤΕΟ σοκ με Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν πυρά και νάρκες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι συγκεντρώνει δυνάμεις, εναντίον ουκρανικών σχηματισμών στην περιοχή Sudzha της περιοχής Kursk, στέλνοντας τανκς και άλλο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό. «Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-21 Grad, ρυμουλκούμενα πυροβόλα, άρματα μάχης που μεταφέρονται, βαρέα οχήματα, οχήματα Ural και KamAZ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του! Σύμφωνα

Τουρκία: Στηρίζει την τριμερή πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ με διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στις 15 Αυγούστου. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Επικροτούμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης

FDA: Υποχρεωτική η αναγραφή των επιπλέον σακχάρων στην πρόσοψη της συσκευασίας

Ο FDA στοχεύει στους “διατροφικά αναλφάβητους” καταναλωτές ή σε εκείνους με χαμηλή διατροφική παιδεία Νέους υποχρεωτικούς κανόνες που προβλέπουν την επισήμανση των προστιθέμενων σακχάρων στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας (FOP), θεσπίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τον Οκτώβριο. “Η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας δεν θα κάνει πολλά από μόνη της. Οι
spot_imgspot_img

Επιστήμονες εξέτασαν τα προβλήματα που δημιουργούν οι μυκοτοξίνες στον τομέα των δημητριακών στην Ιρλανδία για να βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Η Ιρλανδία είναι σημαντικός παραγωγός βρώμης και κριθαριού. Ενώ ένα μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ένα σημαντικό ποσοστό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Ο Chris Elliott, πρώην καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, και μια ομάδα ερευνητών ανέλαβαν το έργο. Εξετάστηκε η επικράτηση ορισμένων μυκοτοξινών και οι προσεγγίσεις για τη μέτρηση και τον έλεγχό τους. Η Safefood δημοσίευσε τα ευρήματα.

Τα τυπικά τρόφιμα που προέρχονται από βρώμη περιλαμβάνουν δημητριακά πρωινού, ψωμί, μπισκότα, παιδικές τροφές, μούσλι, μπάρες δημητριακών και εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων βρώμης. Το κριθάρι χρησιμοποιείται στην παραγωγή δημητριακών πρωινού, βυνοξυδιού και σε διάφορα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Η ανάλυση της βρώμης υπογράμμισε ότι οι μυκοτοξίνες T-2, HT-2 και η ωχρατοξίνη Α αποτελούν συνεχή πρόκληση για τη βιομηχανία. Η επεξεργασία, όπως η αποφλοίωση, είναι επαρκής για τη μείωση των συγκεντρώσεων των T-2 και HT-2 στη βρώμη. Η παρατηρηθείσα μόλυνση της βρώμης με ωχρατοξίνη Α ενίσχυσε τη σημασία της κατάλληλης ξήρανσης, αποθήκευσης, παρακολούθησης και ελέγχου.

Η ανάλυση των δεδομένων έδωσε έμφαση στα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στη συμβατικά παραγόμενη βρώμη σε σύγκριση με τα βιολογικά συστήματα. Η χρήση μυκητοκτόνων και η αποθήκευση της βρώμης σε αποθήκες γεωργικών εκμεταλλεύσεων οδήγησαν σε αυξημένη μόλυνση από μυκοτοξίνες. Η εφαρμογή μυκητοκτόνων πριν από τη συγκομιδή και οι συνθήκες αποθήκευσης μετά τη συγκομιδή της βρώμης αποτελούν κρίσιμα σημεία ελέγχου για τη διαχείριση των μυκοτοξινών.

Επικράτηση μυκοτοξινών και επικαιροποιημένοι κανόνες

Μια έρευνα σε βρώμη και κριθάρι που προήλθαν από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι οι Τ-2 και HT-2 ανιχνεύθηκαν στο 94% των δειγμάτων. Ο αριθμός των δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν 281: 229 δείγματα βρώμης και 52 δείγματα κριθαριού.

Συνολικά, το 35% των δειγμάτων βρώμης ήταν μολυσμένα με περισσότερες από μία μυκοτοξίνες. Στο 16% των μη επεξεργασμένων δειγμάτων βρώμης, τα επίπεδα Τ-2 και HT-2 σε συνδυασμό υπερέβαιναν τα νομοθετικά όρια της ΕΕ.

Στα δείγματα επεξεργασμένης βρώμης δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις. Τα όρια για την ωχρατοξίνη Α ξεπεράστηκαν σε 3 και 6% των μη επεξεργασμένων και των επεξεργασμένων δειγμάτων βρώμης, αντίστοιχα, γεγονός που υποδηλώνει προβλήματα αποθήκευσης ή ανεπαρκή ξήρανση των κόκκων.

Η έκθεση εκπονήθηκε πριν η ΕΕ εισαγάγει αναθεωρημένα ανώτατα όρια για τις ουσίες T-2, HT-2 και DON (δεοξυνιβαλενόλη) σε δημητριακά και προϊόντα δημητριακών. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιομηχανία δημητριακών, καθώς η αυξημένη επιτήρηση και οι στρατηγικές μετριασμού θα προσθέσουν επιπλέον βάρος στους αγρότες και τους παραγωγούς. Τα υψηλότερα ποσοστά μη συμμόρφωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες για τον τομέα και σε αυξημένη σπατάλη τροφίμων.

Μια άλλη έρευνα περιελάμβανε 310 δείγματα βρώμης που συλλέχθηκαν από αγρότες και μεταποιητές βρώμης σε ολόκληρη την Ιρλανδία μεταξύ Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μόλυνση με μυκοτοξίνες Fusarium, ιδίως T-2 και HT-2, ανησυχεί τους παραγωγούς βρώμης. Οι τοξίνες T-2 και HT-2 ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των δειγμάτων βρώμης. Η ζεαραλενόνη και η δεοξυνιβαλενόλη ανιχνεύθηκαν σε 20 και 13 δείγματα, αντίστοιχα.

Τα καθεστώτα δοκιμών που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία για τον έλεγχο και τον μετριασμό των μυκοτοξινών που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα ποικίλλουν. Από τις πληροφορίες που έλαβαν, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι διαδικασίες δειγματοληψίας και προετοιμασίας των δειγμάτων μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

Δύο από τους τέσσερις πρωτογενείς παραγωγούς και μεταποιητές βρώμης εξετάστηκαν για τις μυκοτοξίνες Fusarium, T-2 και HT-2, δεοξυνιβαλενόλη και ζεαραλενόνη. Ο τρίτος εξέτασε μόνο για Τ-2 και HT-2 και ο τέταρτος δεν είχε καθιερώσει κανένα καθεστώς δοκιμών. Μια εταιρεία που ασχολείται με την επεξεργασία κριθαριού δήλωσε ότι βασίζεται στο πιστοποιητικό ανάλυσης ως απόδειξη συμμόρφωσης και δεν πραγματοποιεί καμία δοκιμή.

«Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν μέσω αυτού του έργου θα διευκολύνουν βελτιωμένες πρακτικές προσεγγίσεις μετριασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση των κανονιστικών απαιτήσεων και τελικά την αύξηση της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας δημητριακών», δήλωσαν οι ερευνητές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img