32.6 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜελέτη: Αντικατέστησαν τα ανθυγιεινά προϊόντα στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και τα...

Μελέτη: Αντικατέστησαν τα ανθυγιεινά προϊόντα στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

meteo.gr: Ο καπνός από τη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής όπως καταγράφηκε από τις κάμερες της Πεντέλης και τον μετεωρολογικό δορυφόρο

Ο καπνός από τη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής όπως καταγράφηκε από τις κάμερες της Πεντέλης και τον μετεωρολογικό δορυφόρο Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, 18:45   Ο καπνός από την φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, με

Αίγυπτος – Κατάρ: Είπαν στο Ισραήλ ότι ο νέος ηγέτης της Χαμάς επιθυμεί συμφωνία για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα

Μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ είπαν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επιθυμεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο CNN μια ισραηλινή πηγή με γνώση του θέματος. Εντούτοις, «κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο Μπίμπι» , τόνισε η πηγή

Ουκρανός αξιωματούχος: “Η ουκρανική εισβολή στοχεύει να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία”

«Χιλιάδες» Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, η οποία στοχεύει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία, « Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια

Κρίσιμο 48ωρο στο Κούρσκ: Οι Ουκρανοί άρχισαν να χάνουν την συνοχή τους – Ουκρανικό άρμα εξοντώνει… ομάδα ουκρανικού πεζικού!

Σοβαρά προβλήματα επικοινωνιών και ως εκ τούτου απόδοσης στο πεδίο της μάχης, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κούρσκ, λόγω της έντονης δράσης των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία είδαν αδρανοποηθεί για άγνωστους λόγους τα πρώτα 24ωρα της ουκρανικής επίθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο βίντεο, όπου ουκρανική ομάδα προσωπικού βάλλει… κατά

Καιρός: Σήμα κινδύνου από τους μετεωρολόγους – Εφιαλτικό το επόμενο 24ωρο με μανιώδεις ανέμους

Με ενισχυμένα μελτέμια θα κυλήσει ο καιρός και την Δευτέρα (12/8) με τον ακραίο κίνδυνο φωτιάς να παραμένει για τις επόμενες 24 ώρες. Όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και οι επόμενες ημέρες θα κυμανθούν στο ίδιο μοτίβο μιας και η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι δυνατοί βοριάδες θα επιμείνουν. Η
spot_imgspot_img

Οι γονείς που ψωνίζουν με τα παιδιά τους στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας μπορούν πλέον να αναπνέουν με ανακούφιση όταν φτάνουν στο ταμείο.

Τον Μάρτιο του 2021, η πόλη Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ έγινε η πρώτη στον κόσμο που εφάρμοσε μια υγιεινή πολιτική για τα ταμεία, η οποία θέτει διατροφικά πρότυπα για τα ταμεία των καταστημάτων.

Το Μπέρκλεϊ, που βρίσκεται στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ακολούθησε το Πέρις, μια μικρή πόλη στη Νότια Καλιφόρνια, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την πολιτική της πόλης, στο ταμείο μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα εξής προϊόντα: Μη ζαχαρούχα ποτά, υγιεινά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως) με έως 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης και έως 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου, καθώς και είδη όπως βάλσαμο χειλιών, περιοδικά και μπαταρίες.

Τα περισσότερα προϊόντα που υπήρχαν στα ταμεία των καταστημάτων, με ποσοστό 83%, ήταν συμβατά μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της πολιτικής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Πρόκειται για βελτίωση κατά 63% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή της πολιτικής.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις επιλογές τροφίμων και ποτών στο ταμείο, η βελτίωση ήταν ακόμη πιο έντονη. Το ποσοστό των υγιεινών τροφίμων και ποτών στο ταμείο υπερδιπλασιάστηκε, από 29% σε 62%.

Το ταμείο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα κάθε καταστήματος, επειδή είναι το μόνο σημείο από το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι οι καταναλωτές για να βγουν από το κατάστημα, γεγονός που οδηγεί σε παρορμητικές αγορές, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα νέα αυτά πρότυπα ισχύουν για όλα τα τρόφιμα και τα ποτά σε όλα τα ταμεία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων της πόλης.

«Βλέπουμε μια αρκετά σημαντική βελτίωση στην υγιεινή ποιότητα των τροφίμων και των ποτών στα ταμεία των καταστημάτων του Μπέρκλεϊ», δήλωσε η Jennifer Falbe, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για την πολιτική του Μπέρκλεϊ που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

«Πριν από την πολιτική, η πλειονότητα (περίπου το 70%) των προϊόντων τροφίμων και ποτών στα ταμεία ήταν ανθυγιεινά, και τώρα αυτό μειώθηκε στο μισό», πρόσθεσε η Falbe. «Τα καταστήματα αντικατέστησαν τα ζαχαρούχα ποτά, τις καραμέλες και άλλα γλυκά με μη ζαχαρούχα ποτά, υγιεινά τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα, καθώς και με είδη που δεν είναι καν τρόφιμα».

Η Falbe μελετά τις επιπτώσεις των πολιτικών τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά. Σημείωσε ότι οι αλυσίδες καταστημάτων συνήθως διαθέτουν καραμέλες και αναψυκτικά στα ταμεία λόγω των συμβάσεων μάρκετινγκ, στις οποίες οι μεγάλες εταιρείες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών πληρώνουν τα καταστήματα για premium τοποθέτηση.

«Πολλοί από εμάς θεωρούμε το παντοπωλείο ως ένα ουδέτερο περιβάλλον και δεν συνειδητοποιούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεαστούν οι αποφάσεις μας, μεταξύ άλλων και από το πού είναι τοποθετημένα τα προϊόντα».

Η Falbe σημείωσε ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες τροφίμων και ποτών παράγουν επίσης πιο υγιεινές σειρές προϊόντων, όπως ανθρακούχο νερό και μπάρες ξηρών καρπών, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μετάβαση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις περιοχές ταμείου στο Μπέρκλεϊ και σε τρεις πόλεις σύγκρισης χωρίς το διάταγμα τόσο ένα μήνα πριν από την εφαρμογή της πολιτικής όσο και ξανά ένα χρόνο αργότερα. Συνολικά, κατέγραψαν δεδομένα για περισσότερα από 76.000 προϊόντα σε 23 καταστήματα στο Μπέρκλεϊ και 75 καταστήματα στις πόλεις σύγκρισης. Περισσότερα από 50.000 από αυτά τα προϊόντα ήταν τρόφιμα ή ποτά.

Ενώ διαπίστωσαν μεγάλες βελτιώσεις στην υγιεινή κατάσταση των ταμείων του Μπέρκλεϊ, τα σημεία πώλησης στις πόλεις σύγκρισης παρέμειναν περίπου τα ίδια με την πάροδο του χρόνου.

Το διάταγμα ισχύει για όλα τα καταστήματα με επιφάνεια άνω των 2.500 τετραγωνικών ποδιών που πωλούν τουλάχιστον 25 γραμμικά πόδια τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα μαζικής πώλησης, τα φαρμακεία και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, τα καταστήματα αγορών με 1 δολλάριο και τα ορισμένα καταστήματα ψιλικών (Τα περισσότερα καταστήματα ψιλικών είναι πολύ μικρά για να υπαχθούν στο νόμο).

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img