30.1 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕίναι η σόγια ασφαλής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Είναι η σόγια ασφαλής για ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Λίβανος: Aνταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού – 3 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στα νότια της χώρας. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δύο από τα θύματα ήταν μαχητές του λιβανέζικου φιλοϊρανικού κινήματος. Σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.Η βία επιδεινώθηκε

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκενώνεται ο Μαραθώνας

Περισσότερα σε λίγο… Σχετικές ειδήσεις Liveblog: To Νewsbomb.gr στη μεγάλη φωτιά του Βαρνάβα - Προς Μαραθώνα το πύρινο μέτωπο - Ήχησε νέο 1 Φωτιά στον Βαρνάβα: Στην Αθήνα εσπευσμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Φωτιά στον Βαρνάβα: Σε ετοιμότητα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Γεννηματάς»

Ζελένσκι: “Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από την περιφέρεια Κουρσκ άξιζαν μια «δίκαιη» απάντηση”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από την αρχή του καλοκαιρού σχεδόν 2.000 διασυνοριακούς βομβαρδισμούς από τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ προς την ουκρανική επαρχία Σούμι, κάτι που, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, άξιζε μια «δίκαιη» ουκρανική απάντηση. Χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε δημόσια

Τσετσένος διοικητής: Η μάχη του Κουρσκ θα οδηγήσει την Ουκρανία σε κατάρρευση

Ο αγώνας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι μια «αποφασιστική μάχη» που θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση του Κιέβου, ισχυρίστηκε ο υποστράτηγος Άπτυ Αλαουντίνοφ, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων Αχμάτ από την Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας και ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και Τσετσένοι κατευθύνονται ή βρίσκονται ήδη στο Κουρσκ Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του

Βαθρακογιάννης: Ακραία η συμπεριφορά της φωτιάς στον Βαρνάβα

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στο Βαρνάβα τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ενώ για τον Βαρνάβα Αττικής σημείωσε ότι παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού
spot_imgspot_img

Όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων σόγιας, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι είναι ασφαλές.

Οι σπόροι σόγιας είναι ο πιο διαδεδομένος, ένας από τους φθηνότερους και ο λιγότερο θερμιδογόνος τρόπος για την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης με πολύ λίγα λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη.

Η σόγια συχνά προωθείται ως μια υγιεινή εναλλακτική πρωτεΐνη για ανθρώπους που προτιμούν να μην τρώνε κρέας ή να περιλαμβάνουν περισσότερες φυτικές τροφές στη διατροφή τους, κυρίως επειδή έχει πολλά φυτοχημικά που σχετίζονται με την υγεία.

Αυτά τα φυτοχημικά περιλαμβάνουν:

  • Αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης και δραστηριότητας των κυττάρων
  • Φυτοστερόλες και σαπωνίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης
  • Φαινολικά οξέα και φυτικά άλατα, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκουν και εξουδετερώνουν ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες ελεύθερες ρίζες είναι φυσικά υποπροϊόντα των φυσιολογικών διεργασιών των κυττάρων, αλλά άλλες δημιουργούνται όταν το σώμα εκτίθεται σε τοξίνες, όπως ο καπνός ή το υπεριώδες φως. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.
  • Ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι ασθενή φυτοοιστρογόνα (ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα και βρίσκονται στα φυτά). Οι κύριες ισοφλαβόνες στη σόγια είναι η γενιστεΐνη και η δαϊδζεΐνη. Αν και οι ισοφλαβόνες λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με τα οιστρογόνα, η επίδραση είναι πολύ ασθενέστερη.

Σόγια και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι μεγάλες δόσεις ισοφλαβονών διεγείρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού σε τρυβλία Petri και σε αρουραίους, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει παρατηρηθεί στους ανθρώπους, οι οποίοι μεταβολίζουν τις ισοφλαβόνες διαφορετικά.

Ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν για τις ενώσεις της σόγιας που μοιάζουν με οιστρογόνα. Αλλά τα φυτοοιστρογόνα δεν δρουν ακριβώς όπως τα οιστρογόνα. Σε ορισμένους ιστούς και ανθρώπους, τα φυτοοιστρογόνα μπορεί να μπλοκάρουν τις δράσεις των οιστρογόνων.

Αν ο αποκλεισμός των οιστρογόνων από τη σόγια συμβαίνει στο μαστό, τότε η κατανάλωση σόγιας θα μπορούσε, θεωρητικά, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, επειδή τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη τόσο των υγιών όσο και των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει σαφή απάντηση. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ άλλες δεν δείχνουν καμία σχέση. Φαίνεται ότι οι επιδράσεις της σόγιας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση εμμηνόπαυσης μιας γυναίκας, την ηλικία στην οποία καταναλώνει σόγια και τον τύπο του καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες σε ορισμένες ασιατικές χώρες φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού από τη σόγια σε σχέση με τις Αμερικανίδες και τις Ευρωπαίες, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαφορά στην ποσότητα σόγιας που καταναλώνουν οι Ασιάτισσες.

Η μελέτη Shanghai Women’s Health Study παρακολούθησε περισσότερες από 73.000 Κινέζες για περισσότερα από επτά χρόνια και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή μελέτη για τη σόγια και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε έναν πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σόγιας.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες ποσότητες σόγιας είχαν 59% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες σόγιας. Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σόγιας όταν ήταν έφηβες είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σόγια και κίνδυνος υποτροπής του καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση σόγιας δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού και μάλιστα μπορεί να τον μειώσει.

Μια μελέτη του 2024 σε γυναίκες που είτε λάμβαναν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είτε είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μείωσαν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς. Η κατανάλωση 60 χιλιοστογραμμαρίων ισοφλαβονών σόγιας την ημέρα φάνηκε να προσφέρει τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Ενώ η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας δεν αποτελούν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να βρεθεί η καλύτερη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως και αν η έναρξη κατανάλωσης σόγιας μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κατανάλωσή της ως δια βίου συνήθεια πριν από τη διάγνωση.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι κανένα τρόφιμο ή δίαιτα δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού. Οι διαιτολόγοι συνιστούν τη δημιουργία ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου που περιέχει μεγάλη ποικιλία ολικής αλέσεως, μη επεξεργασμένων τροφίμων και περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img