34 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΙπτάμενα τάνκερ: Νέα προσπάθεια της ΠΑ. Θα το τολμήσει η κυβέρνηση; Θα...

Ιπτάμενα τάνκερ: Νέα προσπάθεια της ΠΑ. Θα το τολμήσει η κυβέρνηση; Θα μας αφήσουν οι “Σύμμαχοι”;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Υπέρταση: Επηρεάζεται από τη ζέστη & την υγρασία; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας είναι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. «Το καλοκαίρι, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από τις προσπάθειες του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία εκπέμποντας θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν τη

Ταυτοποιήθηκαν 75 από τους 93 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στο σχολείο της Γάζας

Ταυτοποιήθηκαν 75 από τους 93 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο στην Λωρίδα της Γάζας στο οποίο ο ισραηλινός Στρατός διαβεβαιώνει ότι σκότωσε 31 παλαιστίνιους μαχητές. «Υπήρξαν 93 νεκροί στο σχολείο αλ-Ταμπίν, ανάμεσά τους ένδεκα παιδιά και έξι γυναίκες, και από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί 75 και έχουμε τα ονόματά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος

Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία ανέστειλε τις μετακινήσεις του προσωπικού της στο εξωτερικό

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέστειλε τις μετακινήσεις στο εξωτερικό του προσωπικού της, στο πλαίσιο της κατάστασης επιφυλακής στην οποία βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός λόγω του ενδεχομένου επιθέσεων κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή έπειτα από την εξόντωση ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Οι οδηγίες του ισραηλινού

Τούρκος ΥΠΑΜ: Θα πάρουμε νέα F-16, αλλά θέλουμε και μαχητικά Eurofighter

δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters. «Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο αεροσκάφος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και διευκρίνισε παράλληλα ότι η Τουρκία επιθυμεί να προμηθευτεί Eurofighter από Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη εξέλιξη. Για το ενδεχόμενο

Ηπατίτιδα Ε σε κυνήγι αγριογούρουνου – Ιταλική επιστημονική μελέτη

Ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας Ε σε εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος κυνηγιού (αγριογούρουνο). Η κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος αγριόχοιρου (WB) θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) στους ανθρώπους. Ο ιός της ηπατίτιδας Ε έχει παγκόσμια κατανομή, είναι η πιο κοινή αιτία οξείας αυτοπεριοριζόμενης ηπατίτιδας παγκοσμίως και το
spot_imgspot_img
Ιπτάμενα τάνκερ: Νέα προσπάθεια της ΠΑ. Θα το τολμήσει η κυβέρνηση; Θα μας αφήσουν οι “Σύμμαχοι”;

Για μία ακόμη φορά, η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να αποκτήσει ιπτάμενα τάνκερ για πολύ σοβαρούς λόγους. Πρώτον, να αποκτήσει την ικανότητα διαρκούς επιτήρησης/ αναχαίτισης των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τον ΕΕΧ. Δεύτερον, για να μπορεί επιτέλους η ΠΑ να αποκτήσει την μεγάλη ακτίνα δράσης που χρειάζεται για να επιχειρεί με άνεση στην Κύπρο και να προσφέρει αεροπορική κάλυψη στον Κυπριακό στρατό και προστασία σε ενισχύσεις προς την Μεγαλόνησο, αλλά και έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου προς υπεράσπιση της ελληνικής ΑΟΖ.

Σε μία χώρα που από το 1964 αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα πολύ μακριά από τον ηπειρωτικό κορμός της – την υπεράσπιση της Κύπρου –, η απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ ήταν λογικό να αποτελεί κύριο μέλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της. Παρόλα αυτά, η ΠΑ ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τα πολύτιμα ιπτάμενα τάνκερ, ώστε τα αεροπλάνα της να επιχειρούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Όχι ότι δεν προσπάθησε. Ωστόσο, περιέργως, οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατόρθωναν να τορπιλίσουν αυτά τα σχέδια. Ακόμα και όταν Airbus σχεδόν καινούργια έμεναν ακίνητα και αχρησιμοποίητα στο Ελληνικό, καμία κυβέρνηση δεν δέχθηκε τις προτάσεις της ΠΑ για μετατροπή τους σε ιπτάμενα τάνκερ.

Hornet2

Μετά από δεκαετίες βιώματος της εθνικής πολιτικής των διαφόρων κυβερνήσεων, είναι πλέον φανερό ότι καμία τους δεν θέλησε να φέρει την Κύπρο «κοντά», αλλά όλες τους έμειναν πιστές στο δόγμα «η Κύπρος κείται μακράν». Διότι έτσι ήθελαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η ΠΑ ποτέ δεν απέκτησε τα αεροσκάφη που ήθελε. Είναι γνωστό, ότι η ΠΑ πριν την αγορά του αιώνα είχε ζητήσει 120 αεροσκάφη F/A-18A, μία επιλογή που εξασφάλιζε ομοιογένεια στόλου, δύο κινητήρες (επειδή θα επιχειρούσαν κυρίως επάνω από θάλασσα) και ακτίνα δράσης που φτάνει στην Κύπρο χωρίς ανεφοδιασμό, ήτοι 740 χλμ. (ακριβώς η απόσταση Καστέλι – Λευκωσία) και με σημαντικό πολεμικό φορτίο.

Αντ’ αυτής της επιλογής της ΠΑ, ο “Ανδρέας” επέλεξε μισά – μισά F-16 και Mirage 2000, μονοκινητήρια και με ακτίνα που δεν έφταναν Κύπρο (546 χλμ. το F-16). Η ΠΑ αναγκαστικά υπέκυψε. Για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ακτίνα δράσης για κρούση σε τουρκικούς στόχους κατέφυγε στην λύση του ανεφοδιασμού των A-7 Corsair (τα μόνα α/φη της ΠΑ που διέθεταν εγγενώς ικανότητα ανεφοδιασμού) μεταξύ τους. Με την επιλογή μισό-μισό και μικρών μαχητικών, η ΠΑ έμεινε μία «επαρχιακή» αεροπορία με αποστολή την «αυτοάμυνα» και τίποτα περισσότερο. Ήταν ξεκάθαρο ότι, παρά το πρόβλημα της Κύπρου, κάποιοι δεν ήθελαν η ΠΑ να φτάνει στην Κύπρο και γενικότερα να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί η ΠΑ είναι η μοναδική που μπορεί να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο χάρις στην Κρήτη, την Κάρπαθο και την Κύπρο.

Modernize Edilen Ilk Kc 135r Blok 45 Tanker Ucagi Teslim Alindi

Ως εκ τούτου, εδώ και 60 έτη (!) η ΠΑ δεν μπορεί να αποκτήσει ιπτάμενα τάνκερ γιατί οι κυβερνήσεις δεν θέλουν. Και δεν θέλουν όχι γιατί οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν δική τους στρατηγική αντίληψη περί αεροπορικού πολέμου και δικές τους λύσεις (όντας παντελώς άσχετοι), αλλά γιατί αυτό τους διατάσσουν οι σπόνσορές τους στο εξωτερικό.

Σήμερα, για μία ακόμα φορά, η ΠΑ προσπαθεί να αποκτήσει ιπτάμενα τάνκερ. Από το “πακέτο Μπλίνκεν” επέλεξε να αποκτήσει KC-135, τα οποία περιλαμβάνονταν σε αυτή, αντί των C-130H που βρίσκονται σε αποθήκευση. Είναι φανερό, ότι η ΠΑ έκρινε με βάση τις αποστολές της για αεροπορική κυριαρχία – και όχι με βάση της κάλυψης των κενών στις αερομεταφορές εξαιτίας της ΕΑΒ, που εξέθετε την κυβέρνηση. Και καλά έκανε. Η ΠΑ δεν την ενδιαφέρει – και ορθώς – για “επιχειρήσεις ΜΜΕ” της κυβέρνησης με C-130 που μεταφέρουν βοήθεια στην Τουρκία ή εκκενώνουν πολίτες από περιοχές κρίσεις, και ανεβάζουν το πρεστίζ του πρωθυπουργού. Την ενδιαφέρει να διεξάγει Αεροπορικό Πόλεμο, και να νικήσει.

Emblfobwoaafhql

Έτσι, η ΠΑ ζητάει τέσσερα KC-135 τάνκερ, τα οποία ακόμη υπηρετούν στην USAF. Προϋπόθεση είναι ότι η USAF θα τα αποσύρει, πιθανώς μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε περίπτωση που το αίτημα ευοδωθεί, η ΠΑ αναμένεται να παραλάβει τα KC-135 μετά από δύο έτη. Να πούμε ότι το διάστημα είναι μεγάλο, όχι τόσο από απόψεως διαδικασίας (που είναι φυσιολογικό) αλλά λόγω της αυξημένης πιθανότητας για πόλεμο με την Τουρκία. Όσο και να προβάλλει και επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των ΜΕΕ μία «μαγική» εικόνα καλών σχέσεων με την Άγκυρα, η Τουρκία διαλύει αυτή την εικόνα καθημερινά και μάλιστα με εξευτελιστικό για τον πρωθυπουργό τρόπο.

Το λογικό λοιπόν θα ήταν να υπάρχουν και άλλες επιλογές, τόσο προσωρινές όσο και εναλλακτικές, για την απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ. Ήτοι χρειαζόμαστε ιπτάμενα τάνκερ τώρα και από διαφορετικές των ΗΠΑ πηγές. Τάνκερ τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες της ΠΑ τώρα, αλλά και στο μέλλον, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στο ελληνικό αίτημα για επιχειρησιακούς ή και πολιτικούς λόγους (την συνηθισμένη πολιτική τους των ίσων αποστάσεων μεταξύ δίκαιων και άδικων, δολοφόνων και θυμάτων…). Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες διαθέτει ιπτάμενα τάνκερ τα οποία χρησιμοποιεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και για να επιβάλλει ισχυρή πίεση στην ΠΑ, εκτελώντας παραβιάσεις με λίγα μαχητικά, τα οποία ανεφοδιάζονται συνεχώς, όταν η ΠΑ πρέπει να απογειώνει συνεχώς νέα μαχητικά, όταν τελειώνουν τα καύσιμα αυτών που έχουν σπεύσει αρχικά.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img