31.5 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Πίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

TASS: Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν γέφυρα στο Κούρσκ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών, vid

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια. ⚡️🇺🇦Ukrainian aviation

Σοκαριστικά ΒΙΝΤΕΟ! Γαλλικό αεροσκάφος συνετρίβη μπροστά στις κάμερες, Upd

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:09 Νεκρός βρέθηκε ο πιλότος του παλαιού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Fouga Magister που συνετρίβη ενώ συμμετείχε σε αεροπορική επίδειξη στο Λαβαντού της νότιας Γαλλίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές. Η σορός του πιλότου ανασύρθηκε από τη θάλασσα, ανακοίνωσε η περιφέρεια του Βαρ. Διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Στην επίδειξη επρόκειτο να λάβει μέρος και

Καιρός: Πού επιμένουν τα 40άρια και αύριο (17/08) – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται στη χώρα μας το προσεχές Σαββατοκύριακο (17 και 18 Αυγούστου, με τη θερμοκρασία όμως να φθάνει και πάλι τους 40℃ στα δυτικά ηπειρωτικά. Ακόμη, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες αύριο στα ηπειρωτικά. Η πρόγνωση της ΕΜΥ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-08-2024 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές

Φωτιά στην Αττική: Φόβοι για ελλείψεις στις λαϊκές αγορές – Έρχονται ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά

Οι τιμές στις λαϊκές αγορές αναμένεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση με την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, μετά και την καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική . Ήδη διανύουμε μία ούτως ή άλλως προβληματική σεζόν, με μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του ξηρού και άνυδρου χειμώνα, ενώ οι παραγωγοί τονίζον πως

meteo.gr: Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος

Η εξέλιξη της καμένης έκτασης από δορυφορικές απεικονίσεις στη δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος Σύνταξη άρθρου: Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α - Πεντέλη, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, 14:00 Εντυπωσιακές οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων όπως καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , για τη δασική πυρκαγιά στο
spot_imgspot_img

Πόσο ασφαλές είναι το νέο trend μεταξύ νέων και αθλητών;

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα: Από την παρασκευή αφράτων κέικ και μάφιν, τον καθαρισμό μαγειρικών σκευών, την αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων, ακόμη και το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Η νέα τάση είναι το νέο ποτό με μαγειρική σόδα και νερό για λόγους υγείας και φυσικής κατάστασης. Ενδείκνυται όμως ο συνδυασμός αυτός για τον ανθρώπινο οργανισμό;

«Οι άνθρωποι στρέφονται στον συνδυασμό μαγειρικής σόδας και νερού ως σπιτική θεραπεία για διάφορα θέματα υγείας», δήλωσε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Lauren Manaker. Η μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη σε νερό χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην παλινδρόμηση οξέων και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση. Το παρασκεύασμα δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει γίνει μόδα με viral βίντεο στο διαδίκτυο.

Τι ακριβώς είναι η μαγειρική σόδα;

Η μαγειρική σόδα, ή διττανθρακικό νάτριο, είναι μια αλκαλική χημική ένωση. Όταν αναμιγνύεται με όξινες ουσίες, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αναγκάζει τα αρτοσκευάσματα να φουσκώνουν.

«Ενώ υπάρχουν ανέκδοτοι ισχυρισμοί για τα οφέλη της κατανάλωσης μαγειρικής σόδας και νερού, τα επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα», υποστηρίζει η Manaker. «Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί πράγματι να βοηθήσει με την πεπτική δυσφορία και μπορεί να ενισχύσει ορισμένες αθλητικές επιδόσεις μέσω της ρυθμιστικής της ικανότητας».

Όντας αλκαλική, η μαγειρική σόδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Αυτός είναι ο λόγος που οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας, της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος.

Η κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού έχει συνδεθεί συχνότερα με τους αθλητές. Μια ανασκόπηση του 2021 από τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητιατρικής διαπίστωσε ότι το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε δραστηριότητες μυϊκής αντοχής, σε ορισμένα μαχητικά αθλήματα και σε τρέξιμο, κολύμπι, κωπηλασία και ποδηλασία υψηλής έντασης.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης μειώνοντας τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένη αντοχή», είπε η Manaker.

Το διττανθρακικό νάτριο πωλείται ακόμη και σε κάψουλες ή σε ορισμένα αθλητικά συμπληρώματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού;

«Ενώ η κατανάλωση μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να είναι ασφαλής σε μικρές ποσότητες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε η Manaker. “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν αυτόν τον συνδυασμό χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλής για τις ανάγκες τους.”

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητιατρικής, η λήψη συμπληρωμάτων διττανθρακικού νατρίου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, τα οποία, φυσικά, θα μπορούσαν στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά την αθλητική απόδοση.

Σύμφωνα με την Manaker, οι υπερβολικές ποσότητες μαγειρικής σόδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως γαστρεντερικά προβλήματα και μεταβολική αλκάλωση, η οποία συμβαίνει όταν το pH του σώματος γίνεται πολύ αλκαλικό.

«Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως υπέρταση ή προβλήματα με τα νεφρά, καθώς η μαγειρική σόδα περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου», είπε.

Πόση μαγειρική σόδα μπορείτε να καταναλώσετε;

Γενικά, η Manaker υποστηρίζει ότι οι ειδικοί υγείας δεν συνιστούν περισσότερο από 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά και όχι περισσότερα από 3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img