29.3 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΔημητριακά χωρίς γλουτένη: Εργαστήριο βρήκε γλυφοσάτη στο 95% των δειγμάτων που εξέτασαν

Δημητριακά χωρίς γλουτένη: Εργαστήριο βρήκε γλυφοσάτη στο 95% των δειγμάτων που εξέτασαν

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Συνεργοί εγκλήματος πολέμου»: Έξαλλοι οι Ρώσοι με δυτικό ρεπορτάζ στο Κουρσκ, vid

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της «για τις ενέργειες μιας ομάδας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI η οποία μπήκε παράνομα στη Ρωσία για να καλύψει την εγκληματική τρομοκρατική επίθεση των Ουκρανών στρατιωτών εναντίον της περιοχής του Κουρσκ». Δύο Ιταλίδες δημοσιογράφοι της RAI, η Στεφανία Μπατιστίνι και η Σιμόνε Τραΐνι

Βίντεο: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές HIMARS στο Σούμι και δύο α/α συστήματα Patriot στο Ντνίπρο

Oι Ρώσοι κατέστρεψαν τους δύο εκτοξευτές HIMARS στο Σούμι οι οποίοι παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στου Κουρσκ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί δεν θα διαθέτουν πλέον κάλυψη από GMLRS. Οι Ρώσοι κατέστρεψαν επίσης και δύο εκτοξευτές Patriot στο Nτνίπρο μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις απειλές κατά της ρωσικής Αεροπορίας

Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό κράτος πληρώνει αλλοδαπούς για να… φύγουν!

Η Σουηδία θα μπορούσε να διευρύνει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου οι νέοι πολίτες (που είναι ως απί το πλείστον αλλοδαποί) που αγωνίζονται να ενσωματωθούν στην κοινωνία ενθαρρύνονται να φύγουν, σύμφωνα με πρόταση που υποβλήθηκε στην υπουργό Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ. Το λεγόμενο πρόγραμμα «εθελούσιου επαναπατρισμού» που ισχύει επί του παρόντος στη Σουηδία προσφέρει στους

Σαρωτική μεταβολή του καιρού: Πτώση του υδραργύρου και καταιγίδες – Πότε αναμένονται

Με αρκετή ζέστη ωστόσο χωρίς σαραντάρια ενδέχεται να κυλήσει αυτό το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια. Ειδικότερα μπόρες αναμένονται στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα κυρίως στα ορεινά, ενώ ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας το Σάββατο 17 Αυγούστου. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο

Έβρος: Φωτιά στην περιοχή του τελωνείου Κήπων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης (13/8) στην περιοχή του τελωνείου Κήπων στον Έβρο. Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά καίει ξερά χόρτα και καλαμιές, χωρίς να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα
spot_imgspot_img

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα που επηρεάζουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους που τρώνε προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Αμερική.

Η Moms Accross America, μια ένωση Αμερικανίδων μητέρων που δραστηριοποιείται σε εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων, δημοσίευσε τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας της σε δημητριακά χωρίς γλουτένη.

Η ένωση ανέφερε την παρουσία γλυφοσάτης σε 44 προϊόντα από τα 46 που αναλύθηκαν και σε 4 προϊόντα η ποσότητα γλουτένης υπερέβαινε το επιτρεπτό όριο.

Επιπλέον, το 100% των δειγμάτων περιείχαν ίχνη ή υψηλότερα επίπεδα άλλων φυτοφαρμάκων, όπως το πιπερονυλοβουτοξείδιο, ένα «ύποπτο καρκινογόνο».

Μόνο 7 δείγματα (15%) περιείχαν μόνο ίχνη φυτοφαρμάκων, ενώ 4 δείγματα είχαν υψηλότερα επίπεδα γλουτένης από τα 20 ppm (0.02 mg/kg) που ορίζει ως ανώτατο επίπεδο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν είχαν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, ένδειξη κακής διατροφικής αξίας.

Η Moms Across America καλεί τους παραγωγούς τροφίμων να είναι πιο υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο μέσω συνεπών δοκιμών, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επίπεδα είναι κάτω από 20 ppm, όπως ορίζεται στις πιστοποιήσεις.

Η οργάνωση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την περιεκτικότητα των τροφίμων που εξετάστηκαν σε ανόργανα άλατα, η οποία ήταν χαμηλή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι όταν πληρώνουμε για τρόφιμα, δεν πληρώνουμε για τη γεύση, την αίσθηση στο στόμα και την προσβασιμότητα. Υποτίθεται ότι πληρώνουμε για τη διατροφική αξία, η οποία περιλαμβάνει την κρίσιμη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα», αναφέρει η Moms Across America.

«Και όμως, τα γευστικά, γρήγορα, φθηνά και εύκολα προσβάσιμα τρόφιμα που έχουμε δοκιμάσει, όπως τα σχολικά γεύματα και τα πρόχειρο φαγητό, έχουν όλα δείξει ότι έχουν πολύ χαμηλή διατροφική αξία, όπως η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα».

Η ένωση σημειώνει ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές της ανέφεραν ότι έτρωγαν χωρίς γλουτένη και κυρίως βιολογικά τρόφιμα για πολλά χρόνια και συνέχισαν να έχουν προβλήματα με το έντερο, άγχος και άλλα προβλήματα υγείας. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη είναι συχνά ευαίσθητα και στις χημικές ουσίες.

«Υποψιαστήκαμε ότι τα συστατικά των τροφίμων χωρίς γλουτένη δεν ήταν όσο καθαρά θα μπορούσαν να είναι. Τα συστατικά των τροφίμων χωρίς γλουτένη συχνά δεν είναι βιολογικά», αναφέρεται.

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΕ, επιτρέπεται η χρήση γλυφοσάτης πριν από τη συγκομιδή για την προώθηση της ξήρανσης του σιταριού, για παράδειγμα. Αυτό ευνοεί την παρουσία υπολειμμάτων στα τελικά προϊόντα.

Η οργάνωση εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την απαγόρευση του ψεκασμού της γλυφοσάτης σε καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών, ιδίως ως ξηραντικό μέσο σε καλλιέργειες σιτηρών. Επικαλείται το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει στενή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της κοιλιοκάκης και της αύξησης της χρήσης γλυφοσάτης στις καλλιέργειες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img