31.2 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕρυθριτόλη: Η κοινή γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων που μπορεί να είναι πιο...

Ερυθριτόλη: Η κοινή γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από τη ζάχαρη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στα Παππαδιανά Χανίων

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλήθηκαν οικισμοί - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Παππαδιανά Χανίων, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρνουν να τη θέτουν γρήγορα υπό έλεγχο.  Κινητοποιήθηκαν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ με 20 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν και 2

Ο κυβερνήτης αναφέρει τραυματισμούς σε επιθέσεις σε δεκάδες πόλεις στην ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ

Αναφέρεται ότι το Κίεβο εκτόξευσε τουλάχιστον 156 βλήματα και χρησιμοποίησε 49 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δέκα εκ των οποίων καταρρίφθηκαν από την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. Στα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, οι επίσημοι αναφέρουν συνολικά τέσσερις τραυματίες πολίτες. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα ποικίλης σοβαρότητας. Η Gladkow αναφέρει επίσης πολλές υλικές ζημιές. Αποτέλεσμα ήταν να υποστούν ζημιές

Ουκρανική προπαγάνδα: Δείτε τι συνέβη σε νοσοκομείο του Κουρσκ

Η ουκρανική μηχανή προπαγάνδας στρατολόγησε ξένους δημοσιογράφους για να οργανώσουν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με Ρώσους κρατούμενους στο περιφερειακό νοσοκομείο του Σούμι, προκειμένου να κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Κουρσκ, είπε στο Sputnik μια ενημερωμένη πηγή, όπως μεταδίδει η ρωσική πλευρά! Οι υπάλληλοι του διαβόητου Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων

Βίντεο: Το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε ουκρανικές θέσεις και εξοπλισμό στην κατεύθυνση Λιμάν

Το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε ουκρανικές θέσεις και εξοπλισμό στην κατεύθυνση Λιμάν. Το ρωσικό πυροβολικό αποτελεί ένα από τους δύο κύριους άξονες της τρομακτικής ισχύος πυρός του ρωσικού Στρατού. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #LimanDirection 🕰 Date: ~18.08.2024📌 Coordinates: 00:02(48.995924,37.972115) 00:30(48.951779,38.043545)00:42(49.009654,37.880325) 👩‍🚀 Squad: #25Army 📝 Description: Russian artillery destroys Ukrainian Armed Forces positions and equipment in the… pic.twitter.com/U5KIu9Y9wr

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από ΕΜΥ – Έρχονται σφοδρές καταιγίδες και κεραυνοί

Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19/8) και αύριο Τρίτη (20/8) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πιο αναλυτικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: Σήμερα Δευτέρα (19-08-24) Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική
spot_imgspot_img

Συναγερμός για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ερυθριτόλη.

Οι τελευταίες μελέτες που διεξήχθησαν από την Cleveland Clinic, ένα από τα κορυφαία ιατρικά ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, έχουν σημάνει συναγερμό για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία της ερυθριτόλης, ενός κοινού τεχνητού γλυκαντικού.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, θα προκαλέσουν συζήτηση μεταξύ πολλών εραστών της ερυθριτόλης (E968), μιας κοινής γλυκαντικής ουσίας.

Τα συμπεράσματα, μάλιστα, δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ερυθριτόλη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ερυθριτόλη, μια γλυκαντική ουσία που συναντάται συνήθως σε αρτοσκευάσματα, ποτά, τσίχλες και καραμέλες, χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε προϊόντα χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για δίαιτες Keto.

Ωστόσο, έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, διευθυντή Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στην Cleveland Clinic, δείχνει ότι αυτό το γλυκαντικό μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές όσο ταξινομείται σήμερα από τις ρυθμιστικές αρχές τροφίμων.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη παρέμβασης σε μια ομάδα 20 υγιών εθελοντών, εξετάζοντας την επίδραση της λήψης ερυθριτόλης στα επίπεδα συσσώρευσης αιμοπεταλίων, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα των συμμετεχόντων αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000 φορές μετά την κατανάλωση μιας τυπικής ποσότητας ερυθριτόλης που βρίσκεται σε ένα αναψυκτικό «χωρίς ζάχαρη» ή ένα μάφιν. Η αύξηση αυτή συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση του σχηματισμού θρόμβων αίματος, ενός παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Αντίθετα, η γλυκόζη δεν είχε παρόμοια επίδραση.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της ερυθριτόλης. Ο Dr. Hazen και η ομάδα του είχαν ήδη δημοσιεύσει μια μελέτη το 2023 στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία έδειξε ότι οι καρδιοπαθείς με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μείζον καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα του γλυκαντικού.

Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως τα άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. «Πολλές εταιρείες και γιατροί συνιστούν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών αντί της ζάχαρης για αυτούς τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω μακροχρόνιων κλινικών δοκιμών για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων γλυκαντικών ουσιών», δήλωσε ο Dr. Hazen.

Ασφαλής για τις Αρχές

Η ερυθριτόλη κατατάσσεται επί του παρόντος ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» (GRAS) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), λόγω της φυσικής της προέλευσης ως αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την ταξινόμηση, υποδεικνύοντας ότι η ευρεία χρήση της ερυθριτόλης σε τρόφιμα και ποτά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδίως για όσους διατρέχουν ήδη κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Dr. Hazen συμβουλεύει μια προσεκτική προσέγγιση: «Θα προτιμούσα οι άνθρωποι να επιλέγουν περιστασιακά ζαχαρούχα επιδόρπια σε μικρές ποσότητες παρά να καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα και ποτά που έχουν γλυκανθεί με αυτές τις αλκοόλες ζάχαρης, ειδικά για όσους διατρέχουν κίνδυνο θρόμβωσης». Η έρευνα της ομάδας του Hazen συνεχίζει να διερευνά τους παράγοντες που συμβάλλουν στον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο, με στόχο τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κρυφών κινδύνων στην καθημερινή μας διατροφή.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img