26 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι διανεμήθηκε σε πέντε χώρες

Μολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι διανεμήθηκε σε πέντε χώρες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ο δήμαρχος της Μόσχας κάνει λόγο για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με drone όλων των εποχών

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε στο Telegram ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν συνολικά δέκα drones που πλησίαζαν την πρωτεύουσα. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απόπειρες επίθεσης στη Μόσχα με drones ποτέ». Σύμφωνα με πληροφορίες του, δεν σημειώθηκαν καταστροφές και θύματα στα σημεία πρόσκρουσης. Ο Sobyanin ανέφερε τελευταία φορά στις 11 Ιουλίου για

Πυρκαγιά στο Κορωπί – Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στη θέση Πουρνάρι, στο Κορωπί. Επί τόπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 7 οχήματα, 2 ελικόπτερα και εθελοντές. Λίγη ώρα αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Ρωσία κατέλαβε κοινότητα στο Ντονμπάς

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι άλλα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πιθανόν με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στη διάρκεια της επίθεσης, που περιελάμβανε επίσης δύο βαλλιστικούς και έναν πύραυλο κρουζ. Είπε πως κατέρριψε μόνο τον τελευταίο. Ο στρατός πρόσθεσε πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία και άλλο ένα επέστρεψε

Ρώσος Στρατηγός: Το ουκρανονάτο θα εισβάλει σε νέες περιοχές της Ρωσίας!

Ενώ ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να προχωρά αργά και σταθερά στο Ντονμπάς, έχοντας σπάσει τη γραμμή άμυνας των Ουκρανών, η κατάσταση στο Κουρσκ δείχνει να επιδεινώνεται. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά το πεδίο των μαχών, αλλά αναφορικά με αυτό που ετοιμάζουν οι αντίπαλοι του Πούτιν το αμέσως επόμενο διάστημα! Ακόμα και Ρώσοι Στρατηγοί παραδέχονται ανοικτά
spot_imgspot_img

Ειδοποίηση RASFF από τη Γερμανία για σοβαρό κίνδυνο από θυμάρι.

Η Γερμανία ενημέρωσε σήμερα το  Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από άγριο θυμάρι «Quendel – thyme-leaf sandwort» προέλευσης Αυστρίας που διανέμεται μέσω Γερμανίας. Στο θυμάρι ανιχνεύτηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός salmonella spp.

Το μολυσμένο θυμάρι πωλείται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία.

Η αγορά της ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές μπαχαρικών και βοτάνων στον κόσμο. Κυρίως, αυτά τα προϊόντα εισάγονται ως αποξηραμένες πρώτες ύλες από περιοχές παραγωγής εκτός της ΕΕ. Παρά τη χαμηλή δραστηριότητα του νερού, η οποία αναστέλλει τη μικροβιολογική ανάπτυξη, τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα βότανα είναι φυσικά προϊόντα που μπορούν να μολυνθούν με αρκετούς μικροοργανισμούς, μεταξύ των οποίων παθογόνα και τοξικογόνα είδη. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν χημικές μολύνσεις. Στην ΕΕ, κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 91.000 κρούσματα σαλμονέλωσης.

Το 2022, αναφέρθηκαν 290 προβλήματα με μπαχαρικά και βότανα στο Ευρωπαϊκό RASFF.Το πιο κοινό πρόβλημα ήταν η υπέρβαση των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRL) για τα φυτοφάρμακα, ακολουθούμενη από τη σαλμονέλα. Η σαλμονέλα είναι το πιο κοινό τροφιμογενές παθογόνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο. Η διάρροια, ο πυρετός και οι κράμπες στην κοιλιά αναπτύσσονται 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση και μπορεί να διαρκέσουν 4 έως 7 ημέρες. Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας. Είναι.

Πώς μολύνονται τα μπαχαρικά;

Μετά τη συγκομιδή των μπαχαρικών από τα φυτά, συχνά τοποθετούνται στο έδαφος για να στεγνώσουν. Η σαλμονέλα προέρχεται από πουλιά και άλλα ζώα, επομένως τα ζώα έχουν πρόσβαση στα μπαχαρικά κάπου κατά τη συλλογή, το στέγνωμα, την επεξεργασία ή την αποθήκευση.

Πώς μπορούν τα μπαχαρικά να γίνουν πιο ασφαλή;

Υπάρχουν πολλές ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι για την εξάλειψη της σαλμονέλας και άλλων βακτηρίων στα μπαχαρικά. Περιλαμβάνουν την ακτiνοβόληση, τη θερμική επεξεργασία (παστερίωση) και την επεξεργασία με το αέριο οξείδιο του αιθυλενίου.

Πόσα από τα μπαχαρικά στα ράφια των παντοπωλείων είναι μολυσμένα;

Οι ερευνητές του FDA εξέτασαν 20.000 δείγματα εισαγόμενων μπαχαρικών μεταξύ 2006 και 2009. Περίπου το 7% των εισαγόμενων μπαχαρικών ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα. Πιο πρόσφατα το 2021 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσε ότι το 12% των εισαγόμενων μπαχαρικών ήταν μολυσμένα με παθογόνα όπως  η σαλμονέλα  ή ήταν βρώμικα με μέρη εντόμων ή τρίχες ζώων.Τα αλεσμένα και τα σπασμένα μπαχαρικά ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να μολυνθούν από τα ολόκληρα μπαχαρικά. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img