26 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κίεβο: Χτυπήσαμε ρωσικό S-300 στο Ροστόφ, vid

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στον οικισμό Νοβοσαχτίνσκ και ότι οι S-300 είχαν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία. «Εκρήξεις σημειώθηκαν σε καθορισμένους στόχους», ανέφερε στη δήλωσή του το Γενικό Επιτελείο. «Αξιολογείται η ακρίβεια του πλήγματος». Last night, a Ukrainian missile strike destroyed a Russian S-300 air defense

Πλήρως ανεξέλεγκτες οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Κανείς δεν ξέρει τι καταλήγει σε ποιόν!

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παραδέχεται ότι τα αρχεία των εγκεκριμένων αμυντικών αγαθών που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπόκεινται σε ενισχυμένη παρακολούθηση, είναι ανακριβή. Συνεπώς, κανείς δεν παρακολουθεί πού πηγαίνουν αυτά τα όπλα. Από τον Απρίλιο του 2024, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει 217 μεταφορές αμυντικών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης από περισσότερους από 26 ξένους

H Ολλανδία ανακαλεί δημητριακά KitKat και Lion της Nestle

Επείγουσα ανάκληση δημητριακών πρωινού της Nestle στην Ολλανδία. Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές εξέδωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ολλανδίας NVWA, για δημητριακά της Nestle. Πιο συγκεκριμένα η αλυσίδα σουπερμάρκετ Dirk που λειτουργεί 121 καταστήματα στην Ολλανδία, εξέδωσε ειδοποίηση ανάκλησης για τα δημητριακά πρωινού της Nestle Cereal  KitKat και Cereal Lion Wildcrush. Ο λόγος είναι πως

Καιρός: Το καλοκαίρι επιστρέφει – Ανεβαίνει η θερμοκρασία και ενισχύονται τα μελτέμια

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα

Σεισμός μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου – Αισθητός σε αρκετές περιοχές (pics)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/8) στις 03:19, σε υποθαλάσσια περιοχή, στο στενό μεταξύ Κάρπαθου και Ρόδου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 28 χλμ. σύμφωνα με το EMSC. Το ακριβές επίκεντρο της
spot_imgspot_img

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσαγανάς-Τακαντζάς

Το διαδίκτυο έχει πλέον καταστεί μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών σχεδόν για οτιδήποτε, και ακόμα και μια τυχαία αναζήτηση μπορεί να έχει αναπάντεχα αποτελέσματα. Εν προκειμένω, στο διαδικτυακό τόπο πωλήσεων και δημοπρασιών Ebay εντοπίσθηκαν μερικές φωτογραφίες από περασμένες δεκαετίες, από τις οποίες σταχυολογήθηκαν και παρουσιάζονται εδώ οι πλέον ευκρινείς αλλά και ενδιαφέρουσες τόσο για μελετητές της ιστορίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και για μοντελιστές.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι ουδεμία σχέση έχουμε με τους πωλητές των εν λόγω αντικειμένων στο Ebay και επιπλέον ότι το παρόν δεν στοχεύει στην εμπορική τους προώθηση.

Η παρουσίαση των φωτογραφιών γίνεται με χρονολογική σειρά.

25 Μαρτίου 1952. Στη φωτογραφία, η οποία προφανώς ελήφθη πριν από παρέλαση για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, απεικονίζεται ένα φορτηγό όχημα Dodge WC-51 των ¾ τόνου, το οποίο χρησιμοποιείται ως ασυρματοφόρο. Δυστυχώς δεν διακρίνονται λεπτομέρειες των συσκευών ασυρμάτου που φέρει, αλλά η βάση της κεραίας δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για βρετανικής κατασκευής συσκευές Νο. 19 μέσων και υψηλών συχνοτήτων, σχεδιασμένων για χρήση κυρίως από τεθωρακισμένα. Το όχημα είναι βαμμένο με την τυπική αμερικανική μονόχρωμη παραλλαγή χρώματος σκούρου λαδί πράσινου (dark olive drab) και η σήμανσή του ως επί το πλείστον ακολουθεί τους σχετικούς κανονισμούς της εποχής, αν και τότε πολλές διαφοροποιήσεις ήταν ανεκτές, ειδικά για παρελάσεις, όπως αποδεικνύει οπτικό υλικό της εποχής. Συγκεκριμένα, στο πρόσθιο μέρος του καλύμματος του κινητήρα φέρεται εθνόσημο σε σχήμα θυρεού (γαλάζιο-λευκό) ενώ ο αριθμός του οχήματος με το πρόθεμα ΕΣ φέρεται στα πλευρά του καλύμματος του κινητήρα και επαναλαμβάνεται στο οπίσθιο μέρος της καρότσας. Ο προφυλακτήρας δεν φέρει σήμανση στο τμήμα του που διακρίνεται στη φωτογραφία, αλλά ενδέχεται στο μη ορατό δεξιό τμήμα του ή στο δεξί φτερό να φέρεται η κλάση γεφυρώσεως (μαύρος αριθμός 4 σε κίτρινο κυκλικό φόντο, ενώ στο αριστερό τμήμα του, με βάση άλλες φωτογραφίες της εποχής θα έπρεπε να φέρεται και ο αριθμός με το πρόθεμα ΕΣ). Για την παρέλαση τα μπουλόνια στις ζάντες των τροχών έχουν βαφτεί λευκά. Στον οπλοβαστό του οδηγού αλλά και στην καρότσα (για τον επιβαίνοντα στρατιώτη) υπάρχουν τυφέκια Lee-Enfield No. 1 Mk. III.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ασυρματοφόρο Dodge WC-51, 25/03/1952.

Αθήνα, 25 Μαρτίου 1961. 1. Πρόκειται για τη μακράν πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία του παρόντος αφιερώματος. Τα οχήματα είναι τα κλασικά Dodge WC-52 (με ελαφρώς επιμηκυμένο πλαίσιο σε σχέση με το WC-51, ώστε να υπάρχει χώρος για το βαρούλκο πίσω από τον προφυλακτήρα) των ¾ τόνου, με την τυπική για την εποχή σήμανση, ήτοι λευκό αριθμό οχήματος με πρόθεμα ΕΣ στον προφυλακτήρα, στα πλευρά του καλύμματος του κινητήρα και στην οπίσθια θύρα, καθώς και κλάση γεφυρώσεως, επίσης στον προφυλακτήρα. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο φόρτος τους: Έκαστο φέρει τρία αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα SS.11 της γαλλικής Nord Aviation και το σταθμό ελέγχου τους. Τα βλήματα είναι προφανώς εκπαιδευτικά με γαλάζιο ρύγχος και λαδί πράσινο κορμό και πτέρυγες, ενώ είναι τοποθετημένα στη βάση που χρησιμοποιείται για την εκτόξευσή τους. Από το σταθμό ελέγχου διακρίνονται κυρίως τα κιάλια μέσα από τα οποία ο χειριστής παρακολουθεί το στόχο και την πορεία του βλήματος.

H αξία της φωτογραφίας έγκειται στο γεγονός ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τη χρήση από τον ΕΣ Α/Τ Κ/Β πρώτης γενιάς, πριν δηλαδή την έλευση στην Ελλάδα των δεύτερης γενιάς TOW και MILAN, ενώ είναι δυσεύρετο και σχετικό οπτικό υλικό. Επιπλέον, πιο γνωστό είναι το ελβετογερμανικό COBRA, της αυτής γενιάς με το γαλλικό βλήμα, δεδομένης και της δημοσιότητας που έλαβε και η κλοπή ενός τουλάχιστον βλήματος του τύπου το 1989 από τις αποθήκες στρατοπέδου στο Συκούριο Λαρίσης από τους τρομοκράτες της 17Ν. Σημειωτέον ότι πιο γνωστή είναι η χρήση της αεροεκτοξευόμενης έκδοσης AS.11 από ελικόπτερα του ΠΝ, κυρίως AB-212 ASW, ενώ και τα περιπολικά του τύπου Δίοπος Αντωνίου είχαν δυνατότητα χρήσης βλημάτων SS.11(M) ως εναλλακτικά των βαρύτερων SS.12.

Όπως είναι φυσικό, τα βλήματα έχουν τοποθετηθεί επί των οχημάτων WC-52 για την παρέλαση. Τα αέρια της εκτόνωσης των πυραυλοκινητήρων τους καθιστούν απαγορευτική τη βολή τους από το όχημα (κανονικά τάσσονται για βολή εναποτιθέμενα στο έδαφος), καθώς θα προκαλούσαν σοβαρούς τραυματισμούς στους επιβαίνοντες και ζημίες στο όχημα.

Historic 2
Dodge WC-52 που φέρει Α/Τ Κ/Β SS.11 και το σταθμό ελέγχου τους. Αθήνα, 25/03/1961.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ NORD AVIATION SS.11

Μήκος 1.190 χιλιοστά
Διάμετρος κορμού 165 χιλιοστά
Άνοιγμα πτερύγων 500 χιλιοστά
Βάρος 30 κιλά
Πολεμική κεφαλή Κοίλης γόμωσης Type 140AC, βάρους 6,8 κιλών
Διατρητική ικανότητα 600 χιλιοστά ομοιογενούς ελατού χάλυβα θωρακίσεως
Βεληνεκές (ελάχιστο/μέγιστο) 500/3000 μέτρα
Μέγιστη ταχύτητα 190 μ/δ
Μέθοδος καθοδήγησης ενσύρματη MCLOS (χειροκίνητη στη γραμμή θέας)
Κινητήρες επιτάχυνσης SNPE, πτήσης Sophie (διάρκεια λειτουργίας 1,2 και 20 δ αντίστοιχα)
Η μέθοδος καθοδήγησης MCLOS απαιτούσε εντατική εκπαίδευση για επίτευξη ικανοποιητικής ακρίβειας, ενώ το μεγάλο ελάχιστο βεληνεκές εξηγείται από την ανάγκη ο χειριστής να φέρει το βλήμα εντός του πεδίου θέας του σκοπευτικού μετά την εκτόξευση, πριν ξεκινήσει την προσπάθεια να το κατευθύνει προς τον στόχο. Η μεταγενέστερη έκδοση Harpon, καθοδήγησης SACLOS, εξάλειψε το μειονέκτημα αυτό.

2. Κατά την ίδια παρέλαση φωτογραφήθηκε και ένα κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό βλήμα Νίκη Ηρακλής (MIM-14 Nike Hercules) της Πολεμικής Αεροπορίας (τότε ΕΒΑ) στη βάση ανύψωσης/εκτόξευσής του, η οποία είναι τοποθετημένη σε επικαθήμενο που ρυμουλκείται από ελκυστήρα Reo M52. Η βαφή και η σήμανση του οχήματος, του ρυμουλκούμενου και του βλήματος είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής, και, στις δυο πρώτες περιπτώσεις, εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα πρότυπα της βρετανικής RAF. Συγκεκριμένα, το όχημα είναι βαμμένο σκούρο μπλε (με μαύρο πλαίσιο και άξονες), όπως και το ρυμουλκούμενο, με εθνόσημα (γαλάζιο-λευκό) στις προβλεπόμενες θέσεις και σήμανση με λευκό χρώμα, όπως επίσης με λευκό έχουν διακοσμηθεί και τα ελαστικά. Η βάση του βλήματος είναι πιθανότατα βαμμένη με λαδί πράσινο χρώμα, ενώ το ίδιο το βλήμα είναι λευκό, με εθνόσημα στα πτερύγια των πυραυλοκινητήρων επιτάχυνσης. Από τη σήμανση φαίνεται ότι η σημερινή 350 ΠΚΒ ήταν τότε ακόμα Μοίρα.

Historic 4
Ελκυστήρας Reo M52 και αντιαεροπορικός πύραυλος Νίκη Ηρακλής της Αεροπορίας. Αθήνα, 25/03/1961.

Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 1962. Αυτοκινούμενοι εκτοξευτές Μ289 με ρουκέτες πυροβολικού MGR-1 Honest John παρελαύνουν επί της οδού Εγνατίας. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στη συμβολή με την Αριστοτέλους. Η βαφή και η σήμανση των οχημάτων είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της εποχής. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η κλάση γεφυρώσεως φέρεται και στις θύρες της καμπίνας. Τα βλήματα είναι βαμμένα πιθανότατα με γυαλιστερό μαύρο χρώμα (φαίνεται και σε επίκαιρα της εποχής), και φέρουν αρχικά ΕΣ με λευκό και το σήμα του Πυροβολικού (διασταυρούμενα κανόνια και πύραυλος) με κίτρινο χρώμα.

Historic 5
Αυτοκινούμενος εκτοξευτής με βλήμα Honest John. Θεσσαλονίκη, 28/10/1962.

Αθήνα, 25 Μαρτίου 1965. Αυτοκινούμενος εκτοξευτής Μ289 με ρουκέτα πυροβολικού MGR-1 Honest John λίγο πριν περάσει ενώπιον των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος. Στη φωτογραφία φαίνεται η ακόμη νέα τότε σήμανση των οχημάτων του ΕΣ, η οποία διατηρείται με μικρές διαφοροποιήσεις ως σήμερα. Εδώ το βλήμα δεν φέρει διάκοσμο, ενώ μάλλον είναι βαμμένο λαδί πράσινο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του αριθμού κυκλοφορίας και του εικονίσματος της Αγίας Βαρβάρας.

Historic 6
Αυτοκινούμενος εκτοξευτής με βλήμα Honest John. Αθήνα, 25/03/1965.

Σελίδα από το ημερολόγιο του ΓΕΣ για το έτος 1983. Απεικονίζεται όχημα Ford M151A2 MUTT, το οποίο φέρει εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β BGM-71 TOW. Αν και η τύπου MERDC παραλλαγή είχε υιοθετηθεί ήδη από το 1976, το όχημα φέρει μονόχρωμη παραλλαγή σκούρου λαδί πράσινου χρώματος. Ενδεχομένως να πρόκειται για όχημα που ανήκε σε κέντρο εκπαίδευσης (πιθανότατα στο ΚΕΒΟΠ). Η απουσία της ρεζέρβας από τη θέση της στο δεξιό πλευρό του οχήματος επιτρέπει να διακριθούν άλλες λεπτομέρειες, όπως η μέθοδος αποθήκευσης του τρίποδα του εκτοξευτή για όταν απαιτείται η αφαίρεσή του από το M151A2, ενώ σε μια από τις δυο θέσεις μεταφοράς εφεδρικών βλημάτων έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικό βλήμα. Όσον αφορά τη σήμανση, διακρίνεται μόνον μέρος της επισήμανσης ορίου ταχύτητας στον πίσω δεξιό προφυλακτήρα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η λάθος λεζάντα στο κάτω δεξιό της σελίδας του ημερολογίου, που αναφέρει ότι πρόκειται για στοιχείο MILAN, αντί του ορθού TOW.

Historic 7
Ford M151A2 MUTT με εκτοξευτή Α/Τ Κ/Β TOW. Από το ημερολόγιο του ΓΕΣ για το 1983.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img