35.3 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαF.NOUS: Δυναμική παρουσία στον χώρο της Άμυνας

F.NOUS: Δυναμική παρουσία στον χώρο της Άμυνας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Καλοκαιρινές διακοπές: Τι να προσέχουν οι γυναίκες – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Πώς διαφέρουν οι ανάγκες των διακοπών στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες; Έχουν οι  γυναίκες ιδιαίτερες ανάγκες και ευαισθησίες; Πρέπει να προσέξουν περισσότερο ορισμένα θέματα την καλοκαιρινή περίοδο; Το τι και γιατί πρέπει να προσέχουν στις καλοκαιρινές διακοπές οι γυναίκες αναλύει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom: Αφυδάτωσ η: Είναι ηλίου

Lidl pl: Δύο ανακλήσεις δημοφιλών τροφίμων μέσα σε δύο ημέρες λόγω σαλμονέλας και υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Πολωνία ανακάλεσε μέσα σε δύο ημέρες δύο είδη σαλάτας. Μετά από έλεγχο της Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης της Πολωνίας εντοπίστηκαν βακτήρια σαλμονέλας στα δείγματα μειγμάτων μαρουλιού που πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάrκετ Lidl.  Όπως αναφέρει η Główny Inspektorat Sanitarny , « Η κατανάλωση ενός προϊόντος μολυσμένου με σαλμονέλα σχετίζεται με τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης». Πρόκειται

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (22/08) – Δείτε σε ποιες περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, προβλέπεται: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο 3) σε: Αττική Βοιωτία περιοχές Εύβοιας περιοχές Φθιώτιδας Κορινθία Αργολίδα περιοχές Λακωνίας & Μεσσηνίας Έβρο Ροδόπη Χαλκιδική & Άγιον Όρος Ηράκλειο Λασίθι

Β.Πούτιν: «Οι Ουκρανοί προσπαθούν να πλήξουν τον ρωσικό πυρηνικό σταθμό στο Κούρσκ»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι προσπάθησε να πλήξει τον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ σε μια νυχτερινή επίθεση και δήλωσε ότι η Μόσχα ενημέρωσε τον παρατηρητή πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ για την κατάσταση. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, κυβερνήτης της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό
spot_imgspot_img

Ένας μύθος λέει πως στην Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί τίποτα. Αυτός ο, πολύ βολικός για κάποιους, μύθος καλλιεργήθηκε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες σε βαθμό τέτοιο που έχει πλέον εμπεδωθεί και στην συνείδηση πολλών νεοελλήνων. Κι όμως… Υπάρχουν εταιρικές προσπάθειες που προσπαθούν να διαλύσουν αυτόν το έντεχνά καλλιεργημένο μύθο και στις οποίες αξίζει να τις αποδοθεί η δέουσα προσοχή. Μια από αυτές είναι και η εταιρεία F.NOUS Technology με έδρα το Λεοντάριο Αττικής η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και σχεδίαση Η/Ο συστημάτων.

Ιστορικό

Η Εταιρία F.NOUS Technology ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 2020. Αποτελεί την προσπάθεια μιας ομάδας μηχανικών με 20ετή εμπειρία σε αμυντικά συστήματα να δημιουργήσουν ένα πυρήνα ελληνικής καινοτομίας και να δώσουν ένα ρόλο στην προσπάθεια που κάνουν Έλληνες μηχανικοί να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι στην  εγχώρια παραγωγή ιδεών και λύσεων που απευθύνονται στις Ένοπλές Δυνάμεις. Στα χρόνια που ακολούθησαν από το 2021 μέχρι και το 2023 η εταιρία ενεπλάκη στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη συστημάτων για λογαριασμό ελληνικών αλλά κυρίως ξένων εταιριών αμυντικού προσανατολισμού  οι οποίες ήθελαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, όσον αφορά τα θερμικά συστήματα, να αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα τους στο πεδίο, αλλά και να προσαρμόσουν την τεχνολογία αυτή στις εκάστοτε ανάγκες του τελικού χρήστη. Πίσω από κάθε σύστημα που σχεδιάστηκε από τους ιθύνοντες της εταιρείας κρύβεται η γνώση, που μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων τέτοιων προϊόντων και να δημιουργήσει καινούριες λύσεις και ιδέες. Η εγχώρια συμμετοχή στις δραστηριότητες της F.NOUS Technology φτάνει στο 90% για σχεδιασμό και ανάπτυξη, μέχρι 80% στην παραγωγή προϊόντος εφόσον γίνεται προσπάθεια για την αξιοποίηση κατά κύριο λόγο εγχώριων δυνατότητων. Η πολύχρονη εμπειρία των υπευθύνων στον εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμό θερμικών συστημάτων σε συνδυασμό με το πάθος που τους χαρακτηρίζει, έδωσε στον τελευταίο χρόνο 2024 την δυνατότητα να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω από το Υλικό (HW) και αναπτύξει σειρά λογισμικών (SW) που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητές των συστημάτων αυτών  σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού (Mission Planning), εκπαίδευσης προσωπικού (Training)  καθώς επίσης και υποστήριξης συστημάτων τεχνίτης νοημοσύνης (Artificial intelligence). Συνεχίζεται επίσης η προσπάθεια αναζήτησης και επεξεργασίας λύσεων που σαν στόχο έχουν να  δώσουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την τεχνολογική αυτάρκεια που αξίζουν. Έτσι ώστε να γίνει πράξη το μότο “υποστηρίζουμε αυτούς που μας προστατεύουν”.

Τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας

H F.NOUS Technology προσφέρει «ευφυείς» Ολοκληρωμένες Λύσεις εφαρμόζοντας ολόκληρο το πεδίο των τεχνολογικών εργαλείων, Λογισμικού, Ηλεκτρονικού και Μηχανολογικού σχεδιασμού σε κάθε σύστημα, καθώς και προσαρμοσμένες λύσεις θερμικών συστημάτων για την κάλυψη κάθε ανάγκης πελάτη ξεχωριστά. Η βασική ομάδα μηχανικών της έχει εκτεταμένη εμπειρία σε στρατιωτικές εφαρμογές και σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

•          Προσαρμοσμένες Λύσεις Θερμικής Απεικόνισης-> Σχεδιασμός Συστημάτων πλήρως επικεντρωμένα στις εκάστοτε ανάγκες. Ενσωματώνουν ηλεκτρονικό, μηχανολογικό σχεδιασμό καθώς επίσης και ενσωματωμένο   λογισμικό που αντικατοπτρίζει τις εκάστοτε απαιτήσεις όπως βαλλιστικό υπολογιστή, αυτόματο εντοπισμό στόχων, σύνδεση με υπάρχοντά συστήματα όπως κάμερες ημέρας, ραντάρ, απομακρυσμένο χειρισμό οπλικών συστημάτων.

•          Λογισμικό Προσομοίωσης (Simulation).-> Αναπτύσσει λογισμικό και εργαλεία που   αποσκοπούν στην εύκολή πρόσβαση προσωπικού σε τέτοιου είδους συστήματα απλά από τον υπολογιστή τους. Έτσι ώστε να εντρυφήσουν στην θερμική απεικόνιση ,να εκπαιδευτούν σε κάποιο ρεαλιστικό σενάριο, να σχεδιάσουν μια πιθανή αποστολή επί χάρτου, να υπολογίσουν βαλλιστικά δεδομένα εγκαθιστώντας τα στα υπάρχοντά οπλικά συστήματα καθώς επίσης να υπολογίσουν τις πραγματικές ανάγκες σε τεχνικές προδιαγραφές θερμικών καμερών έτσι ώστε να αποφύγουν αυξημένα κόστη υλικού και συντήρησης από προμήθειες πέραν των πραγματικών τους αναγκών.

•          Εκπαίδευση και Συμβουλευτική. «Η μέγιστη απόδοση κάθε μέσου επαφίεται στην εκπαίδευση επί της χρήσης  αλλά και στην βαθύτερη γνώση των τεχνικών του δυνατοτήτων από τον χειριστή». Η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και συμβουλευτική σε τεχνικό επίπεδο θερμικών συστημάτων έτσι ώστε ο χειριστής σε συνδυασμό με το μέσο να καταφέρει την μέγιστη δυνατή απόδοση που πολλές φορές κάνει και την διαφορά στο «ομιχλώδες» πεδίο της μάχης.

•          Αναβάθμιση Θερμικών Συστημάτων. Η εταιρεία διαθέτει την δυνατότητα να αναβαθμίσει υπάρχοντά θερμικά συστήματα προσθέτοντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) με την χρήση εξωτερικών συσκευών και μόνον, χωρίς να χρειάζεται  η αποσυναρμολόγηση αυτών. Οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η F.NOUS Technology δύνανται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες αυτόματου εντοπισμού και ταξινόμησης στόχων χωρίς να παρεμβληθούν στον υπάρχον σύστημα.

Προϊόντα και τεχνικά χαρακτηριστικά

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μεγάλη γκάμα προϊόντων τα βασικότερα από τα οποία παρατίθενται παρακάτω με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά:

A.        Προσαρμοσμένες Λύσεις Θερμικής Απεικόνισης

•          Marine Multi-Sensor Gimbal->Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους θερμικό σύστημα που εγκαθίσταται σε μικρού εκτοπίσματος ναυτικές μονάδες και ταχύπλοα σκάφη.

Ανάλυση Θερμικού ανιχνευτή 640χ480 pixels

Θερμικός Φακός 35mm

Απόσταση Εντοπισμού Σκάφους (10m x3m ) 6000Km

Πλήρης Σταθεροποίηση σε δύο άξονες

Αρθρωτή Τοποθέτηση :Δυνατότητα απεγκαταστασης και εγκατάστασης σε άλλο σκάφος σε 30 λεπτά

ΚΙΤ Αναβάθμισης Συστήματος

Κάμερα Ημέρας

Μετρητής απόστασης Laser

 Σύνδεση Ραντάρ

Σύνδεση με Εξωτερικό LAN

 Βαλλιστικός Υπολογιστής

F.NOUS: Δυναμική παρουσία στον χώρο της Άμυνας

•          UAV Multi-Sensor Gimbal. ->Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους θερμικό σύστημα που εγκαθίσταται σε UAV.

Ανάλυση Θερμικού ανιχνευτή 640χ480 pixels

Θερμικός Φακός 35mm

Απόσταση Εντοπισμού Σκάφους (10m x3m ) 6000Km

Πλήρης Σταθεροποίηση σε δύο άξονες

Απόσταση Αναγνώρισης Ανθρώπου (1.8m x0.5m ) 1500Km

ΚΙΤ Αναβάθμισης Συστήματος

Κάμερα Ημέρας

Μετρητής απόστασης Laser

Screenshot 2024 08 22 At 15 04 08 8bugm Brochure V1.0.pdf

•          Drone Multi-Sensor Gimbal. ->Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους θερμικό σύστημα που εγκαθίσταται σε μικρά Drone.

Ανάλυση Θερμικού ανιχνευτή 640χ480 pixels

Θερμικός Φακός 35mm

Απόσταση Αναγνώρισης Οχήματος (10m x3m ) 1200Km

Πλήρης Σταθεροποίηση σε δύο άξονες

Απόσταση Αναγνώρισης Ανθρώπου (10m x3m ) 700Km

ΚΙΤ Αναβάθμισης Συστήματος

Κάμερα Ημέρας

Μετρητής απόστασης Laser

•          Ballistic Calculator for Thermal Scopes

Σύστημα βαλλιστικής λύσης για διόπτρες θερμικής απεικόνισης. Εξωτερική εγκατάσταση σε οποιαδήποτε διόπτρα δίνοντας την βαλλιστική λύση στον σκοπευτή χωρίς να αναγκάζεται να χάνει χρόνο σε υπολογισμούς.

Screenshot 2024 08 22 At 15 04 29 Brochure 8bedop.pdf

B.        Προσομοιωτές

•          Thermal Imaging Simulation Platform

H πλατφόρμα FNT-RTSim-SW καλύπτει τις ανάγκες της προσομοίωσης θερμικής απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο χωρίς την ανάγκη αγοράς ακριβού εξοπλισμού καθώς και χρόνου στο πεδίο για  εκπαίδευση ή τη συλλογή δεδομένων για την αποστολή

Σχεδιασμός αποστολής με προσομοίωση πραγματικών συνθηκών

Εκπαίδευση προσωπικού με προσομοίωση πραγματικών συνθηκών

Συλλογή δεδομένων απεικόνισης  από πιθανούς στόχους

Αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα ρεαλιστικής θερμικής απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο.

•          EO Ballistic and Reticle Calculator

Προσομοίωση Βαλλιστικού Υπολογιστή για οποιαδήποτε όπλο με οποιαδήποτε δίοπτρα για σχεδιασμό σταυρονήματος επί θερμικής διόπτρας.

•          EO Setup Simulator

Προσομοίωση πιθανής εγκατάστασης Θερμικών Συστημάτων για την εύκολη εξαγωγή απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών και την προμήθεια συστημάτων ανάλογων των εκατοστέ αναγκών.

Προοπτικές

Δυστυχώς, παρόλη την εγνωσμένη ποιότητα και αποδεδειγμένη αξιοπιστία των προϊόντων της εταιρείας, δεν υπάρχει κάποια εν ενεργεία σύμβαση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) και αυτός είναι ο λόγος που ο εμπορικός προσανατολισμός της, όπως και άλλων συναφών εταιρειών του χώρου, είναι κατά βάση εξαγωγικός. Δυσάρεστα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως δεν έχει ζητηθεί συνεργασία ή κάποια ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, τουλάχιστον επί του παρόντος. Και είναι εντυπωσιακό διότι αυτό έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τις εξαγγελίες της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ περί “ενίσχυσης του ρόλου της ΕΑΒΙ”, “δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής βιομηχανίας”, “ελληνοποίησης των προμηθειών” και άλλες συναφείς βαρύγδουπες δηλώσεις. Εκείνο που απαιτείται πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η ειλικρινής διάθεση για δραστηριοποίηση και η απαιτούμενη πολιτική βούληση για να μπουν τα πράγματα σε τροχιά ανάπτυξης. Και για όσους αμφισβητήσουν την παραπάνω δήλωση με το επιχείρημα πως η ΕΑΒΙ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα έτοιμα προϊόντα, είμαστε στην ευχάριστη και ταυτόχρονα δυσάρεστη θέση να τους ενημερώσουμε πως προϊόντα έτοιμα υπάρχουν δεκάδες από πολλές αξιόλογες ελληνικές εταιρίες, εκείνο που λείπει είναι η διάθεση προς ενημέρωση εκ μέρους των αρμοδίων και η τάξη παραγγελιών.

Σαν ιστολόγιο που παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα στον χώρο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, δυνάμεθα να διαβεβαιώσουμε πως η χώρα διαθέτει μεγάλες αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες και η όποια  υστέρηση καταγράφεται είναι αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Ας σταματήσουν κάποια φορά οι βερμπαλισμοί και φανφαρονισμοί και ας πράξουν οι αρμόδιοι τα δέοντα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img