33.4 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηREN21: Iδιώτες και επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις...

REN21: Iδιώτες και επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στις μετακινήσεις τους

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ρωσικές FAB βομβαρδίζουν υπόστεγο με ουκρανικό εξοπλισμό στο Βέσελε (βίντεο)

Ρωσικές FAB βομβάρδισαν υπόστεγο με ουκρανικό εξοπλισμό στο Βέσελε. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες ανεμομπορίας, μαζί με πυρομαχικά άμεσης επίθεσης, σε όγκο για να συντρίψει την ουκρανική αεράμυνα. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Vesele 🕰 Date: ~25.08.2024📌 Coordinates: 46.801818,33.352430👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian FAB bombs hangar with Ukrainian Armed Forces equipment in Vesele.🖥 id: 25082024.1352✉️source: https://t.co/GfLOAkAQAa Map: Military

Επιστράτευση στην Ουκρανία: Πολίτες ξεσηκώνονται για να μην καταλήξουν νεκροί στο μέτωπο, vid

Καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να εξαναγκάζει βίαια τους άνδρες να στρατολογηθούν, οι κατά τόπους αρχές προφανώς είναι «έκπληκτες» με την περιφρόνηση των αμάχων που προσπαθούν να αντεπιτεθούν. Και πράγματι, η ζωή για τους ετοιμοπόλεμους άρρενες άνω των 22 ετών είναι δύσκολη στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις. Ακόμα και στη δυτική Ουκρανία, πολλά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο γεμάτο δυτικούς δημοσιογράφους, vid

Μέλος της ομάδας του Reuters που καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοείται και άλλα δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ύστερα από πλήγμα σε ξενοδοχείο στην πόλη Κραματόρσκ, του Ντονμπάς, που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο. Σε ανακοίνωσή του, το πρακτορείο ειδήσεων διευκρινίζει ότι το Hotel Sapphire, όπου διέμενε εξαμελής ομάδα του Reuters, χτυπήθηκε χθες, Σάββατο, “από προφανώς

Εξαϋλώνεται στο ουκρανικό πεδίο η αμερικανική βοήθεια των M-1A1 Abrams: Έχει καταστραφεί σχεδόν το 60%

Εξαϋλώνεται στο ουκρανικό πεδίο η αμερικανική βοήθεια των M-1A1 Abrams καθώς από τα συνολικά 31 που είχαν παραδοθεί στους Ουκρανούς έχουν καταστραφεί στις μάχες (παρά τις προφυλάξεις) τα 20. FPV, LANCET, νάρκες και T-90 είναι οι θηρευτές των αμερικανικών θηρίων παρά τις προσπάθειες της ουκρανικής ηγεσίας να μην έχουν απώλειες για να μην εκθέτουν τους

Σκέρτσος: Οι “αρνητές της κλιματικής αλλαγής” επιτίθενται στην επιστήμη και σπέρνουν την αμφιβολία

«Ως άπιστοι Θωμάδες παρακολουθήσαμε, δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες μια άγονη πολιτική διαμάχη για το αν η κλιματική αλλαγή υφίσταται καν. Με τους αρνητές της να επιτίθενται στην επιστήμη, να σπέρνουν το σπόρο της αμφιβολίας και να αποπροσανατολίζουν τις κοινωνίες από τα βήματα προσαρμογής και αλλαγής πορείας που έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Και που δυστυχώς
spot_imgspot_img

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να περάσουν στην ηλεκτρική ενέργεια στις μετακινήσεις τους για να μειωθούν οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως μόνο 13 κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχουν δημόσιες πολιτικές για να προτρέψουν προς αυτή την κατεύθυνση σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας, προειδοποιεί σήμερα το δίκτυο έρευνας REN21.

Κόντρα στις ελπίδες που δημιουργήθηκαν με τα σχέδια στήριξης τα οποία υιοθετήθηκαν μετά την κρίση της Covid και την ενεργειακή κρίση, το έτος 2023 καταγράφηκε «μια επιβράδυνση της τάσης σε όρους πολιτικών που υιοθετούνται, καθώς ορισμένες χώρες βάζουν νερό στις φιλοδοξίες τους», παρατηρεί σε έκθεσή του το REN21.

Ανάμεσα στα απαραίτητα μέτρα, ο οργανισμός επικαλείται το τέλος των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα, τις προδιαγραφές για τις οικοδομές, τους στόχους μηδενικών εκπομπών (για παράδειγμα για τα λεωφορεία, όπως στο Λονδίνο ή το Πεκίνο), τις επιδοτήσεις για την αγορά αντλιών θερμότητας (ο όγκος της εγκατάστασης των οποίων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 38% το 2023 σε ετήσια βάση), αγροβολταϊκών ή βιοαερίου, η ανάπτυξη σταθμών φόρτισης…

Οι 13 χώρες που ενεργούν για να ενισχύσουν τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε τέσσερις τομείς κρίσιμους για την ενεργειακή μετάβαση (μεταφορές, οικοδομές, βιομηχανία, γεωργία) είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση.

Είκοσι άλλες έχουν δράσεις σε τρεις από τους τέσσερις τομείς. Όμως 84 χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να αυξήσουν τη ζήτηση σ’ αυτούς τους τομείς.

Ο στόχος της μετάβασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να μειωθεί το συντριπτικό σήμερα μερίδιο του πετρελαίου, του άνθρακα και του αερίου στη συνολική κατανάλωση ενέργειας για να μετακινηθούμε, για να ζεσταθούμε ή για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά μας, εξηλεκτρίζοντας καθέναν απ’ αυτούς τους τομείς.

Σύμφωνα με την ανάλυση του REN21, η Κίνα είναι πράγματι «η μόνη χώρα στην οποία το μερίδιο του ηλεκτρικού στην κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται συνεχώς», περνώντας από το 20% στο 30% στο σύνολο των τομέων ανάμεσα στο 2011 και το 2021.

Όμως στην ίδια περίοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είδαν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στάσιμη γύρω στο 23%.

Ο εξηλεκτρισμός δεν είναι αρκετά γρήγορος τόσο στις μεταφορές, όσο και στις οικοδομές και τη βιομηχανία. Εξαίρεση αποτελεί η γεωργία, η εξηλεκτρισμός των επιχειρήσεων της οποίας πέρασε από το 20% στο 27% από το 2011 μέχρι το 2021.

«Είναι ξεκάθαρο, οι κυβερνώντες είναι μπλοκαρισμένοι στο ‘business-as-usual’», υπογραμμίζει η διευθύντρια του REN21 Ρανά Αντίμπ. «Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο αύξηση της προσφοράς ανανεώσιμης ενέργειας: χωρίς διαρθρωτικές πολιτικές προορισμένες να αυξήσουν τη ζήτηση και να επιταχύουν τον εξηλεκτρισμό των χρήσεων, αυτή η μετάβαση δεν θα υπάρξει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img