32.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕίναι το ανακυκλωμένο πλαστικό ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα;

Είναι το ανακυκλωμένο πλαστικό ασφαλές για χρήση σε τρόφιμα;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Προφυλακτικά: Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Η συχνότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά, μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε στα χρόνια της πανδημίας, ιδίως στα άτομα μεταξύ 15 έως 24 ετών. Περίπου το 35% των

Ρωσικοί Α/Α πύργοι εναντίον Ουκρανικών “drones αυτοκτονίας”

Στην αναβίωση μιας γερμανικής ιδέας του Β’ Π.Π προχώρησαν οι Ρώσοι μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ουκρανικών “drones αυτοκτονίας” στην Μόσχα. Πιο συγκεκριμένα, ρωσικά Α/Α συστήματα Pantsir-S1 εντοπίσθησαν πάνω σε τσιμεντένιους πύργους προκειμένου να καλύψουν την ρωσική πρωτεύουσα από ανάλογες απειλές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Sergey Sobyanin η ιδιοκατασκευή έχει ήδη αποδείξει την αξία

Πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα: 31 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Oλες οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα Σε 31 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη επτά. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια

Μερομήνια 2025: Ο καιρός του 2025 φέρνει χιόνια – Πότε θα το «στρώσει»

Τα μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού και ουσιαστικά λαμβάνουν υπόψη τις δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου , τις οποίες χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να «διαβάσουν» τα σημάδια που προβλέπουν τον καιρό για τους επόμενους μήνες. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη γίνει. Πιο συγκεκριμένα, ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας παρουσιάζει τον καιρό για το

Πυροσβεστική: 31 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Σε 31 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη επτά. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των
spot_imgspot_img

Το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις συσκευασίες τροφίμων αυξάνεται, καθώς οι υποστηρικτές της αειφορίας πιέζουν τους κατασκευαστές να μειώσουν τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού.

Από το 1990, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ενέκρινε τουλάχιστον 347 εθελοντικές αιτήσεις εταιρειών για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων στον ιστότοπό του.

Οι εγκρίσεις τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, από επτά έως οκτώ κατά μέσο όρο ετησίως έως το 2019, σε 23 ετησίως έκτοτε, και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει 27 προτάσεις μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από την Coca-Cola, οι περισσότεροι παραγωγοί που ζητούν έγκριση είναι πετροχημικοί γίγαντες όπως οι Eastman Chemicals, Dupont και Indorama- και λιγότερο γνωστοί κατασκευαστές πλαστικών συσκευασιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες.

Οι μπάρες σοκολάτας Cadbury κυκλοφορούν σε περιτύλιγμα που διακινείται ως «μαλακή πλαστική συσκευασία» ανακυκλωμένη κατά 30%. Η Coca-Cola Co. στη Βόρεια Αμερική αναφέρει ότι πωλεί αναψυκτικά σε 100% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο), ενώ η General Mills αναφέρει ότι τα κουτιά δημητριακών Annie’s χρησιμοποιούν επένδυση από 35% ανακυκλωμένο πλαστικό φιλμ.

Η αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου στις συσκευασίες μπορεί να είναι καλή είδηση για τον πλανήτη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο FDA έχει μια χαλαρή διαδικασία έγκρισης για τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που δεν έχει συμβαδίσει με την επιστήμη σχετικά με τους χημικούς κινδύνους στα πλαστικά.

Επιπλέον, ο FDA στηρίζεται στα δεδομένα δοκιμών των κατασκευαστών όταν εγκρίνει υλικά, αφήνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες υπεύθυνες για την αστυνόμευση του εαυτού τους. Εν τω μεταξύ, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να φιλοξενεί ακόμη περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες -όπως δισφαινόλη-Α (BPA), φθαλικές ενώσεις, βενζόλιο και άλλες- σε σχέση με το παρθένο πλαστικό.

Το ανακυκλωμένο πλαστικό είναι πιο τοξικό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος ανακυκλώνεται μηχανικά, με διαλογή, πλύσιμο, άλεση και επανασύνθεση του υλικού σε σφαιρίδια.

Τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης συλλέγουν ένα μείγμα υλικών, επιτρέποντας στις κανάτες γάλακτος, ας πούμε, να αναμειγνύονται με μπουκάλια απορρυπαντικών ή δοχεία φυτοφαρμάκων και ενδεχομένως να απορροφούν τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από αυτά τα μη διατροφικά δοχεία.

Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που έχουν δημιουργηθεί για τη συλλογή ενός τύπου πλαστικού, όπως τα μπουκάλια ΡΕΤ, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πιθανή μόλυνση, αν και χημικές ουσίες θα μπορούσαν ακόμα να εισαχθούν από τα καπάκια των μπουκαλιών ή τις κόλλες στις ετικέτες. Επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να εισαχθούν όταν τα πλαστικά απολυμαίνονται και σταθεροποιούνται κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης.

Μια μελέτη βρήκε 524 πτητικές οργανικές χημικές ουσίες σε ανακυκλωμένο PET έναντι 461 σε γνήσιο PET. Οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στο ανακυκλωμένο ΡΕΤ περιλάμβαναν στυρένιο, βενζόλιο, BPA, αντιμόνιο, φορμαλδεΰδη και φθαλικούς εστέρες, χημικές ουσίες που συνδέονται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της ικανότητας να χαλάσουν τις ορμόνες και να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, παχυσαρκία και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Τέλος, μια άλλη μελέτη σχετικά με ανακυκλωμένα σφαιρίδια HDPE που ελήφθησαν από διάφορες χώρες του Παγκόσμιου Νότου εντόπισε φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και βιομηχανικές χημικές ουσίες στα σφαιρίδια.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img