26.6 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΒαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα – Νέα μελέτη

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα – Νέα μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ρωσία: Μαζική επίθεση στα αεροδρόμια της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδικό χτύπημα με όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων αεροβαλλιστικών πυραύλων Kinzhal, και επιτέθηκαν σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομής αεροδρομίων στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται ότι έχουν χτυπηθεί όλοι οι στόχοι που τέθηκαν. Όπως είπε στο RIA Novosti ο Σεργκέι Λεμπέντεφ , συντονιστής

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 28 Αυγούστου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία και περιοχές της

Δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα παραβίασε το εμπάργκο όπλων και εκπαίδευσε Σύρους μαχητές στη Λιβύη

`Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ, η εφημερίδα αναφέρεται στον ρόλο της τουρκικής μισθοφορικής εταιρείας SADAT, τονίζοντας πως στην έκθεση των 548 σελίδων για το 2021 αναφέρεται ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Στις καταγγελίες κατά της Τουρκίας αναφέρεται ότι η μεταφορά διαφόρων
spot_imgspot_img

Επίδραση της πηγής, της συσκευασίας και της διενέργειας ελέγχων στα επίπεδα βαρέων μετάλλων στα μπαχαρικά και τα βότανα.

Τα μπαχαρικά και τα βότανα χρησιμοποιούνται συχνά ως κύρια συστατικά σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως ζυμαρικά, πουλερικά, ψάρια και κρέας, καθώς και σαλάτες, σάλτσες, σνακ και επιδόρπια,  για να προσφέρουν γεύση, χρώμα και άρωμα. Επιπλέον, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πρόσφατα, η χρήση τους έχει αυξηθεί σημαντικά σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μπαχαρικών και βοτάνων προβλέπεται να ξεπεράσει τα 25,42 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

 Ωστόσο, είναι κοινώς γνωστό ότι μια ποικιλία περιβαλλοντικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων μετάλλων, μπορεί να τα μολύνει. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να εισαχθούν μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η επεξεργασία, και δεν μπορούν να εξαλειφθούν με θέρμανση ή άλλες φυσικές μεθόδους.

Τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα το αρσενικό (As), το κάδμιο (Cd), ο υδράργυρος (Hg) και ο μόλυβδος (Pb) είναι επιβλαβή ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες επειδή τα νεφρά δυσκολεύονται να τα αποβάλουν και μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία επιβλαβών επιδράσεων σε διάφορα συστήματα, όπως το ενδοκρινικό και το νευρολογικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο και μειωμένη ανάπτυξη.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE την Παρασκευή, είχε στόχο να ποσοτικοποιήσει τα επίπεδα μολύβδου (Pb), υδραργύρου (Hg), καδμίου (As) και καδμίου (Cd) σε 96 σύνθετα δείγματα 13 βοτάνων και μπαχαρικών που καταναλώνονται συχνά στον Λίβανο. Το 20% (19/96) και το 4% (4/96) των δειγμάτων υπερέβησαν τα επιτρεπτά επίπεδα Pb και Cd, αντίστοιχα και όλα τα δείγματα πληρούσαν τα επιτρεπόμενα επίπεδα As και Hg σύμφωνα με τα πρότυπα του Codex Alimentarius. Για το Pb και το Cd, τα μη συσκευασμένα δείγματα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μη αποδεκτών ορίων 31% (8/26) και 8% (2/26), αντίστοιχα. Τα δείγματα που συσκευάστηκαν τοπικά σε εταιρείες με και χωρίς Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (FSMS) είχαν τα ίδια επίπεδα μη αποδεκτών δειγμάτων 12% (3/26) και 4% (1/26) για το Pb και το Cd, αντίστοιχα. Τα εισαγόμενα συσκευασμένα δείγματα είχαν μη αποδεκτά επίπεδα Pb (28% (5/18)) και ήταν αποδεκτά για τα άλλα τρία βαρέα μέταλλα.

Συνοπτικά, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών συγκομιδής, της χώρας προέλευσης, της μόλυνσης του εδάφους, των υδάτων άρδευσης, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, των καλών γεωργικών πρακτικών και της έλλειψης προσπαθειών επιθεώρησης σε εταιρείες και χώρες, συνδέονται με τη μόλυνση μπαχαρικών και βοτάνων με βαρέα μέταλλα, σύμφωνα με τους ερευνητές

Τα αποτελέσματα της μελέτης, υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά και βότανα ως κρίσιμο μέρος της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε βότανα και μπαχαρικά πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img