25.4 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως οι γαλακτοκομικές εταιρείες καθαρίζουν τα χλωρικά άλατα από τα προϊόντα τους

Πως οι γαλακτοκομικές εταιρείες καθαρίζουν τα χλωρικά άλατα από τα προϊόντα τους

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σαλαμίνα: Ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα ο επίδοξος βιαστής της 20χρονης

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο 35χρονος επίδοξος βιαστής της 20χρονης στη Σαλαμίνα, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή χάρτη στην παρέμβαση ενός φίλου της. Η κοπέλα σώθηκε από την έγκαιρη παρέμβαση φίλου της, ο οποίος έσπευσε στην παραλία μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. O επίδοξος βιαστής είχε κατηγορηθεί και πέρυσι για απόπειρα

Σπιτική σάλτσα ντομάτας: Σε ποιές περιπτώσεις είναι επικίνδυνη

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να απορριφθεί άμεσα μια χαλασμένη σπιτική σάλτσα ντομάτας. Η διάρκεια ζωής της σάλτσας ντομάτας, όπως και πολλών άλλων τροφίμων, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών αποθήκευσης. Η κατανάλωση χαλασμένης σάλτσας ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες, επομένως είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν αποφασίζετε αν θα τη χρησιμοποιήσετε. Ο

Καιρός: Ανεπανάληπτη φωτογραφία από πτώση κεραυνού στη Θεσσαλονίκη

Έντονες βροχές που συνοδεύτηκαν από βροντές, αστραπές και δυνατούς ανέμους συνέθεσαν το βράδυ της Πέμπτης το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη και πέριξ της πόλης. Η καταιγίδα ξεκίνησε αργά το απόγευμα, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για πτώσεις δέντρων στο οδόστρωμα- κυρίως στην περιοχή του Λαγκαδά, αλλά

Καιρός – Μαρουσάκης: «Καμπανάκι» για την κακοκαιρία – Οι περιοχές που θα πλήξει

Σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί η κακοκαιρία στη χώρα μας , όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Open το πρωί της Παρασκευής ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Έντονα άστατο καιρικό σκηνικό θα επικρατήσει στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με την κορύφωση αυτού να υπολογίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Μάλιστα εξηγεί ότι

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Παρασκευή σε αρκετές περιοχές – Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ
spot_imgspot_img

Πως τα ευρήματα διδακτορικής μελέτης ενός ερευνητή βοήθησαν τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων να βελτιώσουν τις μεθόδους απολύμανσης του εξοπλισμού τους.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού επεξεργασίας γάλακτος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μόλυνσης του γάλακτος και για να διασφαλιστεί ότι η αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Αυτό το καθεστώς καθαρισμού χρησιμοποιεί συχνά προϊόντα με βάση το χλώριο, ωστόσο, η παρουσία υπολειμμάτων χλωρίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει γίνει ανησυχητική τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη μετακίνηση προς πρωτόκολλα καθαρισμού χωρίς χλώριο.

Τα χλωρικά άλατα είναι προϊόντα διάσπασης από ουσίες όπως οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καθαριστικά μέσα κατά την επεξεργασία του νερού. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας εάν οι συγκεντρώσεις τους είναι πολύ υψηλές, γι’ αυτό έχουν ληφθεί μέτρα για τη ρύθμιση και την απομάκρυνσή τους από τα συστήματα επεξεργασίας τροφίμων.

Ο Dr. Billy McCarthy, μεταδιδακτορικός ερευνητής της Teagasc, της ημικρατικής Ιρλανδικής αρχής που είναι υπεύθυνη για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, εξέτασε πώς τα χλωρικά άλατα μπορούν να εισέλθουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω των συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι τα χλωριούχα άλατα μπορούν να εισαχθούν στην επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως μέσω του χλωριωμένου νερού. Εάν αυτό το νερό χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για τη λειτουργία εξοπλισμού όπως οι ξηραντήρες ψεκασμού ή οι εξατμιστές, τα χλωριούχα άλατα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στο σύστημα.

Όταν εφαρμόζεται μεμβρανική διήθηση σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Οι εταιρείες έχουν ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό σε αυτού του είδους επεξεργασίας με μεμβράνες, οπότε είναι πλέον θέμα εφαρμογής της σε κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιούν πλέον τα ευρήματα της διδακτορικής μελέτης του Dr. McCarthy, για να κάνουν αλλαγές, εφαρμόζοντας έτσι τη διήθηση με μεμβράνες για να απομακρύνουν τα χλωρικά άλατα και στην περίπτωση της ξήρανσης με ψεκασμό για την παραγωγή σκονών, επεξεργάζονται το νερό με αντίστροφη όσμωση για να απομακρύνουν τα χλωρικά άλατα.

https://www.irishtimes.com/science/2024/08/29/cleaning-chlorates-out-of-dairy-processing

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img