25.2 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΠεριφερόμενα Πυρομαχικά για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Επιτέλους, μία σωστή κίνηση!

Περιφερόμενα Πυρομαχικά για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Επιτέλους, μία σωστή κίνηση!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκαν άλλοι 13 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις 14 εγκληματικές οργανώσεις

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν άλλοι 13 από τους συνολικά 37 συλληφθέντες για τη συμμετοχή τους στις 14 εγκληματικές συμμορίες που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Ληστείες, διαρρήξεις, διακεκριμένες κλοπές αλλά και διακίνηση ναρκωτικών ήταν τα πεδία δράσης των συλληφθέντων. Σήμερα, οδηγήθηκαν προκειμένου να απολογηθούν 14 άτομα εκ των οποίων οι 13 κρίθηκαν

Νέα ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα: Επεισόδιο με σύγκρουση σκαφών της Κίνας και των Φιλιππίνων vid

Η κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι η άλλη πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατά τη σύγκρουση που σημειώθηκε στον Ύφαλο Σαμπίνα, ο οποίος στις Φιλιππίνες ονομάζεται Ύφαλος Εσκόντα, ενώ αυτό είναι το πέμπτο περιστατικό αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ναυτικές και τις εναέριες δυνάμεις των δύο χωρών στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η ακτοφυλακή

Ίλιον: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι που επιτέθηκαν σε πέντε άτομα για να τα ληστέψουν

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται τρεις ανήλικοι ηλικίας 16 και 15 ετών οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής (30/8) στο Ίλιον καθώς επιτέθηκαν σε πέντε άτομα για τα να ληστέψουν. Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρεις ανήλικοι προσέγγισαν εντός πάρκου στην περιοχή του Ιλίου πέντε νεαρούς και με χρήση σωματικής βίας αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν

Βίντεο: Ρωσικό FPV κατέστρεψε Α/Κ πυροβόλο του ουκρανικού Στρατού στο Ντόνετσκ

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, έχει καταγράψει τη στιγμή που ρωσικό FPV καταστρέφει Α/Κ πυροβόλο του ουκρανικού Στρατού στο Ντόνετσκ. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Tsukuryne 🕰 Date: ~31.08.2024 📌 Coordinates: 48.092976,37.305530 👩‍🚀 Squad: #Sudoplatov 📝 Description: Russian FPV drone destroys Ukrainian self-propelled howitzer in Tsukuryne. 🖥 id: 31082024.1654 ✉️source: https://t.co/F33jHQMZYW Map: Military… pic.twitter.com/SuELB3IoGn — Military Summary
spot_imgspot_img
Περιφερόμενα Πυρομαχικά για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Επιτέλους, μία σωστή κίνηση!

Την απόκτηση μεγάλου αριθμού περιφερόμενων πυρομαχικών τύπου Switchblade 300 και Switchblade 600 διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τις ΗΠΑ με σκοπό τον εξοπλισμό των μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η αγορά θα γίνει μέσω κονδυλίων FMS, με συνολικό κόστος 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται, επιτέλους, για μία σωστή κίνηση, η οποία θα εξοπλίσει τις Ειδικές Δυνάμεις/ Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ/ΔΕΕ) με ένα όπλο το οποίο θα προκαλέσει άμεση αύξηση των μαχητικών ικανοτήτων των μονάδων αλλά και τον ριζικό ανασχεδιασμό των αποστολών τους.

Το Switchblade 300 ζυγίζει 2,5 κιλά, έχει μήκος 45 εκατοστά και η διάμετρός του είναι 76 χλστ. Ως εκ τούτου μεταφέρεται άνετα από πεζούς στρατιώτες σε μεγάλες αποστάσεις και σε μεγάλες ποσότητες. Η εμβέλεια του ανέρχεται σε 10 χλμ. ή σε χρόνο πτήσης 15 λεπτών. Το μέγιστο ύψος πτήσης του είναι 150 μέτρα (500 πόδια). Η μέγιστη ταχύτητα εφόρμησης ανέρχεται σε 160 χ.α.ω, ενώ η ταχύτητα ταξιδίου σε 100 χ.α.ω. Μπορεί να καθοδηγηθεί με τηλεχειρισμό ή να πετάξει αυτόνομα. Μεταφέρεται μέσα σε κάνιστρο, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και τον εκτοξευτή του. Το Switchblade 300 είναι σχεδιασμένο να πλήττει προσωπικό και ελαφρά οχήματα.

Το Switchblade 600 ζυγίζει 15 κιλά, έχει μήκος 130 εκατοστά και η διάμετρός του είναι 150 χλστ. Παρά το μεγαλύτερο βάρος του, μπορεί και αυτό να μεταφερθεί από στρατιώτες (ειδικά των Ειδικών Δυνάμεων, που είναι ικανοί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με μεγάλο βάρος), αν και θα επιβαρύνει την ομάδα, κάτι που είναι αποδεκτό, αν αυτό είναι επιχειρησιακά αναγκαίο. Η εμβέλειά του ανέρχεται σε 40 χλμ. ή σε χρόνο πτήσης 40 λεπτών. Το μέγιστο ύψος πτήσης του είναι επίσης 150 μέτρα (500 πόδια), η μέγιστη ταχύτητα εφόρμησης είναι 185 χ.α.ω και η ταχύτητα ταξιδίου 113 χ.α.ω. Μπορεί να καθοδηγηθεί με τηλεχειρισμό ή πετάξει αυτόνομα. Μεταφέρεται μέσα σε κάνιστρο, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και τον εκτοξευτή του. Το μεγαλύτερο Switchblade 600 μπορεί να καταστρέψει άρματα μάχης και άλλους θωρακισμένους στόχους.

Οι τακτικές εφαρμογές των Switchblade 300 και 600 για τις Ειδικές Δυνάμεις είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Να σημειώσουμε ότι η Naval Special Warfare Command (NSWC) – που διοικεί τις Ομάδες SEAL του Αμερικ. Ναυτικού – το 2021 αγόρασε Switchblade αξίας 26,1 εκατ. δολαρίων για να εξοπλίσει σκάφη ανορθοδόξου πολέμου CCA (Combatant Craft Assault), CCM (Combatant Craft Medium) και CCH (Combatant Craft Heavy). Κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και φουσκωτές λέμβοι μετατρέπονται σε επιθετικά σκάφη, που μπορούν να καταστρέψουν άλλα μικρά σκάφη, αλλά και να προκαλέσουν ζημιές και απώλειες ακόμα και σε φρεγάτες (ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων, κέντρο διοίκησης μάχης κ.λπ). Επιπλέον, ελαφρά οχήματα, όπως το MRZR 4, μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό βλημάτων Switchblade.

Χάρις στα Switchblade 300 και 600, η φύση των Καταδρομικών επιχειρήσεων και γενικά των αποστολών Ευθείας Επιθετικής Δράσης (Direct Action) των ελληνικών ΕΔ/ΔΕΕ αλλάζει ριζικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε πεζοπόρες μικρές περιπόλους να επιτίθενται από ασφαλή απόσταση σε στρατηγικούς στόχους, όπως αντιαεροπορικά συστήματα (βλέπε S-400), κρίσιμες εγκαταστάσεις (αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων), κέντρα διοίκησης & ελέγχου, κέντρα τηλεπικοινωνιών και ενεργείας, ηγετικά στελέχη, συστήματα πυροβολικού, αεροσκάφη και ελικόπτερα σε αεροδρόμια,  κ.λπ.

Είναι πολύ σημαντικό, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι η απόκτηση των Switchblade δεν περιορίζεται στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά αφορά και τις υπόλοιπες Ειδικές Δυνάμεις (32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 1η Ταξιαρχία Καταδρομών/ Αλεξιπτωτιστών). Πλέον, και οι παραδοσιακές Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να αυξήσουν τις επιθετικές και αμυντικές τους ικανότητες στο πεδίο της μάχης, όπως έχει αποδείξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπόλοιπος Στρατός Ξηράς θα αποκτήσει Περιφερόμενα Πυρομαχικά από την εγχώρια σχετική βιομηχανία. Επειδή, το θέμα των Drone έχει καταντήσει ακόμα ένας αγώνας αρπαγής κονδυλίων από αμφιλεγόμενες ομάδες και εταιρείες, και επειδή η Εθνική Άμυνα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο αφαίμαξης των χρημάτων του ελληνικού λαού από ημέτερους, καλό θα ήταν στον τομέα των Περιφερόμενων Πυρομαχικών να ακολουθήσουμε μία ταχεία και εύκολη λύση. Δηλαδή, εφόσον θα αποκτήσουμε τους συγκεκριμένους τύπους Περιφερόμενων Πυρομαχικών, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και την τεχνογνωσία, ώστε άμεσα να μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας μεγάλες ποσότητες, και όχι να περιμένουμε κάποιους να «επανεφεύρουν τον τροχό». Παράλληλα, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τα εν λόγω πυρομαχικά, δημιουργώντας μία νέα σειρά ελληνικών Περιφερόμενων Πυρομαχικών, που ίσως κερδίσει και εξαγωγές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img