Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην καταλήξουμε στο… νοσοκομείο
Η τροφική δηλητηρίαση δεν προκαλείται μόνο από έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και από πιάτα που παρασκευάζονται στο εστιατόριο ή στο σπίτι… Δείτε ποια είναι τα 18 πιο κοινά λάθη που γίνονται στις κουζίνες των εστιατορίων και μπορούν να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο:
- Μη σωστό πλύσιμο των χεριών – Αν δεν πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν χειριστείτε τρόφιμα, το πιθανότερο είναι να εξαπλώσετε επιβλαβή βακτήρια σε τρόφιμα και επιφάνειες.
- Διασταυρούμενη μόλυνση – Η χρήση του ίδιου ξύλου κοπής ή μαχαιριού για ωμά κρέατα και άλλα τρόφιμα (όπως λαχανικά) χωρίς καλό καθαρισμό μεταξύ των χρήσεων επίσης μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια.
- Ακατάλληλη αποθήκευση ωμού κρέατος – Η αποθήκευση του ωμού κρέατος πάνω ή δίπλα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει τη στάλαξη αίματος και τη μόλυνση άλλων ειδών.
- Μη μαγείρεμα του φαγητού στη σωστή θερμοκρασία – Το ελαφρύ ψήσιμο του κρέατος, των πουλερικών ή των αυγών μπορεί να αφήσει ζωντανά επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli.
- Έκθεση τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα – Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα όταν τα ευπαθή τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.
- Ακατάλληλες μέθοδοι απόψυξης – Η απόψυξη των τροφίμων στον πάγκο αντί στο ψυγείο, το κρύο νερό ή το φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνεια πριν απόψυξουν το εσωτερικό τους.
- Ανεπαρκές πλύσιμο φρούτων και τα λαχανικών – Αν δεν ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να αφήσετε επιβλαβή φυτοφάρμακα ή βακτήρια στην επιφάνεια.
- Μη καθαρισμός του νεροχύτη ή του πάγκου – Τα βακτήρια από το ωμό κρέας μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες και να μολύνουν άλλα τρόφιμα.
- Επαναχρησιμοποίηση μαρινάδων – Η χρήση της ίδιας μαρινάδας για ωμό κρέας σε μαγειρεμένο κρέας χωρίς να το βράσετε πρώτα μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση.
- Μη έλεγχος ημερομηνιών λήξης των τροφίμων – Η χρήση ληγμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από χαλασμένα αντικείμενα.
- Ακατάλληλη ψύξη – Η αποθήκευση τροφίμων σε θερμοκρασίες πάνω από 40°F (4°C) μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν το ψυγείο μας είναι ασφυκτικά γεμάτο μπορεί επίσης να μειωθεί η ροή του αέρα, καθιστώντας την ψύξη αναποτελεσματική.
- Χρήση πετσετών ή σφουγγαριών για πολύ καιρό – Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες πιάτων μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια εάν δεν καθαρίζονται ή αντικαθίστανται τακτικά.
- Δεν ξεπλένετε τα δοχεία πριν τα ανοίξετε – Η βρωμιά και τα βακτήρια στο εξωτερικό των κουτιών μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα στο εσωτερικό τους όταν αυτά ανοίγουν.
- Δοκιμάζετε ωμή ζύμη ή κουρκούτι με ωμά αυγά – Τα ωμά αυγά μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα και η κατανάλωσή τους χωρίς μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες.
- Δεν ξαναζεσταίνετε σωστά το χθεσινό φαγητό – Τα φαγητό που έχει περισσέψει από προηγούμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναζεσταθεί σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που παραμένουν.
- Λανθασμένη χρήση θερμομέτρων τροφίμων – Η μη χρήση θερμομέτρου τροφίμων ή η εσφαλμένη χρήση του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν μαγειρευτεί καλά τα τρόφιμα.
- Πλύσιμο ωμού κρέατος ή πουλερικών – Το πλύσιμο του κρέατος μπορεί να μεταδώσει βακτήρια σε κοντινές επιφάνειες μέσω πιτσιλίσματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Βασίζεστε μόνο στη γεύση ή την οσμή – Το να βασίζεστε μόνο στη μυρωδιά ή τη γεύση δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη μέθοδος για να προσδιορίσετε εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση, καθώς ορισμένα βακτήρια δεν επηρεάζουν τη γεύση ή την οσμή.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.