Γενικώς, τα κελυφωτά φιστίκια διατηρούνται περισσότερο λόγω φυσικής προστασίας.
Τα φιστίκια είναι ένα δημοφιλές σνακ που συχνά βρίσκεται στο ντουλάπι έτοιμο να συνοδέψει ένα ποτό ή μία βραδιά μπροστά στην οθόνη. Πόσο όμως μπορούν να μείνουν στο ντουλάπι; Χαλάνε, και άραγε πώς μπορούμε το καταλάβουμε τη φρεσκάδα τους;
Τα φιστίκια είναι ένα είδος ξηρών καρπών που φύεται στο έδαφος. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του USDA για τους Αμερικανούς ταξινομούν τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο στην κατηγορία ξηρών καρπών και σπόρων. Αν και τα φιστίκια είναι βοτανικά όσπρια, σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι και τα δύο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Πώς να αποθηκεύσετε τα φιστίκια
Επιλέξτε ένα δροσερό, ξηρό μέρος για αποθήκευση. Γενικώς τα κελυφωτά φιστίκια διατηρούνται περισσότερο λόγω φυσικής προστασίας. Σε κλίματα όπως το Μεσογειακό, η αποθήκευση των φιστικιών στο ψυγείο θα τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι η αποθήκευση τους σε θερμοκρασία δωματίου. Για να παρατείνετε ακόμη περισσότερο τη φρεσκάδα τους, μπορείτε να τα βάλετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Χαλάνε τα φιστίκια;
Ναι! Τα φιστίκια χαλάνε και σαπίζουν. Μπορεί να μην μυρίζουν φρικτά ή μην να φαίνονται μουχλιασμένα όπως άλλα τρόφιμα ωστόσο υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορείτε να προσέξετε για να διαπιστώσετε την φρεσκάδα τους.
Όταν τα φιστίκια χαλάσουν, θα εμφανίσουν μια ξινή μυρωδιά και περίεργη γεύση. Η υφή τους επίσης μπορεί να αλλάξει και να γίνει σαν λάστιχο! Γενικώς, παρατηρήστε στα φιστίκια σας τα παρακάτω:
- Μήπως δεν έχουν γεύση ξηρού καρπού
- Έχουν πιο μαλακή από τη συνηθισμένη υφή
- Έχουν αναπτύξει μια ξινή γεύση
- Το σχήμα έχει αλλάξει και φαίνεται συρρικνωμένο
- Διακρίνεται σημάδια μούχλας
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι προτιμότερο να μην τα καταναλώσετε καθώς δεν είναι πλέον ασφαλή για την υγεία. Εάν τα καταναλώσετε σίγουρα θα σας πιάσει στομαχόπονος, αλλά η πιθανότητα να φάτε περισσότερα από 1 έως 2 χαλασμένα φιστίκια είναι ελάχιστη αφού θα σας αποτρέψει η απαίσια γεύση τους.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.