30.7 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑκατάλληλα πατατάκια: Πάνω από 20% των προϊόντων είχαν παραλείψεις στις διατροφικές τους...

Ακατάλληλα πατατάκια: Πάνω από 20% των προϊόντων είχαν παραλείψεις στις διατροφικές τους επισημάνσεις

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Καρδίτσα: Στον 28χρονο αγνοούμενο από το Μελισσοχώρι ανήκει η σορός που βρέθηκε σε ποταμό

Στον 28χρονο άνδρα από το Μελισσοχώρι φέρεται πως ανήκει η σορός που βρέθηκε κοντά στη Φίλια Δήμου Σοφάδων, στον ποταμό Ονόχωνο στις 28 Αυγούστου. Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εξέταση DNA και διενέργεια περαιτέρω εργαστηριακών εξετάσεων. Για την εξαφάνιση 28χρονου είχε εκδοθεί missing alert από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για ανέμους 9 μποφόρ το βράδυ

Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία Atena που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και ενισχυμένους ανέμους. Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σημαντική ενίσχυση των ανέμων απόψε το βράδυ στη δυτική Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 8-9 μποφόρ. Ο έμπειρος

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Atena» και φέρνει επικίνδυνες καταιγίδες και κεραυνούς

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα φέρνει η κακοκαιρία Atena, η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από έντονες χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προχώρησε σε μια νέα ανακοίνωση στην οποία αποτελεί αναβάθμιση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωση του καιρού, που εκδόθηκε

Η στιγμή που drone χτυπάει πολυκατοικία σε πόλη του Ισραήλ, vid

🇮🇱🇱🇧 A drone hit residential building in Nahariya recorded No one was in the building, no casualties as a result of the incident. pic.twitter.com/h4FoENqqHo — Lord Bebo (@MyLordBebo) September 9, 2024 freepik photo

Έκθεση Ρεπουμπλικάνων επικρίνει τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021

Η αποχώρηση έγινε κατόπιν απόφασης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που τερμάτισε με απόλυτα χαοτικό τρόπο τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν ποτέ οι ΗΠΑ. Στο έγγραφο, συνταγμένο από Ρεπουμπλικάνους, μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τονίζεται πως ο κ. Μπάιντεν « απέτυχε να περιορίσει τις προβλέψιμες συνέπειες» της απόσυρσης των
spot_imgspot_img

Τα ευρήματα των ελέγχων του Γραφείου Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών του Freiburg σε 25 δείγματα σνακ πατάτας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, 25 σνακ πατάτας εξετάστηκαν διεξοδικά στο Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) του Freiburg.

Τα 13 δείγματα ήταν προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, ενώ 12 προϊόντα είχαν συμβατική περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Τα προϊόντα εξετάστηκαν ως προς τις οργανοληπτικές ιδιότητες, καθώς και ως προς τη σύνθεση και την επισήμανσή τους.

Η επισήμανση δεν ήταν σύμφωνη με τις νομικές απαιτήσεις στο 21% των δειγμάτων. Εκτός από τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία, αξιολογήθηκαν επίσης λανθασμένες ονομασίες συστατικών, ανεπαρκώς τονισμένες πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά στον κατάλογο των συστατικών και παράλειψη υποχρεωτικών πληροφοριών στην επισήμανση του προϊόντος.

Ένα δείγμα ήταν αξιοσημείωτο όσον αφορά τη δηλούμενη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, η οποία ήταν κατά 40% περίπου υψηλότερη σε σύγκριση με την πραγματική περιεκτικότητα που προσδιορίστηκε εργαστηριακά.

Η µέση τιµή της αναλυτικά προσδιορισµένης περιεκτικότητας των προϊόντων σε λιπαρά ήταν 27,1 g/100 g για τα κλασικά προϊόντα. Η μέση περιεκτικότητα σε λιπαρά για τα προϊόντα που διαφημίζονταν ως σνακ με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά ήταν 17,1 g/100 g. Είχαν περιεκτικότητα σε λιπαρά μεταξύ 9,5 και 22,2 g/100 g. Για τα συμβατικά προϊόντα, το εύρος της περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν μόνο το μισό από αυτό, 6,7 g/100 g. Τέλος, το πιο «λιπαρό» προϊόν είχε περιεκτικότητα σε λιπαρά 31,3 g/100 g.

Η περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι κυμαινόταν από 0,6 έως 2,5 g/100 g. Δεν υπάρχουν νομικές απαιτήσεις για την περιεκτικότητα σε αλάτι στα προϊόντα σνακ πατάτας και μόνο η αισθητηριακή εντύπωση και η γεύση του προϊόντος μπορούν να καθορίσουν την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής, οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Με μέσο μέγεθος μερίδας 30 g προϊόντος σνακ, μια συγκέντρωση 2,5 g αλατιού σε 100 g τσιπς θα ήταν ήδη στο 12,5% αυτής της σύστασης.

Τα επίπεδα των τρανς λιπαρών οξέων ήταν σημαντικά στα προϊόντα υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κυμάνθηκαν σε ένα μη αξιοσημείωτο εύρος με μέσο όρο 0,3 g/100 g λίπους.

Τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να εμφανιστούν σε μικρές ποσότητες στη φύση ή σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τη βιομηχανική υδρογόνωση των λιπών. Συνδέονται με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες

Απαγορευμένοι ισχυρισμοί υγείας

Αυτό που ήταν νέο στα δείγματα που υποβλήθηκαν για το πρόγραμμα δοκιμών ήταν η προσθήκη γκουαράνα και καφεΐνης σε ένα προϊόν. Το προϊόν διαφημιζόταν με τις δηλώσεις «Το μόνο σνακ που σας κρατάει ξύπνιους», «Παρέχει έξτρα ενέργεια όσο τρώτε» και «Energy Kick».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για το «έξτρα ενέργεια» ή την «εγρήγορση» έπρεπε να χαρακτηριστούν ως απαγορευμένοι, επειδή γίνεται σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του προϊόντος και των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη που περιείχε το προϊόν σύμφωνα με τις πληροφορίες της ετικέτας ήταν σε ένα εύρος συγκεντρώσεων στο οποίο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν μπορεί να διαπιστωθεί σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της αυξημένης εγρήγορσης κατά την κατανάλωση μιας μερίδας 30 g.

Αν κάποιος ήθελε να επιτύχει με το παρουσιαζόμενο προϊόν μια συγκέντρωση καφεΐνης η οποία, σύμφωνα με την EFSA, έχει σημαντική επίδραση στην εγρήγορση των ενηλίκων, θα έπρεπε να καταναλώσει σχεδόν δύο ολόκληρες συσκευασίες του προϊόντος (230 g).

Εκτός από τη σειρά δειγμάτων που περιγράφηκε προηγουμένως, την άνοιξη του 2023 εξετάστηκαν 9 δείγματα πατατάκια για χρωστικές ουσίες Σουδάν. Οι χρωστικές του Σουδάν είναι συνθετικά παραγόμενες χρωστικές των οποίων η χρήση στην παραγωγή τροφίμων απαγορεύεται. Ευτυχώς, δεν βρέθηκαν χρωστικές του Σουδάν στα προϊόντα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Από τα προϊόντα σνακ πατάτας που εξετάστηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, το 21% ήταν επιλήψιμα. Η αξιολόγηση των επιλήψιμων δειγμάτων επικεντρώθηκε σε ελλείψεις στην επισήμανση. Μόνο ένα δείγμα έπρεπε να αξιολογηθεί όσον αφορά τη σύνθεση.

https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=0&Thema_ID=2&ID=3974&Pdf=No&lang=DE

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img