29 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΠροβλήματα ισραηλινής απόδοσης;

Προβλήματα ισραηλινής απόδοσης;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

2 νεκροί μετά από τροχαίο στην εθνική οδό μεταξύ Κορίνθου και Πάτρας

Δύο νεκροί μετά από τροχαίο δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (11/9) στο 185ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, μετά τη σήραγγα της Παναγοπούλας. Όπως αναφέρει το gnomip.gr, Ι.Χ που κινείτο στο ρεύμα προς Αθήνα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάτω από άγνωστες συνθήκες προσέκρουσε σε φορτηγό που ήταν σταθμευμένο με αποτέλεσμα ένας άνδρας

Φορτηγό τρένο εκτροχιάζεται στην ΝΔ Ρωσία, οι αρχές υπονοούν δολιοφθορά της Ουκρανίας

που γειτονεύει με την Ουκρανία, εξαιτίας «εξωτερικής παρέμβασης», πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα, ανέφερε σήμερα τοπικό παράρτημα των ρωσικών σιδηροδρόμων. «Χθες βράδυ, στις 23:17 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», εξαιτίας «παρέμβασης στη λειτουργία» του δικτύου, «εκτροχιάστηκαν» το βαγόνι της μηχανής συρμού και αρκετά ακόμη, ανέφερε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται μέρος των ρωσικών σιδηροδρόμων μέσω Telegram. Κατά

Οι Ρώσοι καταστρέφουν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M270 MLRS κατασκευής ΗΠΑ στην Χερσώνα, vid

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στην δημοσιότητα πλάνα από την καταστροφή ενός αμερικανικού εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων M270 MLRS. Τα ρωσικά πυραυλικά στρατεύματα επιτέθηκαν και κατέστρεψαν επιτυχώς το οπλικό σύστημα του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή γύρω από το χωριό Malaya Sedminucha στο κατεχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της ρωσικής περιοχής Χερσώνας της Ρωσίας

Πέφτουν τα ουκρανικά οχυρά: Σε εξέλιξη η γενική ρωσική επίθεση

Άσχημα εξελίσσεται η τακτική κατάσταση σε Κουρσκ, Ποκρόβσκ, Τορέτσκ, Τσάσιβ Γιαρ και Βούλενταρ για τους Ουκρανούς. Ειδικότερα, στο Κουρσκ, ανακατέλαβαν 10 οικισμούς και έχουν αιχμαλωτίσει εκατοντάδες Ουκρανούς. Η 51η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών και η 106η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακατέλαβαν τους οικισμούς, Γκορντεγιέβκα, Βικτορόβκα, Βνεζαπνόγιε, Μπιάκχοβο, Κρασνοοκτιγιαμπρσκόγιε, Βισνέβκα, Απανασόβκα, Γκλούσκοβο κ.α. WENT TO KURSK

Βίντεο: Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Λέσοβκα και πλησιάζουν την περίμετρο του Ποκρόβσκ

Η 114η ταξιαρχία των ρωσικών δυνάμεων κατέλαβε την Λέσοβκα και πλησιάζει την περίμετρο του Ποκρόβσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους. 🇷🇺🇷🇺🇷🇺Η 114η ταξιαρχία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέλαβε την Lesovka προς την κατεύθυνση Pokrovsk.#UkraineRussiaWar Telegram:https://t.co/GbXSsXERcz pic.twitter.com/xhzdydOYWU — laralara_Z (@loraavra) September 11, 2024 Lesovka is the town indicated by the arrow in this map.
spot_imgspot_img
Προβλήματα ισραηλινής απόδοσης;

Αρκετά βίντεο από την πλευρά της Χαμάς έχουν εμφανιστεί στα δυτικά ΜΜΕ, στα οποία φαίνεται η επίθεση εναντίον ισραηλινών αρμάτων Merkava με φορητά αντιαρματικά όπλα, κυρίως RPG, από πολύ μικρές αποστάσεις.

Σε ένα βίντεο το ζεύγος χειριστών του RPG βγαίνει από μία τρύπα στο έδαφος, μέσα από σήραγγα, πλησιάζει δύο άρματα και τα πλήττει με RPG. Αν και φαίνονται εκρήξεις, δεν διαπιστώνεται αν τα άρματα καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές ή και τίποτα. Σε άλλο βίντεο, μαχητές της Χαμάς πλησιάζουν υπό την απόκρυψη χαμηλής βλάστησης δύο τουλάχιστον ακίνητα Merkava και τα πλήττουν με RPG. Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται ένα μέλος της Χαμάς να πλησιάζει ένα ισραηλινό άρμα και να τοποθετεί ένα αντιαρματικό γέμισμα ή παγιδευμένο βλήμα στην περιοχή ανάμεσα στον πύργο και το σκάφος του άρματος.

Το εύλογο ερώτημα είναι: Που είναι το πεζικό, που θα έπρεπε να συνοδεύει τα άρματα και να τα προστατεύει από απειλές όπως αυτές που δείχνουν τα βίντεο; Οι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις δεν δείχνουν να είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ένα φαινόμενο που φαίνεται, αν όχι να επικρατεί, τουλάχιστον να επαναλαμβάνεται συχνά.

Ο χωρισμός των αρμάτων από το πεζικό είναι βασικός σκοπός μίας άμυνας, ώστε, είτε τα άρματα να πλησιάσουν ασυνόδευτα, και έτσι να χτυπηθούν από μικρές αποστάσεις με φορητά αντιαρματικά όπλα από το πεζικό, είτε το πεζικό να πλησιάσει ασυνόδευτο ώστε να εξοντωθεί με πολυβόλα, όλμους, βομβιδοβόλα και ελεύθερους σκοπευτές. Βέβαια, οι Ισραηλινοί είναι έμπειροι στον μηχανοκίνητο πόλεμο. Είναι δύσκολο να κάνουν τέτοιο λάθος, εκτός και αν έχει ξεχαστεί η τέχνη, καθώς έχουν να συμμετάσχουν σε συμβατικό χερσαίο πόλεμο από το 1973.

Από την άλλη μεριά, ο Ισραηλινός στρατός από το 2006 έχει εμπλακεί σε πολλές επιχειρήσεις μέσα στην Γάζα και τον Λίβανο εναντίον ανορθόδοξου αντιπάλου σε αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον. Δεν έχει νικήσει πάντοτε, ή τουλάχιστον έχει υποστεί βαριές απώλειες. Στο Πόλεμο του Λιβάνου εναντίον της Χετζμπολάχ το 2006 το μοντέλο Αεροπορία – Ειδικές Δυνάμεις δεν πέτυχε όπως αναμενόταν. Ο σκοπός του νέου δόγματος ήταν να περιορίσει την συμμετοχή εφέδρων και μηχανοκίνητων δυνάμεων ώστε να περιοριστούν και οι απώλειες που ήταν πολιτικά ανεπιθύμητες. Παρόλα αυτά, το μοντέλο πέτυχε εναντίον παλαιότερων επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στην Γάζα. Η διαφορά οφείλετο στο ότι οι ισραηλινές πληροφορίες ήταν άψογες για την Γάζα, αλλά ελλιπείς για την Χετζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Τώρα στην Γάζα φαίνεται ότι εφαρμόζεται το δόγμα Αεροπορίας – Ειδικές Δυνάμεις, σε συνδυασμό όμως με έναν νέο τύπο Πεζικού, που έχει οργανώσει το Ισραήλ τα τελευταία έτη με εστίαση στις επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον εναντίον ασύμμετρου αντιπάλου. Οι πρώτες επιχειρήσες του νέου ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ανέμεναν. Οι πληροφορίες μιλάνε για βαριές απώλειες και κακή απόδοση των εφέδρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί θα αποτύχουν, αλλά ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, το οποίο όμως μπορεί να έχει καταλυτικές συνέπειες στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Τα βίντεο με τις επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινά άρματα μάχης από τόσο μικρές αποστάσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε ολιγωρία. Είτε τα άρματα προέλασαν χωρίς να περιμένουν το πεζικό, είτε επίτηδες δεν θέλουν να εκθέσουν τους εφέδρους σε μεγαλύτερους κινδύνους. Ακόμη και μέσα σε βαριά ΤΟΜΠ, το ισραηλινό πεζικό έχει απώλειες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θανάτου μίας ολόκληρης δεκαμελούς Ομάδας, όταν το σύγχρονο βαρύ ΤΟΜΠ “Namer” που επέβαιναν επλήγη από αντιαρματική ρουκέτα.

To Namer εισήλθε σε υπηρεσία το 2008 και θεωρείται ως το καλύτερα προστατευμένο ΤΟΜΠ στον κόσμο. Μάλιστα τα περισσότερα διαθέτουν το σύστημα ενεργούς προστασίας Trophy.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img