Οκτώ εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων τον Αύγουστο στην Ιρλανδία.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανέφερε σήμερα ότι οκτώ εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν σε ισάριθμα εστιατόρια τον Αύγουστο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με τον νόμο FSAI, 1998 και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τα τρόφιμα Νομοθεσία) Κανονισμοί, 2020. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Ιρλανδίας βάζουν λουκέτο σε εστιατόριο. Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν 9 καταστήματα εστίασης ενώ κάθε μήνα ανακοινώνει όχι μόνο τα λουκέτα αλλά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.
Μερικοί από τους λόγους για τις εντολές κλεισίματος τον Αύγουστο περιλαμβάνουν: στοιχεία συνεχιζόμενης μόλυνσης από τρωκτικά με περιττώματα που βρέθηκαν στον χώρο της κουζίνας, αδυναμία εφαρμογής κατάλληλων μέτρων καταπολέμησης των παρασίτων, νεκρές κατσαρίδες που βρέθηκαν σε παγίδες και μύγες στην περιοχή των ντελικατέσεν, ανεπαρκής τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός, ακάλυπτοι κάδοι γεμάτοι με υπολείμματα τροφίμων, συσσώρευση βρωμιάς στον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό τροφοδοσίας και στο πάτωμα, έλλειψη βασικών διατάξεων υγιεινής, όπως ζεστό νερό, σαπούνι και εγκαταστάσεις στεγνώματος για το προσωπικό, τρόφιμα αποθηκευμένα σε ακατάλληλη θερμοκρασία, έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για τα τροφικά αλλεργιογόνα για τους πελάτες και αποτυχία εφαρμογής μιας κατάλληλης κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, προειδοποίησε ότι υπάρχει νομική ευθύνη για τις επιχειρήσεις τροφίμων να λειτουργούν υπεύθυνα και να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που παρέχουν στους πελάτες τους είναι ασφαλή για κατανάλωση.
«Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων ακολουθούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, οι επιθεωρητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις όπου η υγεία των καταναλωτών τίθεται σε κίνδυνο λόγω μη συμμόρφωσης στις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής. Αυτές οι μη συμμορφώσεις μπορούν να αποφευχθούν και έχουμε μηδενική ανοχή για κάθε επιχείρηση τροφίμων που δεν συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις της. Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφαλή προμήθεια τροφίμων και είναι απαράδεκτο να μην ακολουθούνται σωστά βασικές διαδικασίες όπως το πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός, τα αυστηρά μέτρα ελέγχου των παρασίτων και η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να πάνε καλύτερα».
Λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις τροφίμων που εξυπηρετούνται με Εκτελεστές Διαταγές δημοσιεύονται στον ιστότοπο του FSAI. Οι εντολές κλεισίματος και οι εντολές βελτίωσης θα παραμείνουν καταχωρισμένες στις εκθέσεις επιβολής στον ιστότοπο για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία κρίθηκε ότι μια εγκατάσταση έχει διορθώσει το πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων, με τις Απαγορευτικές Διαταγές να αναφέρονται για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία άρσης του Τάγματος.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.