26.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαSUPERTERMOLI ST60: ΣΚΑΦΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

SUPERTERMOLI ST60: ΣΚΑΦΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αιγάλεω: Οδηγός μηχανής παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 6χρονο και μετά τον εγκατέλειψε

Οδηγός μηχανής στο Αιγάλεω παρέσυρε ένα αγοράκι 6 ετών και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Ειδικότερα, το συμβάν εκτυλίχθηκε στη συμβολή των οδών Βάρναλη και Νέστορος στο Αιγάλεω. Ο οδηγός πρώτα χτύπησε το παιδί και στη συνέχεια το εγκατέλειψε και έφυγε. Το 6χρονο αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνες

Δωρεά στα 40 σχολεία του Δήμου Κηφισιάς από το Metropolitan General – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Το θεραπευτήριο Metropolitan General, με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς την τοπική κοινωνία, προχώρησε στη δωρεά κουτιών (kit) πρώτων βοηθειών σε 40 σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, καλύπτοντας όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από τα νηπιαγωγεία έως τα λύκεια. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του θεραπευτηρίου, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας

ΕΕ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για παρουσία υπολειμμάτων πέντε απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα τρόφιμα

Δύο αποφάσεις της Επιτροπής να επιτρέψουν τα επίπεδα υπολειμμάτων πολλών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ σε εισαγόμενα τρόφιμα καταψηφίστηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα δύο αποφάσεις της Επιτροπής που επιτρέπουν ανοχές εισαγωγής (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) για την κυπροκοναζόλη (cyproconazole) και τη σπειροδικλοφαίνη (spirodiclofen) ή σε μεγάλο αριθμό προϊόντων όπως

«Φοβάμαι να κυκλοφορώ»: Η μαρτυρία γυναίκας που σόκαρε τον Musk, vid

Το βίντεο-δημόσια εξομολόγηση μίας νεαρής Ισπανίδας αναδημοσίευσε ο Έλον Μασκ, εκφράζοντας την έκπληξή του για τη δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής και ασφάλειας στα δυτικά κράτη. Ελέω αύξησης της εγκληματικότητας και των ορδών αλλοδαπών πληθυσμών που λυμαίνονται τις δυτικές πόλεις, η παρακάτω κοπέλα σοκάρεται από το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Νότια Κορέα την

Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Κολυδά για την Αττική – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του τόνισε πως θα επηρεαστεί και η Αττική. Ειδικότερα, ο διευθυντής της ΕΜΥ ανάφερε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ότι η συγκεκριμένη καιρική «διαταραχή» θα περάσει και από την Αττική για λίγο, επηρεάζοντας κυρίως το δυτικό
spot_imgspot_img

Εισαγωγή

Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην χρησιμότητα που μικρά ταχύπλοα σκάφη κρούσης μπορεί να έχουν στην άμυνα του Αρχιπελάγους στα πλαίσια ενός δόγματος “ναυτικού ανταρτοπολέμου”, είχαμε δε προτείνει και συγκεκριμένα δείγματα σκαφών για την υπηρέτηση του. Σε αυτά ερχόμαστε σήμερα να προσθέσουμε ένα ακόμα δείγμα, παρουσιάζοντας την πολλά υποσχόμενη οικογένεια σκαφών ST60 της Supertermoli.

Γενικη παρουσίαση

Η οικογένεια σκαφών ST60, είναι ελληνικής κατασκευής, κατασκευάζεται σε ναυπηγείο στην εποχή του Σχηματαρίου Αττικής και αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις, με στόχο την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας σε κάθε είδος αποστολής.

SUPERTERMOLI ST60: ΣΚΑΦΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Πιο συγκεκριμένα προσφέρονται οι κάτωθι εκδόσεις:

  • SUPERTERMOLI ST60 HSAC PHOBOS(High Speed Assault Craft) η οποία καλύπτει την απαίτηση ταχείας μεταφοράς προσωπικού. Σε αυτή τη διαμόρφωση το σκάφος μπορεί να μεταφέρει 16 πλήρως εξοπλισμένους άνδρες και να τους αποβιβάσει με τη βοήθεια ειδικής ράμπας στην πλώρη. Ταυτόχρονα, η αποβίβαση και επανεπιβίβαση του μεταφερόμενου προσωπικού μπορεί να γίνει και από την πρύμνη με μια φουσκωτή λέμβο μήκους 3,80-4,20 μέτρων και πάλι από την πλώρη με την βοήθεια ανασυρόμενης κλίμακας.
  • SUPERTERMOLI ST60 SWCC DEIMOS(Special Warfare Combatant Craft) η οποία είναι η έκδοση “συνοδείας και συμβολής άμυνας νήσων”, με την έμφαση να δίνεται στον βαρύ οπλισμό, με δύο Σταθεροποιούμενους Σταθμούς Οπλισμού να αποτελούν τον κύριο οπλισμό του σκάφους. Ο πρώτος, ευρισκόμενος στην πλώρη, μπορεί αν φέρει κύριο οπλισμό έως και πυροβόλο των 20 χλστ, ενώ ο δεύτερος, πάνω από τη γέφυρα, φέρει σαν οπλισμό βαρύ πολυβόλο των 12, 7 χλστ. Σε αυτήν την έκδοση, η μεταφορική ικανότητα του σκάφους περιορίζεται στους 10 άνδρες.
  • SUPERTERMOLI ST60 MMI(Multi Mission Interceptor) είναι η έκδοση “αναχαιτιστικού πολλαπλού ρόλων”, κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου με προηγμένα συνθετικά υλικά, ανάμεσα τους και Kevlar. Η συγκεκριμένη έκδοση προσφέρεται για καταδιώξεις υψηλών ταχυτήτων και γενικά καταστάσεις όπου υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα έκθεσης του σκάφους σε “βαρέα πυρά”.
  • SUPERTERMOLI ST50 RAPTOR/USV το οποίο είναι η έκδοση Μη Επανδρωμένου Σκάφους Επιφανείας (USV) της οικογενείας και προσφέρεται με βαρύ οπλισμό και εξοπλισμό για πλειάδα αποστολών. Το τελευταίο βρίσκεται σε φάση σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής πρωτοτύπου και έτσι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι αρκετές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η οικογένεια σκαφών ST60 μοιράζεται, όπως είναι φυσικό, κάποια γενικά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα τα σκάφη έχουν μήκος 18,60 μέτρα, μέγιστο πλάτος 3,40 μέτρα, βύθισμα 1,00 μέτρο, μέγιστο ύψος 2,80 μέτρα, πλήρες εκτόπισμα 24 τόνους και μέγιστη ταχύτητα που σε ελαφρές συνθήκες ξεπερνά τους 60 κόμβους(!).

Viber 2022 06 27 21 37 52 569

Τα σκάφη της οικογένειας ST60 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παρακάτω αποστολές:

  • Αποστολές ακτοφυλακής
  • Ειδικές επιχειρήσεις
  • Μεταφοράς/Συνοδείας/Ταχείας Επίθεσης
  • Έρευνας και Διάσωσης
  • Θαλάσσιου ασθενοφόρου
  • Καταπολέμησης λαθρεμπορίου
  • Επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου
  • Επιτήρησης/Συγκαλλυμένης Επιτήρησης
  • Διείσδυσης
  • Καταδρομικές επιχειρήσεις “Hit and Run”
  • Επιχειρήσεις ναυτικών καταδρομών
  • Υπεράκτιας αναχαίτησης

Η προώση του σκάφους εξασφαλίζεται με 2-4 εσωλέμβιους κινητήρες SEATEK ή MAN συνολικής ισχύος 2000-3000 θαλάσσιων ίππων. Στα συστήματα πρόωσης του σκάφους περιλαμβάνονται και συστήματα πρόωσης επιφανείας της JOLLY DRIVE.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους είναι πλούσιος για σκάφος της κατηγορίας και περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ ναυτιλίας Υψηλής Ευκρίνειας, συστήματα επικοινωνίας VHF και σύστημα AIS.

Ιδιαίτερα βαρύς είναι και ο οπλισμός που μπορεί να περιλαμβάνει πυροβόλο των 20 χλστ σε RWS NARWHAL20 της Nexter Systems, πολυβόλο των 12,7 χλστ ή πολυβομβιδοβόλο των 40 χλστ σε μεγάλη ποικιλία RWS και προαιρετικά κατευθυνόμενα βλήματα Ε/Ε της κατηγορίας του Spike-LR2 ή και Spike-ER2 και εκτοξευτές κατευθυνόμενων ή μη ρουκετών των 2,75 in.

Viber 2022 06 27 21 37 52 820

Επίσης, στην πλώρη του σκάφους μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα εξαπόλυσης τακτικού UAV ή μικρό σκάφος υποβρύχιας παράδοσης(SDV).

Το σκάφος διαθέτει ολοκληρωμένη αντιβαλλιστική προστασία Επιπέδου 3.

Επιχειρησιακές εφαρμογές

Όπως είναι ευνόητο, η οικογένεια σκαφών SUPERTERMOLI ST60 αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Π.Ν, του Ε.Σ και του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε προτείνει την υιοθέτηση από τις ΕΕΔ ενός δόγματος «ναυτικού ανταρτοπολέμου» από επιλεγμένα στοιχεία του Π.Ν και πιο συγκεκριμένα από Υπερταχέα Σκάφη Κρούσης, τα οποία ενταγμένα σε Μοίρες Ελαφρών Σκαφών, υπό τη διοικητική-οργανωτική-επιχειρησιακή σκέπη Ναυτικών Αμυντικών Περιοχών(ΝΑΠ) θα συμπλήρωναν την δύναμη κρούσης του Π.Ν, μέσα σε μια λογική ασυμμετρικού-ανορθοδόξου πολέμου. Σκάφη σαν αυτά της οικογένειας σκαφών ST60 και ειδικότερα η έκδοση ST60 MMI, φαντάζουν σαν ιδανικά μέσα που «κουμπώνουν» σε αυτό το δόγμα. Με τον βαρύ τους οπλισμό, την ταχύτητα τους,  την φυσική και επιχειρησιακή τους ευελιξία και τη θωράκιση τους, δρώντας σε “αγέλες” ή σε ζεύγη σκαφών ή και κατά μόνας, θα συμπλήρωναν με ιδανικό τρόπο τις δυνατότητες των άλλων επι μέρους συστατικών στοιχείων της ναυτικής αυτής δύναμης, με τον όρο φυσικά να διατίθενται σε επαρκείς αριθμούς. Θεωρούμε πως η διάθεση 2-3 τετραμελών ομάδων σκαφών ST60 MMI σε κάθε μια από τις 8 ΝΑΠ που είχαμε προτείνει, θα ήταν επαρκής δύναμη για την κάλυψη της αποστολής.

Viber 2022 06 27 21 37 52 170

Από ‘κει και πέρα, οι εκδόσεις ST60 HSAC PHOBOS και ST60 SWCC DEIMOS, θα ενδιέφεραν τόσο τους Αμφίβιους Καταδρομείς του Ε.Σ, όσο και τους Πεζοναύτες σε περίπτωση που οι τελευταίοι θα επέλεγαν να μετεξελιχθούν σε μια μοντέρνας σύλληψης δύναμης αμφιβίου αγώνα. Θεωρητικά, η ύπαρξη 6 PHOBOS και 2 DEIMOS σε κάθε ΜΑΚ καλύπτουν πλήρως την επιχειρησιακή απαίτηση μεταφοράς των ανδρών της με τα πρώτα και ένοπλης συνοδείας τους με τα δεύτερα.

Αντιστοίχως, η διάθεση 48-52 PHOBOS σε ρόλο μεταφοράς και 12 DEIMOS σε ρόλο συνοδείας/διοίκησης σε ένα ριζικά μετεξελιγμένο Τάγμα Πεζοναυτών, θεωρείται πως θα εξασφάλιζε την ικανότητα δράσης του στο Αρχιπέλαγος και όχι μόνο.

Εννοείται πως και η ΔΥΚ θα είχε να ωφεληθεί τα μέγιστα από την ύπαρξη σκαφών της οικογένειας ST60 SUPERTERMOLI στις τάξεις της, ενδεικτικά με 16 ΣΑΠ/ΤΑ ST60 SWCC DEIMOS, 4 ΣΑΠ/ΤΜ ST60 HSAC PHOBOS και 8-12 ΣΑΠ/ΤΚ ST60 MMI να αποτελούν τον κύριο κορμό των σκαφών της.

Σκάφη της έκδοσης ST60 MMI θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και ειδικότερα της ειδικές μονάδες του(ΜΥΑ-ΚΕΑ) σε ρόλο περιπολίας-αναχαίτησης-καταδίωξης ταχέων και βαριά οπλισμένων σκαφών.

Viber 2022 06 27 21 34 52 539

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκδοση ST50 RAPTOR/USV. Αν και οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι πολλές, εκτιμάται πως το σκάφος μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια εγχώρια προσπάθεια ανάπτυξης ικανοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα με πλείστες εφραμογές (περιπολίας, επιτήρησης, κρούσης συλλογής πληροφοριών, ανθυποβρυχιακού πολέμου, ΗΠ, ακόμα και χρήσης του ως “οχήματος αυτοκτονίας”).

Επίλογος

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως τα σκάφη της οικογένειας σκαφών ST60 SUPERTERMOLI αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τις ΕΕΔ και τα ΣΑ για την κάλυψη μεγάλης γκάμας εφαρμογών και επιχειρησιακών απαιτήσεων. Εκείνο που δυστυχώς απουσιάζει από το ελληνικό σύστημα αμυντικών προμηθειών είναι ένας μηχανισμός ορθολογικής και αντικειμενικής αξιολόγησης των διαθέσιμων υποψήφιων συστημάτων, ώστε και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των αρμοδίων φορέων να καλυφθούν και να εξασφαλιστεί υψηλή ΕΠΑ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την συνολική άνοδο του επιπέδου της χώρας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img