23.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΛιστέρια σε Ιταλική μοτσαρέλα ΠΟΠ – Ειδοποίηση RASFF από τη Γαλλία

Λιστέρια σε Ιταλική μοτσαρέλα ΠΟΠ – Ειδοποίηση RASFF από τη Γαλλία

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Στιγμές τρόμου στη Λαμία: 65χρονος έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού από έναν παλιό γειτονά του

Στιγμές τρόμου έζησε 65χρονος στη Λαμία, όταν ληστής εισέβαλε στο σπίτι του από ανασφάλιστο παράθυρο – μπαλκονόπορτα.Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες στην οδό Στουρνάρα λίγα μέτρα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο 65χρονος Βαγγέλης Παλιάτσος κοιμόταν στο σπίτι του και δίπλα το σκυλάκι του η Μπιάνκα.Σύμφωνα με

Πότε θα χιονίσει φέτος: Τι εκτιμούν δύο από τα μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα

Περιμένουμε λιγότερα χιόνια Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ECMWF και το UKMO δύο σημαντικά συστήματα εποχικών προβλέψεων.Η μέση πρόβλεψη για την Ευρώπη δείχνει χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου. Και τα δύο μοντέλα συμφωνούν σε μια αδύναμη περίοδο χιονόπτωσης στην Ευρώπη, εκτός από τις βόρειες περιοχές και ορισμένα κεντρικά μέρη γύρω από τις Άλπεις. Το

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα: Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο;

Η πρόγνωση των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκε αφού σε πολλές περιοχές της Αττικής έπεσε σημαντική ποσότητα νερού. Πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στα δυτικά προάστια. Βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, με αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δίκτυου σταθμών του Εθνικού

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Κολωνό

Επεισόδιο μεταξύ Ρομά σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στον Κολωνό και συγκεκριμένα στην πλατεία Πέτρουλα. Οι Ρομά κατά δήλωσή τους είπαν στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο πως δέχτηκαν επίθεση από άλλα άτομα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί κάλυκες στο σημείο.

Εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία αυτού του οργάνου. Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησε η Αλγερία, θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (22.00 ώρα Ελλάδας).
spot_imgspot_img

Σοβαρός ο κίνδυνος για τους καταναλωτές – Άμεση ανάκληση.

Οι Αρχές της Γαλλίας ενημέρωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για σοβαρό κίνδυνο από μοτσαρέλα προέλευσης Ιταλίας. Στη μοτσαρέλα βρέθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes και εάν καταναλωθεί θα προκαλέσει λιστερίωση, με συμπτώματα πυρετού, ναυτίας διάρροιας, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες.

blank
Φωτογραφίες μολυσμένων προϊόντων που δημοσίευσαν οι Γαλλικές αρχές.

Η μοτσαρέλα εκτός από την Γαλλία, πωλείται επίσης σε Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σλοβενία. Το προϊόν έχει ανακληθεί ήδη σε Γαλλία και Σλοβενία.

Πρόκειται για δύο προϊόντα MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA DOP 200G rayon COUPE και MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA DOP 200G rayon Libre Service μάρκας TRADIZIONI D’ITALIA που διανέμονται στη Γαλλία από τα σουπερμάρκετ E.LECLERC.

Η λιστερίωση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή είναι απειλητική για τη ζωή καθώς το 20% περίπου των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο.

Το L. monocytogenes είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να αντισταθεί και να επιβιώσει στη θερμότητα, το αλάτι, τα νιτρώδη και την οξύτητα πολύ καλύτερα από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό το βακτήριο επιβιώνει σε κρύες επιφάνειες και μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί αργά στους 0°C νικώντας μια παραδοσιακή άμυνα για την ασφάλεια των τροφίμων – την ψύξη. Ο κίνδυνος από το L. monocytogenes σε τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του αυξάνεται σημαντικά όταν αυτά τα τρόφιμα φυλάσσονται σε ψυγεία που είναι πολύ ζεστά (>40°F) ή όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για παρατεταμένες περιόδους. Μόνο οι εμπορικές θερμοκρασίες κατάψυξης (-18°C) μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό του L. monocytogenes . 

Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας (π.χ. διαβήτης, μεταμόσχευση οργάνων, καρκίνος, ηλικία) ή λόγω φαρμάκων (π.χ. στεροειδών). Ένα άτομο με λιστερίωση αρχικά έχει πυρετό, μυϊκούς πόνους και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία ή διάρροια. Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας ή σπασμοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλα συστήματα οργάνων μέσα στο σώμα μπορούν να μολυνθούν. Οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Ωστόσο, τα αγέννητα παιδιά τους κινδυνεύουν. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, μόλυνση του νεογνού ή ακόμα και θνησιγένεια.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img