20.8 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνBrexit: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επιτρεπόμενα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επιτρεπόμενα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Μητσοτάκης: Η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου». Επισημαίνει ότι έτσι γίνεται πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων που εξαρχής

Ο Πούτιν επισκέπτεται στρατιωτική επιχείρηση στην Αγία Πετρούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε μια αμυντική επιχείρηση στην Αγία Πετρούπολη που παράγει drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Πυροσβεστική: 13 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (18/9), έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (19/9), εκδηλώθηκαν 13 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 10 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1836783671128281218 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Εξαφανίστηκε 16χρονος που είχε πάει για μπάνιο στη Μαρίνα Αλίμου

Ένας 16χρονος εξαφανίστηκε σήμερα (19/9) το βράδυ στην περιοχή του Αλίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος με καταγωγή από την Αίγυπτο, πήγε για μπάνιο το μεσημέρι στη Μαρίνα Αλίμου κι έκτοτε αγνοείται. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες σε θάλασσα για ξηρά για τον εντοπισμό του. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN | OPEN TV

Το OPEN, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB και το διευθυντή της εταιρείας, Δημήτρη Μαύρο, προβάλλει όλα τα δεδομένα από το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το αποτέλεσμα της έρευνας σχολιάζει και η Έλλη Στάη. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ
spot_imgspot_img

Για ποιο λόγο και πόσο αυξήθηκαν τα μέγιστα όρια καταλοίπων των φυτοφαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Μια ανάλυση από την οργάνωση Pan UK, τη Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε ότι τα μέγιστα όρια καταλοίπων (MRL) για ορισμένα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα αυξήθηκαν σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, προκαλώντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά, τα όρια για το εντομοκτόνο bifenthrin, το οποίο επηρεάζει τις ορμόνες, αυξήθηκαν 50 φορές για προϊόντα όπως τα αβοκάντο και τα ρόδια. Παρότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ, εξακολουθεί να επιτρέπεται σε χώρες εξαγωγής όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση των MRL υπονομεύει τα όρια ασφαλείας και αυξάνει την έκθεση των καταναλωτών σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην άνοδο των καρκίνων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Σύμφωνα με τον Nick Mole από την Pan UK, η συνεχής έκθεση σε πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες είναι ανησυχητική, καθώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παραμένουν άγνωστες. Οι επιστήμονες είχαν ήδη προειδοποιήσει το 2022 ότι η παγκόσμια χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει τα ασφαλή όρια για την ανθρωπότητα.

Οι νέες αποφάσεις για τα όρια καταλοίπων βασίστηκαν στον Codex Alimentarius, ένα σύνολο διεθνών προτύπων για τα τρόφιμα που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο Codex έχει δεχθεί κριτική για τη θέσπιση ασθενέστερων προτύπων ασφαλείας σε σύγκριση με την ΕΕ, γεγονός που αποδίδεται στην επιρροή των ΗΠΑ και των μεγάλων εταιριών αγροχημικών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε τα χαμηλότερα πρότυπα του Codex όπου αυτά προσέφεραν λιγότερη προστασία στους καταναλωτές, ενώ διατήρησε τα παλαιότερα, ασθενέστερα πρότυπα, όπου αυτά ήταν πιο χαλαρά από τον Codex.

Παράλληλα, αρκετά φυτοφάρμακα που απαγορεύτηκαν στην ΕΕ παραμένουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες. Ο Guardian αποκάλυψε ότι, από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ, έχουν απαγορευτεί 30 φυτοφάρμακα στην ΕΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει απαγορεύσει κανένα από αυτά.

Για παράδειγμα, τα όρια για το νεονικοτινοειδές thiamethoxam στη βρώμη αυξήθηκαν 25 φορές, ενώ για το clothianidin στο σιτάρι αυξήθηκαν 7,5 φορές. Στην αντίπερα όχθη, η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τα όρια για αυτά τα εντομοκτόνα κατά 80% μέχρι το 2026.

Αυτό έχει οδηγήσει στην κριτική ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει την αύξηση των MRL για να διευκολύνει τους παραγωγούς από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου τα φυτοφάρμακα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Οι επικριτές, όπως ο Mole, τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προτεραιοποιήσει την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, υιοθετώντας πιο αυστηρά πρότυπα και αποτρέποντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα, όπως οι μέλισσες και άλλα επικονιαστικά έντομα.

Η Defra, το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι τα MRL ορίζονται μετά από αυστηρές εκτιμήσεις κινδύνου, διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα παραμένουν ασφαλή για τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι ακτιβιστές ζητούν επειγόντως την αναθεώρηση των αποφάσεων αυτών, καθώς η χημική ρύπανση και η χρήση φυτοφαρμάκων έχουν ήδη υπερβεί τα ασφαλή όρια, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img