19.6 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕλληνικά εστιατόρια: Ποιο αντέχει δημόσια βαθμολόγηση για υγιεινή και ασφάλεια;

Ελληνικά εστιατόρια: Ποιο αντέχει δημόσια βαθμολόγηση για υγιεινή και ασφάλεια;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Άγρια συμπλοκή σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό – Τραυματίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι (βίντεο)

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (22/9) σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα στην Πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη 189. Στο επεισόδιο συμμετείχαν 10 άτομα και από αντικείμενο που εκτοξεύτηκε τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας αντιδήμαρχος του Κορυδαλλού ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν. Επίσης τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι ακόμη ένας αντιδήμαρχος του Κορυδαλλού

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» μπόρες και καταιγίδες σήμερα – Πότε επιστρέφει το… καλοκαίρι

Με βελτιωμένες γενικά καιρικές συνθήκες και τους βοριάδες στο Αιγαίο να επικρατούν αναμένεται να κυλήσει η σημερινή ημέρα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Κυριακή ξεκινά με αστάθεια στα πιο νότια θαλάσσια, παραθαλάσσια τμήματα, οπότε νωρίς το πρωί αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Στη συνέχεια όμως

ΥΠΑΜ Ρωσίας: «Καταρρίψαμε 15 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής (22/9) πώς η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 15 drones που είχαν εκτοξευτεί από την Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας, με αποστολή να πλήξουν στόχους στη ρωσική επικράτεια. Έξι drones καταρρίφθηκαν πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, τέσσερα πάνω από την περιοχή του Ροστόφ στα νότια της

Ο «Μεγάλος Αδερφός» στους δρόμους: Με… SMS τα πρόστιμα από τις 1.000 κάμερες

Προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου για την εγκατάσταση 1.000 καμερών σε δρόμους της Αττικής. Δεν αποκλείεται μάλιστα εφόσον το μέτρο κριθεί… «επιτυχές», ανάλογες κινήσεις να γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Θυμίζουμε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει το μέτρο από τη ΔΕΘ λέγοντας: «Η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με

Έτοιμος να γίνει δικηγόρος ο συζυγοκτόνος Μ.Αναγνωστόπουλος: Οικογενειακό δίκαιο στα πρώτα μαθήματα

Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, μετά την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα φοιτά στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο 36χρονος πιλότος ήταν ένας από τους 57 κρατούμενους που έδωσαν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
spot_imgspot_img

Το παράδειγμα της Βρετανίας όπου τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων για την ασφάλεια τροφίμων δημοσιοποιούνται και αναρτώνται στα εστιατόρια, απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.

Η επιλογή καλού εστιατορίου, είτε είναι πολυτελές είτε, fast food, ή σαντουιτσάδικο ή σουβλατζίδικο, είτε street food είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση του καταναλωτή εκτός από τη γεύση και τις τιμές των πιάτων και την φήμη του από φίλους ή από κριτικές στο Google ή στο Trip advisor. Και για τους περισσότερους βασικό ρόλο, παίζει η καθαριότητα στην κουζίνα, και τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας τροφίμων που δεν θα οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση, ή αλλεργική αντίδραση.

Μην ξεχνάμε την πρόσφατη περίπτωση του 21χρονου που νοσηλεύτηκε πέντε ημέρες με σαλμονέλωση από σουβλάκι που παρήγγειλε από γνωστό σουβλατζίδικο του Κορυδαλλού. Αλλά και την περίπτωση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που υπέστη πελάτης εστιατορίου στην Αττική, όταν ενώ ενημέρωσε εμφατικά ότι είναι αλλεργικός στο αλκοόλ του σέρβιραν πιάτο με μύδια που είχαν «σβηστεί» με ούζο.

Πως λοιπόν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένα κατάστημα εστίασης πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας; Δυστυχώς στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, γιατί δε υπάρχει κάποιο σύστημα που να ενημερώνει τους καταναλωτές εάν και πότε έγινε έλεγχος στο μαγαζί, ούτε βέβαια και για τα ευρήματα των ελέγχων.

 Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχουν βρει  ένα δοκιμασμένο τρόπο για να απαντήσουν σε αυτήν την  εύλογη ανασφάλεια του καταναλωτή. Πολλά εστιατόρια αυτοεκτίθενται…  προβάλλοντας  σε εμφανές σημείο της αίθουσας, τη βαθμολογία από την περιοδική  αξιολόγηση  που έχουν υποβληθεί από τον Οργανισμό Τυποποίησης Προτύπων (FSA). 

Πρόκειται για το Food Hygiene Rating Scheme (FHRS) που βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το πού να φάνε έξω ή να ψωνίσουν για φαγητό, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα υγιεινής των επιχειρήσεων. Οι βαθμολογίες δίνονται συνήθως σε μέρη όπου παρέχονται, πωλούνται ή καταναλώνονται τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, παμπ, καφετεριών, φαγητών σε πακέτο, φορτηγών τροφίμων και street food.  Οι επιχειρήσεις βαθμολογούνται από 0 έως 5. Η βαθμολογία 5 υποδηλώνει ότι τα πρότυπα υγιεινής είναι πολύ καλά και η βαθμολογία 0 υποδηλώνει ότι απαιτείται επείγουσα βελτίωση. 

Και τι ελέγχει ο FSA; Τα πάντα, από τη σωστή διατήρηση της θερμοκρασίας για τα τρόφιμα, την καθαριότητα του εστιατορίου και τη γνώση του προσωπικού. Ο υγειονομικός επιθεωρητής μπορεί να ζητήσει από τυχαία μέλη του προσωπικού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων να επιβεβαιώσουν ότι γνωρίζουν πώς να χειρίζονται τα τρόφιμα με ασφάλεια και μπορεί επίσης να λάβει δείγματα από διάφορες περιοχές του εστιατορίου για να αναζητήσει βακτήρια και άλλους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες.

Στις επιχειρήσεις τροφίμων παρέχεται αυτοκόλλητο που δείχνει τη βαθμολογία FHRS. Στην Αγγλία, οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να εμφανίζουν τη βαθμολογία FHRS τους, ωστόσο στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται νομικά να εμφανίζουν τη βαθμολογία FHRS. Οι αξιολογήσεις FHRS είναι επίσης διαθέσιμες στον ιστότοπο της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (FSA).

Πρόσφατα μάλιστα η FSA, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν τη βαθμολογία τους για την υγιεινή των τροφίμων και στο διαδίκτυο. Η εκστρατεία έρχεται καθώς νέα έρευνα που κυκλοφόρησε η FSA δείχνει ότι παρά την ευρεία χρήση του Facebook, του Instagram και των ιστοσελίδων με δυνατότητες ηλεκτρονικής παραγγελίας, μόνο μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων εμφανίζει τη βαθμολογία υγιεινής των τροφίμων στο διαδίκτυο, παρά την ευρεία συμφωνία ότι η εμφάνιση μιας βαθμολογίας είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους πελάτες: Περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι η εμφάνιση μιας βαθμολογίας υγιεινής τροφίμων είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους πελάτες (Αγγλία: 73%, Βόρεια Ιρλανδία: 66%, Ουαλία: 65%).

Όπως προαναφέρθηκε στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει και αρκούμαστε σε περιοδικούς ελέγχους από τις  Διευθύνσεις ή τα Τμήματα υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας. Τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων αποστέλλονται ανά έτος συγκεντρωτικά στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας. Και εννοείται πως δεν δημοσιοποιούνται. Μήπως πρέπει κάτι να αλλάξει και σε αυτό τον τομέα… επιτέλους;

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img