22.8 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤι είναι το πρόσθετο καραγενάνη που έχουν οι κρέμες γάλακτος

Τι είναι το πρόσθετο καραγενάνη που έχουν οι κρέμες γάλακτος

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σάμος: Χειροπέδες σε άνδρα για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

Ένας 40χρονος συνελήφθη για τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση στη Σάμο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πυροσβεστική, συνελήφθη, σήμερα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον ανακριτή Σάμου, από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Σάμου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης δύο πυρκαγιών

Η Χεζμπολάχ χτύπησε με drone ναυτική βάση του Ισραήλ 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drone στην παράκτια περιοχή Ατλίτ, νότια της Χάιφας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ για επίθεση κατά της ισραηλινής ναυτικής βάσης που φιλοξενεί την επίλεκτη δύναμη Σαγιετέτ 13. 🚨BREAKING : Hezbollah tried to attack the “Atlit” – “Shayetet

Τι γίνεται με τα μολυσμένα σάντουιτς; Στο Νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα φυλλώδη λαχανικά σε σάντουιτς, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αποκάλυψε ότι πήγε στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες, καθώς έπαθε τροφική δηλητηρίαση από άπλυτο λαχανικό. Σε τηλεφωνική σύνδεση που είχε με την εκπομπή που παρουσιάζει στο ραδιόφωνο και από την οποία απουσιάζει αυτό

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα δούμε καταιγίδες

Με άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν προβλέπονται ιδιαίτερες βροχές. Αναλυτικότερα, αύριο Τετάρτη (25/9), σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια, αναμένεται αίθριος καιρός και μόνο στην βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα αγγίξει στα μέγιστα επίπεδα τους 31 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι

Σκανδιναβία-Βαλτική: Έτοιμοι να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσίας, vid

Η Εσθονία και η Φινλανδία αναπτύσσουν σχέδια για να κλείσουν τον Κόλπο της Φινλανδίας στα ρωσικά πλοία και να εμποδίσουν την πρόσβασή τους στην Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους της Εσθονίας Andrus Merilo σε σχόλιο στο Helsingin Sanomat, οι χώρες μπορούν να κλείσουν τηn θάλασσα στον ρωσικό στόλο για λόγους «ασφάλειας». Συγκεκριμένα
spot_imgspot_img

Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν το πρόσθετο καραγενάνη, αλλά πόσο ασφαλές είναι;

Οι περισσότερες κρέμες γάλακτος που πωλούνται στα ελληνικά σουπερμάρκετ περιέχουν το πρόσθετο καραγενάνη. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά πρόσθετα που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτωματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και προστίθεται  ευρέως σε πολλά τρόφιμα, όπως και σε προϊόντα fast-food καθώς βοηθά στη βελτίωση της υφής και της σταθερότητάς τους. Μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν καραγενάνη είναι φυτικό γάλα από ξηρούς καρπούς και σόγια, αλλαντικά, μιλκ σέικ, σκόνες πρωτεΐνης, μπισκότα, πατατάκια, κέικ, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, λαχανικά, έτοιμα γεύματα, κατεψυγμένη πίτσα, και παγωτό, όπως και σε κρέμες γάλακτος. Γενικά δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις ετικέτες με τα συστατικά, και θα την βρείτε σε πάρα πάρα πολλά και δημοφιλή σνακ και τρόφιμα.

Πολυάριθμοι επιστημονικοί και ρυθμιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων, της ευρωπαϊκής επιστημονικής επιτροπής για τα τρόφιμα, η οποία είναι ο προκάτοχος της EFSA, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και της Υγείας του Καναδά, είχαν παλαιότερα καθορίσει την καραγενάνη ως ασφαλή και είχαν επιτρέψει τη χρήση της σε τρόφιμα.

Στο πλαίσιο όμως των επαναξιολογήσεων ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθούν να ερευνούν την ασφάλεια της καραγενάνης λόγω ανησυχιών σχετικά με τη χρήση της σε βρεφικά παρασκευάσματα και σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων διατροφής. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν συνιστά την  χρήση καραγενάνης σε βρεφικά παρασκευάσματα, και έχει ορίσει προσωρινά ως ανώτατο όριο πρόσληψης για τους ενήλικες, τα 75 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως «μέχρι να αντιμετωπιστούν τα κενά δεδομένων» καθώς έχει ανοίξει διαβούλευση αλλά και εκ νέου μελέτες, τα συμπεράσματα των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Συνεπώς ένας ενήλικας βάρους 70 κιλών δεν επιτρέπεται να καταναλώσει πάνω από 5 gr καραγενάνης την ημέρα.

 Ωστόσο τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE μελέτη προκειμένου να αξιολογηθεί η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτωματοποιητών τροφίμων και του κινδύνου καρκίνου. Στη Μελέτη συμμετείχαν 92.000 ενήλικες χωρίς επιπολασμό καρκίνου κατά την έναρξη, που παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης στους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν συνολικά 2.604 περιστατικά καρκίνου, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, 750 καρκίνοι του μαστού, 322 καρκίνοι του προστάτη και, 207 καρκίνοι του παχέος εντέρου. Ένα από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας είναι ότι συνολικά το 99,8% των συμμετεχόντων κατανάλωσε τουλάχιστον έναν γαλακτωματοποιητή προσθέτων τροφίμων. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με αυξημένη συνολική πρόσληψη καραγενάνης (HR, 1,3) και κατανάλωση καρραγενάνης E407 (HR, 1,3). Από περίπου τριάντα πρόσθετα που δοκιμάστηκαν, οι E471 και E407 είναι οι πιο επιβλαβείς γαλακτωματοποιητές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι υψηλότερες προσλήψεις μονο- και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (FAs) (E471), ολικών καρραγενανών (E407, E407a) και carrageenan (E407) συσχετίστηκαν με υψηλότερους κινδύνους γενικού καρκίνου, του μαστού και του προστάτη. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καραγενάνη μπορεί να είναι επικίνδυνη λένε οι ερευνητές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15% και το ποσοστό αυξάνεται στο 24% για τον καρκίνο του μαστού και στο 46% για τον προστάτη.

Επίσης τον Μάιο του 2024 μελέτη στο Nutritios&Diabetes, κατέληξε στο συμπέρασμα πως, η κατανάλωση καραγενάνης μέσω επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει το βάρος μακροπρόθεσμα λόγω της επίδρασης στην παραγωγή GLP-1 και με την αναστολή της ανταπόκρισης στη θεραπεία από αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, περιορίζοντας έτσι την απώλεια βάρους. Οι αγωνιστές GLP-1 είναι φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν την απώλεια βάρους.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img