21.2 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΕρευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε...

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Γλίτωσαν από τις πλημμύρες αλλά δηλητηριάστηκαν από τα συσσίτια της ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν για θεραπεία σε διάφορες ιατρικές εγκαταστάσεις, τοπικές κλινικές και βουδιστικά μοναστήρια που γλίτωσαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Γιαγκί Μαζική τροφική δηλητηρίαση προκλήθηκε στους κατοίκους χωριού που γλίτωσαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τους εθελοντές διάσωσης, κοντά στην πόλη Tatkon της Μιανμάρ. Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν τώρα

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Μέσος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 2) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Δείτε στο χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου Στο χάρτη διακρίνονται

Δεκάδες στόχους της Χεμπζολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός τη νύχτα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε δεκάδες στόχους του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της χθεσινής ημέρας εναντίον περίπου 1.600 στόχων που κόστισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους. «Στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο στρατός έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές

ΥΠΕΞ Βρετανίας για Λίβανο: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και στις δύο πλευρές

« Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση κατάπαυση του πυρός και στις δύο πλευρές, την οποία θα επαναλάβω με έμφαση όταν συναντηθώ με τους υπουργούς (Εξωτερικών) της G7 απόψε », ανέφερε ο κ. Λάμι μέσω X. Τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν καταιγισμό αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον 1.000 και πλέον «στόχων», θέσεων
spot_imgspot_img

Νέα συγκλονιστική μελέτη δείχνει ότι παρά την αυστηρή νομοθεσία, οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα κενά των προτύπων που ρυθμίζουν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Αν και πολλά κράτη έχουν νομοθεσία για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών από επικίνδυνες χημικές ουσίες, συχνά ρυθμίζοντας συγκεκριμένα γονιδιοτοξικά καρκινογόνα, ερευνητές από το Food Packaging Forum εντόπισαν σχεδόν 200, πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι μοναδικές συσκευασίες από όσες κυκλοφορούν, στις οποίες δεν ανιχνεύτηκαν οι καρκινογόνες ουσίες είναι οι γυάλινες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Toxicology.

Από τις 909 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού, 189 (21%) ανιχνεύτηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM). Τριάντα από τις χημικές ουσίες έχουν άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης σε μοντέλα τρωκτικών, άλλες 67 είναι ύποπτες ότι προκαλούν καρκινογένεση με βάση τη γονοτοξικότητά τους και οι υπόλοιπες είναι πολύ πιθανό ή πιθανό να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Συνολικά, 143 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού έχουν ανιχνευθεί σε πλαστικά FCA (76%), ακολουθούμενα από μη καθορισμένα υλικά (48%) και χαρτί και χαρτόνι (47%), αλλά όλες οι ομάδες υλικών εκτός από το γυαλί περιείχαν δυνητικά μαστικά καρκινογόνες ουσίες.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε άλλη μελέτη που έδειξε ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων, 3.601 – ή περίπου το 25 τοις εκατό – βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η παρουσία αυτών των επιβεβαιωμένων και δυνητικών καρκινογόνων ουσιών του μαστού, παρά τη ρύθμιση από το 1958 στις Ηνωμένες Πολιτείες ( Κονγκρέσο των ΗΠΑ, 1958 ) και το 1976 στην ΕΕ ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 1976 ) που στοχεύουν συγκεκριμένα καρκινογόνα στα FCM, υπογραμμίζει τις ελλείψεις και τα κενά στη νομοθεσία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα υποδηλώνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με εκσυγχρονισμένους κανονισμούς για τα FCM με έμφαση στον προσδιορισμό των κινδύνων.

Από τα δέκα πρόσφατα ανιχνευμένα, μεταναστευτικά FCC με άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης του μαστού, το στυρόλιο ή στυρένιο είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό. Είναι μια χημική ουσία υψηλού όγκου παραγωγής με σχεδόν 4 δεκαετίες ενδείξεων μετανάστευσης σε τρόφιμα που εξακολουθεί να επιτρέπεται στα FCM ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2024 , FDA ΗΠΑ, 2024a ) παρά την ταξινόμησή του στην ΕΕ ως ύποπτη τοξική για την αναπαραγωγή το 2012 ( ECHA , 2013 ), κατατάσσεται ως καρκινογόνο σύμφωνα με την Πρόταση Καλιφόρνια 65 το 2016 ( OEHHA, 2014 ) και προσθήκη στον κατάλογο τοξικών ουσιών της Δημοκρατίας της Κορέας το 2021 ( Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας, 2024 ). Επιπλέον, το στυρένιο επισημάνθηκε ως ανησυχητικό FCC που δεν ταιριάζει με τους στόχους που περιγράφονται στη Στρατηγική Χημικών για την Αειφορία το 2021 και το 2022 ( Groh et al., 2021 ; Zimmermann et al., 2022 ).

Ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200 ουσίες που συνδέονται με καρκίνο του μαστού σε συσκευασίες τροφίμων!

Σε μελέτες μετανάστευσης που δημοσιεύθηκαν το 2020-2022, εντοπίστηκαν 76 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε συσκευασίες που αγοράστηκαν από ΗΠΑ, Αυστρία, Ελλάδα, Τουρκία, Καναδά, Μεξικό, Πολωνία, Συρία, Δανία Κίνα, Ινδία, Ισπανία, Αίγυπτο και Βραζιλία, μεταξύ άλλων.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Jane Muncke, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Food Packaging Forum και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου με τη μείωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στην καθημερινή σας ζωή είναι ανεξερεύνητη και αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή». 

«Ο εντοπισμός της παρουσίας αυτών των επικίνδυνων χημικών ουσιών σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ήταν δυνατός χάρη στη βάση δεδομένων FCCmigex μας», δήλωσε η Lindsey Parkinson, Επιστήμονας Δεδομένων και Επιστημονικός Συντάκτης στο Food Packaging Forum και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η πηγή φέρνει πολύτιμες πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες για χημικές ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα σε ένα ενιαίο και εύκολα εξερευνήσιμο μέρος». 

Παρά τους υπάρχοντες κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό των καρκινογόνων ουσιών στα FCM, η μελέτη υπογραμμίζει τα κενά στα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια. Τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια από αγορές σε περιοχές με υψηλή ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρόνια έκθεση ολόκληρου του πληθυσμού σε ύποπτες καρκινογόνες ουσίες του μαστού από FCM είναι ο κανόνας και υπογραμμίζει μια σημαντική, αλλά επί του παρόντος υποτιμημένη, ευκαιρία για πρόληψη», εξηγούν οι συγγραφείς. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Parkinson, LV; Geueke, Β; Muncke, J. (2024). « Πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού που χρησιμοποιούνται σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Επιπτώσεις για την πολιτική, την επιβολή και την πρόληψη ». Σύνορα στην Τοξικολογία. DOI: 10.3389/ftox.2024.1440331

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img