20.7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑπάτη τροφίμων: Αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία της δημόσιας υγείας

Απάτη τροφίμων: Αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία της δημόσιας υγείας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βρετανίδα τουρίστρια ανασύρθηκε νεκρή σε παραλία στο Ρέθυμνο

Τραγικό τέλος είχε μια 71χρονη Βρετανίδα τουρίστρια η οποία εντοπίστηκε σε θάλασσα, στο Αμμούδι του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.  Η άτυχη γυναίκα βγήκε έξω από τη θάλασσα με τη βοήθεια ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά στο σημείο του συμβάντος. Μολονότι είχε τις αισθήσεις της, αργότερα τις έχασε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου διαπιστώθηκε

Παππάς: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η μη υποστήριξη της Πυροσβεστικής

«Η μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη - Προφανώς πρέπει να είμαστε μετρημένοι, αλλά υπάρχει η υποχρέωση να αναδεικνύονται τα ζητήματα», συμπλήρωσε «Η μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Προφανώς, πρέπει να είμαστε μετρημένοι, αλλά υπάρχει η υποχρέωση να αναδεικνύονται τα ζητήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς , σχολιάζοντας την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

«Αν δεν βγει ο Τραμπ»: Ο Μασκ εξηγεί πως οι ΗΠΑ θα γίνουν χούντα και μονοκομματικό κράτος

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα de facto μονοκομματικό κράτος, εάν καταφέρουν να ενισχύσουν το εκλογικό τους σώμα σε πολιτείες που ταλαντεύονται παρέχοντας όλο και περισσότερο υπηκοότητα σε παράνομους μετανάστες, υποστήριξε ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ. Αυτό έρχεται καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν, με τη ρητορική

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε την γέφυρα που χρησιμοποιήθηκε για ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων

η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κουράχοβο και το Σελίντοφ, υπέστη ζημιές από ρωσική επίθεση πυραύλων. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS , επικαλούμενο πηγές στις τοπικές αρχές ασφαλείας. “Το Σαββατοκύριακο, μια γέφυρα πάνω από τη δεξαμενή στο Kurachow χτυπήθηκε και υπέστη ζημιές. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς

Νεκρά τρία μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην καρδιά της πρωτεύουσας του Λιβάνου σήμερα, την πρώτη αεροπορική επιδρομή σε αυτό το τμήμα της Βηρυτού αφότου έγινε η επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Το FPLP, παλαιστινιακό κίνημα
spot_imgspot_img

Διεθνής πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και στη διασφάλιση της διαφάνειας στο εμπόριο τροφίμων και ζωοτροφών.

Η απάτη στα τρόφιμα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, καθώς επηρεάζει την ασφάλεια των καταναλωτών και διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τροφίμων και τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι συνέπειες της απάτης στα τρόφιμα μπορούν να είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις αγορές, καθώς υπονομεύονται οι δίκαιες εμπορικές πρακτικές και δημιουργούνται αθέμιτα πλεονεκτήματα για τους παραβάτες.

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη και τον έλεγχο της απάτης στα τρόφιμα, που συντάχθηκε από την Επιτροπή του Κώδικα για τα Συστήματα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Εισαγωγών και Εξαγωγών Τροφίμων (CCFICS), έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις τροφίμων να αντιμετωπίσουν την απάτη στα τρόφιμα.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην προστασία της υγείας των καταναλωτών και στην εξασφάλιση δίκαιων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών που προορίζονται για ζώα παραγωγής τροφίμων.

Η επανεξέταση του εγγράφου έγινε υπό την καθοδήγηση μιας ηλεκτρονικής ομάδας εργασίας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή της Κίνας, της ΕΕ, του Ιράν και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο επίκεντρο της κατευθυντήριας γραμμής βρίσκεται η πρόληψη, ο εντοπισμός και η δίωξη της απάτης, με στόχο να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα ελέγχου τροφίμων.

Παρά το γεγονός ότι το έγγραφο βασίζεται σε υπάρχοντα κείμενα του Codex Alimentarius, η κατευθυντήρια γραμμή έρχεται να τα συμπληρώσει, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση της απάτης σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση και διευκρίνιση. Μεγάλο μέρος της διαφωνίας σχετίζεται με θέματα όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις και η συμπερίληψη των ζωοτροφών στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών.

Συγκεκριμένα, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ζωοτροφές πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όταν επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια των τροφίμων για τον άνθρωπο. Επίσης, δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας για τον εντοπισμό της απάτης και τον ρόλο των ποινικών διαδικασιών στη δίωξη των σχετικών αδικημάτων.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική ομάδα εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση από την CCFICS σε τρία βασικά θέματα:

  • Κατά πόσον το πεδίο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών θα πρέπει να αποκλείει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις.
  • Τον ορισμό συγκεκριμένων όρων που χρησιμοποιούνται στο σχέδιο εγγράφου.
  • Την ανάγκη οι συστάσεις να είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με την απάτη στα τρόφιμα.

    Τέλος, ζητήθηκε επίσης να εξεταστεί το ζήτημα του κατά πόσο οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναφορές σε ποινικά αδικήματα.

    Subscribe

    - Never miss a story with notifications

    - Gain full access to our premium content

    - Browse free from up to 5 devices at once

    [tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

    Πρόσφατα

    spot_img