25.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηΟ Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο: Ακριβής χάρτης της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης...

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο: Ακριβής χάρτης της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ στη Γλυφάδα – Τρεις τραυματίες

Ένα σοβαρό τροχαίο καταγράφηκε στην οδό Πανδώρας στη Γλυφάδα όπου ένα τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ.  Αποτέλεσμα της σύγκρουσης να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς και η οδηγός του ΙΧ που φέρει ελαφρά ταράυματα. Στο σημείο μετέβη το ΕΚΑΒ.

Η FSB συλλαμβάνει 39 ακραίους υπέρ της Ουκρανίας, vid

Άτομα ηλικίας από 14 έως 35 ετών έχουν τεθεί υπό κράτηση από την FSB για ενθάρρυνση της βίας εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, συμμαθητών και δασκάλων για υποστήριξη της Ουκρανίας. photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Λίβανος: Τουλάχιστον 600 κάτοικοι από ένα χριστιανικό χωριό βρήκαν καταφύγιο σε μοναστήρι

Οι κάτοικοι αυτοί εγκατέλειψαν το χωριό Άιν Εμπέλ, όπου οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Άιν Εμπέλ, και τουλάχιστον 20 άλλες πόλεις να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα πλήττει σπίτια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι και

Νέα επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Χτύπησαν δύο πλοία – Το ένα είναι ελληνικών συμφερόντων

Δύο περιστατικά που είναι πιθανότατα οι πρώτες επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και ένα μήνα, ανέφεραν οι βρετανικές αρχές και πηγές ναυτικών πληροφοριών.  Μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον ενός άλλου πλοίου αναφέρθηκε στις 04:15 (τοπική ώρα), 97 μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα. Το UKMTO ( Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) ανέφερε ότι

Πύργος: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος και χωρίς άδεια οδήγησης

Ένας άνδρας συνελήφθη στον Πύργο Ηλείας καθώς οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου οχημάτων που διενεργούσαν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός, ο οποίος φαινόταν μεθυσμένος, υπεβλήθη σε αλκοτέστ, το
spot_imgspot_img

Η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

«Η Ελλάδα ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο το τι ανήκει στο κράτος και τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν την συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές και όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας», είπε ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος πως θα υπάρχουν πολλά οφέλη!

«Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Έτσι με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το βέβαια είναι πως το κράτος θα γνωρίζει τα πάντα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!!! Το που θα φανεί αυτό χρήσιμο μένει να φανεί!

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Με το νομοσχέδιο:

  • Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο λειτουργούν Κτηματολόγιο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας και ζητήματα σχετικά με τη διεκπεραίωση της κτηματογράφησης εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου.
  • Παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων κυριότητας ατελώς από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού σε διαδικασία κτηματογράφησης και παρέχεται η δυνατότητα στους αναδόχους της κτηματογράφησης να διενεργούν τις εργασίες που είχαν αναληφθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατόπιν της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου με τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων.
  • Θεσπίζεται νέα διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου, εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων, το περιεχόμενο αυτής και την κοινοποίησή της.
  • Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε επηρεαζόμενο δικαιούχο ή συνδικαιούχο εμπράγματου δικαιώματος να συναινέσει ψηφιακά στην αίτηση διόρθωσης ή να υποβάλει αιτιολογημένες αντιρρήσεις, καθορίζεται η διαδικασία για την έκδοση απόφασης ενσωμάτωσης των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά της εν λόγω απόφασης με προσφυγή ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή, και ορίζεται ότι, έως ότου ορισθεί Κτηματολογικός Δικαστής, οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της περιφέρειας του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
  • Προβλέπεται η δημιουργία «Μητρώου Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου» στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί για να ενταχθούν στο εν λόγω μητρώο, και καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησής τους.
  • -Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ανάθεση σε Πιστοποιημένους Μηχανικούς αιτήσεων προς κρίση κατόπιν υποβολής εμπρόθεσμων αιτιολογημένων αντιρρήσεων ήυπέρβασης της απόκλισης εμβαδού.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να κάνει χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων του Κτηματολογίου.
  • Εισάγεται, εξ άλλου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επί εικοσιτετράωρης βάσης.
  • Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών και, σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, παρέχεται το δικαίωμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων δυνάμει δημόσιου εγγράφου, να ζητούν τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών.
  • Είναι δυνατό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ. «ΕλληνικόΚτηματολόγιο», να παραχωρείται κατάκυριότητα το αρχείο των υποθηκοφυλακείων της Επικράτειας που έχει παραδοθεί στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει ψηφιοποιηθεί, και να παραδίδεται στον Δήμο της τοποθεσίας του αρχείου.
  • καθορίζονται, εκ νέου, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών, όπως και η διαδικασία αποστολής δημοσίων εγγράφων που έχουν εκδοθεί χωρίς αίτηση του.
  • Εισάγεται πληροφοριακό σύστημα υπό τον τίτλο «Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» για την πρόσβαση των φυσικών προσώπων σε ψηφιακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και φορέων του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo eurokinissi

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img