27.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝέα ΤάξηΝόμπελ Ειρήνης: Το Διεθνές Δικαστήριο και ο Αντόνιο Γκουτέρες…φαβορί για το φετινό...

Νόμπελ Ειρήνης: Το Διεθνές Δικαστήριο και ο Αντόνιο Γκουτέρες…φαβορί για το φετινό βραβείο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Επαναπατρίστηκαν οι 22 Έλληνες από τον Λίβανο (φωτο) 

Το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ύστερα από το ταξίδι του στον Λίβανο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών.  Όπως σημείωσε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η επιχείρηση ήταν επιτυχής και οδήγησε στον απεγκλωβισμό 22 Ελλήνων και 38 Κυπρίων από τη Βηρυτό. Ο κ. Δένδιας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους

Τέμπη: 26 οικογένειες των θυμάτων τάσσονται κατά του εισιτηρίου για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων που αντιτίθενται στην ύπαρξη εισιτηρίου για τη συναυλία που θα διεξαχθεί στο Καλλιμάρμαρο, θέτοντας ακόμη υψηλότερα τους τόνους μετά και το εξώδικο της Μαρίας Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά.  Έτσι λοιπόν, 26 οικογένειες των θυμάτων από το δυστύχημα των Τεμπών εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία διαφωνούν κάθετα αναφορικά

Σαλμονέλα σε ζυμαρικά – Ειδοποίηση RASFF από τη Γαλλία

Ανάκληση από την αγορά Γαλλίας και Ιταλίας ζυμαρικών μολυσμένων με τον παθογόνο μικροοργανισμό salmonella. Οι Γαλλικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα  την Ιταλία μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από noodles. Τα ζυμαρικά είναι μολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό σαλμονέλα και έχουν ήδη ανακληθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, από τα

Καιρίδης για μετανάστες: «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την Κύπρο που βρίσκεται απέναντι από τον Λίβανο»

δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, ο κ. Καιρίδης ανέφερε: «Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν και θα απαντήσει αποφασιστικά. Όπως λένε οι ίδιοι οι Ισραηλινοί ήρθε η ώρα να χτυπήσουν το Ιράν όχι μόνο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του που είναι το αναμενόμενο

Κακοκαιρία Cassandra: Ισχυρές καταιγίδες θα χτυπήσουν τη χώρα – Ποιες περιοχές που θα επηρεαστούν

Πάνω από την βόρεια Ελλάδα θα περάσει η κύρια διαταραχή της κακοκαιρίας Cassandra, η οποία ωστόσο δεν θα επηρεάσει σημαντικά. Ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι και το βράδυ του Σαββάτουθα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας με την διέλευση ενός ψυχρού μετώπου , με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως
spot_imgspot_img

Με δεδομένα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ μπορεί να κάνει την απόλυτη έκπληξη κατά την ανακοίνωση στις 11 Οκτωβρίου –ακόμα και να μην απονείμει καθόλου το βραβείο.

Εταιρίες στοιχημάτων εμφανίζουν τον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ως φαβορί για το φετινό βραβείο. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν, διότι κανείς δεν βραβεύεται μετά θάνατον.

Άλλο φαβορί, ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένκσι, είναι απίθανο να κερδίσει διότι είναι ηγέτης ενός εμπόλεμου κράτους.

«Η UNRWA θα μπορούσε να είναι μια τέτοια υποψηφιότητα. Κάνουν εξαιρετικά σημαντική δουλειά για τους άμαχους Παλαιστινίους που βιώνουν τα δεινά του πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο Χένρικ Ούρνταλ, διευθυντής του of the Peace Research Institute Oslo.

Ένα βραβείο στην UNRWA θα ήταν αμφιλεγόμενη κίνηση, πρόσθεσε ο ίδιος, δεδομένων των καταγγελιών του Ισραήλ ότι κάποια μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 στο νότιο Ισραήλ από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Κάποιες χώρες σταμάτησαν την χρηματοδότησή τους στην UNRWA ως αποτέλεσμα των καταγγελιών αυτών. Έκτοτε οι περισσότεροι δωρητές άρχισαν και πάλι να προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Τον Αύγουστο, εσωτερική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι εννέα μέλη του προσωπικού ίσως είχαν ανάμιξη στην επίθεση και απολύθηκαν.

Η UNRWA έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διαλύσει την οργάνωση αυτή. Η υπηρεσία, που δημιουργήθηκε το 1949 μετά τον πόλεμο που ξέσπασε για τη δημιουργία του Ισραήλ, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Ένα βραβείο ανήκει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με ή χωρίς το ανώτατο δικαστήριό του, το Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ο Άσλε Σβεν, ιστορικός του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο Γκουτέρες είναι το βασικό σύμβολο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Σβεν στο Reuters. «(Και) το σημαντικότερο καθήκον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι να διασφαλιστεί ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο».

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει καταδικάσει τη “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν έχει διαπραχθεί γενοκτονία στη Γάζα σε μια εν εξελίξει υπόθεση την οποία το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ως αβάσιμη.

Ωστόσο η επιτροπή θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει ότι κανείς δεν θα λάβει το βραβείο, κάτι που έχει συμβεί 19 φορές, με τελευταία το 1972.

«Ίσως αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα πρέπει απλά να κρατήσει το βραβείο και να επικεντρώσει την προσοχή στο γεγονός ότι ζούμε σε έναν πλανήτη με πολέμους», δήλωσε στο Reuters ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Stockholm International Peace Research Institute.

Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν ονόματα, συμπεριλαμβανομένων βραβευθέντων, μελών κοινοβουλίων και καθηγητών πανεπιστημίου Ιστορίας ή Δικαίου. Οι υποψηφιότητες παραμένουν μυστικές για 50 χρόνια αλλά εκείνοι που υποβάλλουν προτάσεις μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύψουν τις επιλογές τους.

Στους πιο γνωστούς προτεινόμενους περιλαμβάνεται η υπάτη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο πάπας Φραγκίσκος και ο Βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο. Συνολικά, έχουν κατατεθεί 286 υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο.

Το περυσινό βραβείο δόθηκε στη Ναργκίς Μοχαμάντι, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν που βρίσκεται στη φυλακή, σε μια κίνηση κατά των θεοκρατικών ηγετών της Τεχεράνης που ενίσχυσε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters / Photo: eurokinissi)

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img