24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚαρκινογόνο Φουράνιο σε παιδικά γεύματα – Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να μειώσει...

Καρκινογόνο Φουράνιο σε παιδικά γεύματα – Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να μειώσει την παρουσία του

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΕΛ.ΑΣ: «Προγραμματισμένη και όχι έκτακτη η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα»

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με ρεπορτάζ που αναφέρθηκε σε επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων σε αστυνομικές υπηρεσίες της επικράτειας. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ Σχετικά με ρεπορτάζ απογευματινής εκπομπής που αναφέρεται σε επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα Αντιπροσωπείας του Ο.Η.Ε. για τις συνθήκες κράτησης

Καιρός: Πού «επιμένουν» οι βροχές και πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία – Η πρόγνωση Γιαννόπουλου

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ενώ το σκηνικό από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη δεν θα παρουσιάζει βροχές, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Η θερμοκρασία από την Τετάρτη θα αρχίσει να ανεβαίνει και από την Πέμπτη θα φτάσει και το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσει και τους 30 βαθμούς. Ο

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Σύμπλεγμα καταιγίδων πλησιάζει την Αττική – Πού θα χτυπήσει

Σύμπλεγμα καταιγίδων πλησιάζει την Αττική, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιωργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα social media πρέπει οι κάτοικοι των δυτικών και βορείων προαστίων να προσέξουν τις επόμενες ώρες. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει ξεκινήσει η βροχόπτωση, ενώ κατα τόπους παρατηρούνται και περιστασιακές διακοπές ρεύματος. Θοδωρής Κολυδάς: Η ανάρτηση

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας

Πτώση ανηλίκου σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα από πολυκατοικία στην περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το thestival, ένα αγόρι 14 ετών, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας στον ακάλυπτο χώρο, στην οδό Μολδοβλαχίας, στον Εύοσμο. Στο σημείο έχει σπεύσει η Αστυνομία, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μία κινητή

Βίντεο: Ρωσικές FAB έπληξαν το παρατηρητήριο των ουκρανικών δυνάμεων στο Τσασόβ Γιαρ

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, έχει καταγράψει τη στιγμή που ρωσικές FAB πλήττουν το παρατηρητήριο των ουκρανικών δυνάμεων στο Τσασόβ Γιαρ. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #ChasivYar 🕰 Date: ~05.10.2024 📌 Coordinates: 48.585350, 37.832600 👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian FABs destroy Ukrainian Armed Forces command observation post in Chasiv Yar. 🖥 id: 05102024.1420 ✉️source: https://t.co/Ftbbzb5leT Map:… pic.twitter.com/HOwXq12lYB
spot_imgspot_img

Εκτίμηση της πρόσληψης Φουρανίου και των παραγώγων του  από γεύματα στο σπίτι και χαρακτηρισμός του σχετικού κινδύνου για βρέφη και νήπια.

Μεταξύ των ενώσεων που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, το φουράνιο και τα παράγωγά του σε διάφορα θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το φουράνιο είναι μια ετεροκυκλική οργανική ένωση. Μπορεί να σχηματιστεί σε τρόφιμα μέσω χημικών αντιδράσεων συμπεριλαμβανομένης της θερμικής αποσύνθεσης των υδατανθράκων, της θερμικής οξείδωσης των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), της θερμικής αποσύνθεσης του ασκορβικού οξέος και των παραγώγων του, και από την αντίδραση Maillard.

Το φουράνιο ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος και κυτταροτοξική ουσία—κατηγορία 2Β (πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο)—από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Η κύρια οδός έκθεσης του ανθρώπου είναι μέσω της διατροφής. Η εκτίμηση της έκθεσης των βρεφών και των μικρών παιδιών σε αυτές τις ενώσεις είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα να αποτοξινώνουν ρύπους, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Η ΕΕ με τη σύσταση  2022/495 υποχρεώνει τα κράτη μέλη με την ενεργό συμμετοχή των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων, να παρακολουθούν το φουράνιο, το 2-μεθυλοφουράνιο και το 3-μεθυλοφουράνιο στα τρόφιμα, συγκεκριμένα στον καφέ, τις παιδικές τροφές σε βαζάκια (συμπεριλαμβανομένων των παιδικών τροφών σε δοχεία, σωληνάρια και σακουλάκια), τις έτοιμες σούπες, τα πατατάκια, τους χυμούς φρούτων, τα δημητριακά προγεύματος, τα μπισκότα, τα κράκερς και το ψωμί τύπου φρυγανιάς.

Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi, στην Ενότητα Τοξικολογία Τροφίμων, ήταν να εκτιμηθεί η έκθεση στο φουράνιο (F) και στα μεθυλικά του παράγωγα, που υπάρχουν σε θερμικά επεξεργασμένες παιδικές τροφές που παρασκευάζονται στο σπίτι και να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των βρεφών και νηπίων.

Τα επίπεδα του φουρανίου και των παραγώγων του στα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν στην περιοχή

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα επίπεδα του φουρανίου και των παραγώγων του, που βρέθηκαν στα δείγματα των αυτοπαρασκευασμένων γευμάτων είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα που λαμβάνονται από αναλύσεις έτοιμων προς κατανάλωση βρεφικών τροφών. Αυτό υποδηλώνει ότι η περιεκτικότητα σε φουράνιο, σε δείγματα γευμάτων που παρασκευάζονται στο σπίτι μπορεί να επηρεαστεί από τη μέθοδο παρασκευής τους.

Κάθε μέθοδος παρασκευής φαγητού μπορεί να χαρακτηρίζεται από διαφορετικές θερμοκρασίες και διάρκεια θερμικής επεξεργασίας. Επίσης μπορεί να επηρεαστεί η παρουσία φουρανίου σε παιδικές τροφές από το εάν το μαγειρεμένο φαγητό παραμένει στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο ή ακάλυπτο. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μείωση της περιεκτικότητας σε φουράνιο επιτυγχάνεται αφήνοντας το πιάτο ακάλυπτο για λίγο καθώς και ανακατεύοντάς το. Όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα, το ζέσταμα και το ανακάτεμα θα ήταν μια απλή μέθοδος να μειώσει τα επίπεδα φουρανίου στο φαγητό των παιδιών. Οι μελέτες για αυτό το φαινόμενο έχουν δείξει μειώσεις φουρανίου κατά 29–55% στους πουρέδες λαχανικών κατά τη διάρκεια διαφόρων διαδικασιών θέρμανσης με μικροκύματα ακόμη και μειώσεις έως και 85% που καταγράφηκαν όταν τα ανοιχτά βάζα θερμάνθηκαν για σχετικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε βραστό νερό, καθώς και μειώσεις περίπου 50% εάν η παιδική τροφή παρέμεινε ανοιχτή και δεν θερμάνθηκε.

Περαιτέρω μελέτες σχετικά με την επίδραση παραγόντων όπως ο χρόνος και οι μέθοδοι θέρμανσης των τροφίμων, μαγείρεμα σε σκεπαστές ή ακάλυπτες κατσαρόλες, θερμοκρασία, ανακάτεμα του γεύματος κατά το μαγείρεμα και συνθήκες αποθήκευσης των συστατικών πριν από το μαγείρεμα, στα επίπεδα φουρανίου και των παραγώγων του σε τρόφιμα που παρασκευάζονται για παιδιά στο σπίτι είναι απαραίτητα τονίζουν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών θα επιτρέψουν τον εντοπισμό μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τους γονείς/κηδεμόνες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Minorczyk, Μ.; Czaja, Κ.; Starski, Α.; Korcz, W.; Liszewska, Μ.; Lewiński, R.; Robson, MG; Postupolski, J.; Struciński, P. Αξιολόγηση της πρόσληψης φουρανίου και παραγώγων του με έτοιμα γεύματα στο σπίτι και χαρακτηρισμός του σχετικού κινδύνου για βρέφη και νήπια στην Πολωνία. Foods 2023 , 12 , 3618. https://doi.org/10.3390/foods12193618

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img