28.9 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΦυτικά προϊόντα: Ασφαλή από μικρόβια στο 95% των δειγμάτων – Επιστημονική μελέτη

Φυτικά προϊόντα: Ασφαλή από μικρόβια στο 95% των δειγμάτων – Επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό στην Εύβοια – Δείτε φωτογραφίες 

Ένα θανατηφόρο τροχαίο καταγράφηκε σήμερα (11/10) το μεσημέρι στη δεύτερη είσοδο του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια, με τέσσερις εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων, με έναν ηλικιωμένο να οδηγεί το κόκκινο αγροτικό στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα, να μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και να πέφτει πάνω στο άλλο όχημα. Ο συνοδηγός του

Ξεκαθάρισε ο καιρός για το επόμενο δίμηνο – Η πρόγνωση Τσατραφύλλια

Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο σχολιάζει σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Αναλυτικά αναφέρει: "Βροχές με το κυάλι και υψηλές θερμοκρασίες ..." Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο;-Η θερμοκρασία φαίνεται να διατηρείται σε πιο υψηλά επίπεδα από τα κανονικά, ενώ για τις επόμενες ημέρες, δυστυχώς, αξιόλογες

Καιρός: Αποχαιρετίστε τα κοντομάνικα – Πότε πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία

Παίρνει την κατιούσα ο υδράργυρος σταδιακά από το Σάββατο αλλάζοντας άρδην το σκηνικού του καιρού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 28 με 31 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 26

Κίνηση στους δρόμους: «Κόλαση» στον Κηφισό – Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» επικρατεί αυτή την ώρα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αυξημένη είναι η κίνηση σε λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας, λεωφόρο βασιλέως Κωνσταντίνου, Πανεπιστημίου, λεωφόρο Κηφισού και λεωφόρο Κηφισίας. Την ίδια στιγμή, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, από Κάντζα έως Μεταμόρφωση. Καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα

Λάρισα: Τον κυνήγησε για να του πετάξει τσιμεντόλιθο (βίντεο)

Άγριος καβγάς εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο άντρες στο κέντρο της Λάρισας. Οι περαστικοί από το σημείο παρακολουθούσαν την εξέλιξη του καβγά με κομμένη την ανάσα. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, το περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, οι δύο άνδρες άρχισαν να καβγαδίζουν έντονα εκτοξεύοντας ύβρεις από
spot_imgspot_img

Οι δοκιμές των φυτικών εναλλακτικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αγγλία έδειξαν ότι η πλειονότητά τους είναι ασφαλής από μικροβιακή άποψη.

Μια μελέτη αξιολόγησε τη μικροβιολογική ασφάλεια και την ποιότητα των φυτικών εναλλακτικών προϊόντων στα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος που διατίθενται στην Αγγλία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρά την αντίληψη του κοινού για σχετικά χαμηλό μικροβιολογικό κίνδυνο, έχουν συνδεθεί κρούσματα με αυτά τα τρόφιμα.

Τα vegan εναλλακτικά του γάλακτος ζωικής προέλευσης παράγονται συνήθως με την εμβάπτιση ξηρών καρπών, δημητριακών ή οσπρίων σε νερό. Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος διαμορφώνονται με παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπος και υγρασία με το κρέας και με ουδέτερα επίπεδα pH, τα οποία παρέχουν κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης για παθογόνους και αλλοιωτικούς οργανισμούς.

Δείγματα κρέατος, ψαριών ή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων συλλέχθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023 από χώρους λιανικής πώλησης, παραγωγής και εστίασης και εξετάστηκαν για μια σειρά βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών και δεικτών υγιεινής. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Applied Microbiology.

Τα ευρήματα της μελέτης

Εξετάστηκαν συνολικά 937 δείγματα, εκ των οποίων το 92% ήταν ικανοποιητικής μικροβιολογικής ποιότητας, το 3% ήταν οριακής ποιότητας και το 5% μη ικανοποιητικής ποιότητας. Αυτά που κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικά οφείλονταν σε αυξημένους αριθμούς εντεροβακτηριδίων και E. coli, που αποτελούν δείκτες κακής υγιεινής, και όχι παθογόνων μικροοργανισμών. Η πλειονότητα των δειγμάτων ήταν προσυσκευασμένα σε κλειστή συσκευασία κατά τη στιγμή της δειγματοληψίας.

Η Listeria monocytogenes ήταν παρούσα σε πέντε δείγματα tofu, όλα από τον ίδιο παραγωγό, με αριθμούς κάτω των 100 μονάδων που σχηματίζουν αποικίες ανά γραμμάριο (CFU/g). Ένα δείγμα βιολογικού φυσικού τόφου, που συλλέχθηκε από έναν λιανοπωλητή τον Ιανουάριο του 2023, ήταν θετικό για Listeria monocytogenes, γεγονός που οδήγησε σε επακόλουθη δειγματοληψία απευθείας από τον παραγωγό σε τρεις περιπτώσεις.

Πέντε δείγματα παρακολούθησης βιολογικού φυσικού τόφου ελήφθησαν από τον παραγωγό στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, με την Listeria monocytogenes να ανιχνεύεται σε τρία- πέντε δείγματα διαφόρων προϊόντων τόφου (φυσικό, καπνιστό, μαριναρισμένο τόφου και μπιφτέκια τόφου) ελήφθησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και όλα ήταν αρνητικά- και πέντε ακόμη δείγματα διαφόρων τύπων προϊόντων ελήφθησαν τον Μάρτιο 2023, εκ των οποίων η Listeria monocytogenes ανιχνεύθηκε σε ένα δείγμα μαριναρισμένου τόφου.

Μια ματιά στη βάση δεδομένων του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δεν εντόπισε απομονώσεις από ανθρώπινα περιστατικά που να σχετίζονται στενά με αυτές τις απομονώσεις τροφίμων. Το τόφου υποβάλλεται γενικά σε περαιτέρω μαγείρεμα πριν από την κατανάλωση, οπότε κανονικά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έτοιμο προς κατανάλωση, αλλά υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο τόφου ως συστατικά.

Δύο δείγματα μπιφτεκιών περιείχαν Listeria welshmeri και Listeria innocua, αντίστοιχα, ενώ δύο vegan προϊόντα κοτόπουλου περιείχαν και τα δύο Listeria seeligeri.

Η σαλμονέλα δεν ανιχνεύθηκε σε καμία δοκιμή, ενώ ο Bacillus cereus βρέθηκε σε οριακά επίπεδα σε δύο δείγματα. Αυτά ήταν ένα τυρί τύπου Camembert και ένα προϊόν μαλακού τυριού με σκόρδο και βότανα.

Για ένα από αυτά τα προϊόντα, ούτε το pH ούτε η δραστηριότητα του νερού ήταν επαρκώς χαμηλά για να ελεγχθεί η ανάπτυξη του Bacillus. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η αποθήκευση σε κατάλληλη θερμοκρασία ψύξης και η διατήρηση της κατάλληλης διάρκειας ζωής στο ράφι θα ήταν σημαντικές για να διασφαλιστεί η συνεχής μικροβιολογική ασφάλεια του προϊόντος αυτού.

Η πλειονότητα των δειγμάτων δεν είχε τιμές pH και ενεργότητας νερού που θα συνέβαλαν σημαντικά στην πρόληψη της μικροβιακής ανάπτυξης. Μόνο το 37% των 772 δειγμάτων είχε pH κάτω από 5 και το 18% των 500 δειγμάτων είχε ενεργότητα νερού κάτω από 0,94.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img