19.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΑνάκληση ρυζιού Basmati: Εντοπίστηκαν τα εντομοκτόνα Thiamethoxam και Isoproturon σε μεγάλες ποσότητες

Ανάκληση ρυζιού Basmati: Εντοπίστηκαν τα εντομοκτόνα Thiamethoxam και Isoproturon σε μεγάλες ποσότητες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Οι Κινέζοι «περικυκλώνουν» με άσκηση την Ταϊβάν: Βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μεγάλη στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία. Η άσκηση «Joint Sword-2024B» θα διεξαχθεί στο Στενό της Ταϊβάν και σε περιοχές στα βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου. «Είναι μια νόμιμη και απαραίτητη

«Οι στρατολογήσεις Ουκρανών σε δημόσιους χώρους δείγμα σοβαρών προβλημάτων στο μέτωπο»

«Τα προβλήματά τους είναι τα εξής: δεν έχουν αρκετό προσωπικό. Αρπάζουν τους πάντες, ακόμη και εκείνους με επίσημη απαλλαγή από τον στρατό – κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό να αποδειχθεί» , δήλωσε στο Sputnik ο ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών), Alexander Dudchak. Έτσι σχολίασε ο εμπειρογνώμονας τα viral βίντεο

Λέσβος: 14χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από δύο άνδρες – Την απειλούσαν ότι θα ανεβάσουν βίντεο

Μια 14χρονη και οι γονείς της στη Λέσβο κατήγγειλαν το Σάββατο ότι το ανήλικο κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού. Σύμφωνα με το “Νησί” που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα η υπόθεση έχει ήδη παραδοθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα από την Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Aeolos tv, η πράξη φέρεται να

Νέοι κανονισμοί FDA για τις εισαγωγές προϊόντων με φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα

Αυστηροί κανονισμοί για τρόφιμα από ξένες χώρες Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημερώνει και τροποποιεί τις ειδοποιήσεις που αφορούν την επιβολή των κανονισμών ασφάλειας των ΗΠΑ για τρόφιμα από ξένες χώρες. Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στις ειδοποιήσεις εισαγωγής του FDA, όπως δημοσιεύτηκαν από τον οργανισμό, παρατίθενται παρακάτω. Η Υπηρεσία παρέχει συνδέσμους εδώ στην επίσημη σελίδα της, με

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Δευτέρα σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Περιοχές Αττικής και Εύβοιας Μυτιλήνη, Χίο, Ψαρά
spot_imgspot_img

Το συγκεκριμένο ρύζι πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μέσω amazon στο διαδίκτυο.

Η KRBL Limited, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού Basmati στον κόσμο και κατασκευαστής της μάρκας India Gate, ανακάλεσε το “India Gate Pure Basmati Rice Feast Rozzana Super Value Pack (10% Extra)” αφού εντόπισε φυτοφάρμακα, Thiamethoxam (θειαμεξοθάμη) και Isoproturon, σε ποσότητα υπερβολικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Αυτές οι χημικές ουσίες ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Η θειαμεθοξάμη ως ένωση αποτελεί ένα μείγμα ισομερών cis-trans και χρησιμοποιείται ως  εντομοκτόνο. Ως φυτοφάρμακο έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης ενάντια σε πολλά είδη εντόμων, όπως έντομα που είναι επικίνδυνα για τις καλλιέργειες ρυζιού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αξιολόγησε τη θειαμεθοξάμη ως μετρίως επικίνδυνη για τον άνθρωπο, επειδή είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης.

Αν και η δηλητηρίαση από θειαμεθοξάμη είναι σπάνια, σε μια διατριβή με τίτλο Οξεία δηλητηρίαση με νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, αναφέρεται περίπτωση κρούσματος που εμφάνισε ναυτία, έμετο, διέγερση και πολλαπλά επεισόδια γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων εντός των πρώτων 2 ωρών από την κατάποση της θειαμεθοξάμης.

Το Isoproturon ( IPU ) είναι ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των χόρτων και πολλών πλατύφυλλων ζιζανίων στο σιτάρι , το κριθάρι , τη σίκαλη.

Κάποτε ήταν ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο, ωστόσο έχει απαγορευτεί, στις Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός Ολλανδίας) και στις ΗΠΑ, λόγω των επιπτώσεών του στο υδάτινο περιβάλλον. Ωστόσο, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία.

Η ανάκληση αφορά πακέτα του ενός κιλού που συσκευάστηκαν τον Ιανουάριο του 2024, με ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2025. Το συγκεκριμένο ρύζι πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μέσω amazon στο διαδίκτυο.

Η KRBL διευκρίνισε ότι η ανάκληση περιορίστηκε σε μία μόνο παρτίδα. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Μόλις ανακαλύψαμε το ζήτημα, εντοπίσαμε την παρτίδα και ξεκινήσαμε την ανάκληση. Ενισχύουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται για να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.» Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο έλεγχος των φυτοφαρμάκων γίνεται σε επίπεδο αγροκτήματος και συνεργάζονται με αγρότες και ρυθμιστικές αρχές για να μειώσουν τη χρήση χημικών όπως το Thiamethoxam και το Isoproturon.

Ενώ η KRBL διαχειρίζεται την ανάκληση, οι αγρότες στο Παντζάμπ αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση. Οι ορυζώνες είτε δεν αίρονται είτε πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η ποικιλία Basmati 1509, ένα κρίσιμο μέρος της οικονομίας του ρυζιού του Παντζάμπ. Το Ιράν, βασικός εισαγωγέας ινδικού Basmati, έχει κάνει λιγότερες παραγγελίες φέτος λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο Rakesh Tuli, πρόεδρος της Ένωσης Punjab Anaaj Mandi Mazdoor, τόνισε ότι το ρύζι Basmati δεν προμηθεύεται από την κυβέρνηση, αφήνοντας τους αγρότες στο έλεος των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων. «Η τιμή υπαγορεύεται από τη διεθνή ζήτηση και με την εγχώρια κατανάλωση κάτω από το 10%, δεν υπάρχει μικρό κίνητρο για τους εμπόρους να πληρώσουν περισσότερα όταν οι προοπτικές εξαγωγών είναι αδύναμες», είπε.
Οι αγρότες καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι οι έμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση αγοράζοντας Μπασμάτι σε χαμηλές τιμές ενώ το μεταπωλούν του σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img