26.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΝέα ανακάλυψη διασφαλίζει την ασφάλεια στην παραγωγή τροφίμων

Νέα ανακάλυψη διασφαλίζει την ασφάλεια στην παραγωγή τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χαμόγελο του Παιδιού: Σχεδόν 700 περιστατικά αυτοκτονικών διαθέσεων διαχειρίστηκε από τις αρχές του 2023

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Χαμόγελο του Παιδιού και δείχνουν την συνεχώς αυξανόμενη τάση για αυτοκτονίες που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κλήθηκε να διαχειριστεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «1056», 699 περιστατικά

Νέα οδηγία από τους επιστήμονες: Αφήστε το χαρτί ψησίματος και απλά λαδώστε το ταψί!

Για όλα φταίνε τα PFAS που εισέρχονται στον οργανισμό μας ακόμη και μέσω του χαρτιού ψησίματος Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες  που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες

Κέρκυρα: Βίντεο από τη διάσωση τουρίστριας που έπεσε σε πηγάδι

Νωρίτερα η Πυροσβεστική κατάφερε να ανασύρει τουρίστρια που έπεσε σε πηγάδι στην περιοχή Κανόνι, στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με το kerkyrasimera, άμεσα έσπευσαν στο σημείο 3 οχήματα της πυροσβεστικής και ανέσυραν την γυναίκα η οποία είναι καλά στην υγεία της. Δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες υπό τις οποίες η τουρίστρια έπεσε στο πηγάδι

Φωτιά στη Φθιώτιδα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Κοκκινόβραχο στη Φθιώτιδα. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα 4ης ΕΜΟΔΕ, 19 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

ΟΗΕ: Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στον βόρειο Λίβανο

“Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μεταξύ των 22 νεκρών βρίσκονταν 12 γυναίκες και δύο παιδιά”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) Τζέρεμι Λόρενς απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για τετραώροφο κτίριο κατοικιών το οποίο επλήγη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα
spot_imgspot_img

Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών στρατηγικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.

Eρευνητές του Πανεπιστημίου Umeå αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς τα βακτήρια χρησιμοποιούν το ασβέστιο για να ρυθμίζουν ζωτικές διεργασίες, με τρόπο που διαφέρει από τα ανθρώπινα κύτταρα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και για την αύξηση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων.

Τα ιόντα ασβεστίου είναι σημαντικοί αγγελιοφόροι στα κύτταρα των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Συμβάλλουν στη ρύθμιση ζωτικών διεργασιών όπως τα νευρικά ερεθίσματα, οι αντιδράσεις στο στρες και οι καρδιακοί παλμοί. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Umeå έδειξε πώς μια πρωτεΐνη στα βακτήρια Listeria μεταφέρει ασβέστιο με διαφορετικό τρόπο από τα ευκαρυωτικά κύτταρα (όπως αυτά των ανθρώπων ή των φυτών).

Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται LMCA1, βοηθά το βακτήριο -που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση- να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, όπως όταν εκτίθεται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ή στα βασικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των βακτηρίων στην εμπορική παραγωγή τροφίμων.
Καταπληκτικό να το βλέπεις»
Η ομάδα ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ συγχρότρου για να μελετήσει τις κινήσεις των πρωτεϊνών καθώς εκτελούν τις λειτουργίες τους. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορούν τώρα να παρακολουθήσουν πώς η πρωτεΐνη LMCA1 αλλάζει τη δομή της για να μεταφέρει ασβέστιο και επίσης να μετρήσουν πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό. Κατάφεραν επίσης να συλλάβουν την LMCA1 την κρίσιμη στιγμή που η πρωτεΐνη δεσμεύει το ασβέστιο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.

Η εικόνα δείχνει τη δομή της πρωτεΐνης LMCA1 (μωβ) στην περιβάλλουσα κυτταρική μεμβράνη με το ιόν ασβεστίου (κίτρινο) δεσμευμένο στο τμήμα μεμβράνης της πρωτεΐνης.
 Εικόνα Μάγκνους Άντερσον

«Ήταν καταπληκτικό να είμαστε σε θέση να το δούμε αυτό για πρώτη φορά. Εντοπίζοντας επίσης σαφείς διαφορές μεταξύ της μεταφοράς ασβεστίου σε ευκαρυωτικά και προκαρυωτικά συστήματα, η μελέτη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών στρατηγικών και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων. Τα αποτελέσματα είναι επομένως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και για τη βιομηχανία τροφίμων», λέει ο Magnus Andersson αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας

Πολλά είναι γνωστά για το πώς γίνεται η διαχείριση του ασβεστίου σε πολύπλοκους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος. Αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να ανακαλύπτουν πώς τα βακτήρια, που είναι απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, διαχειρίζονται το ασβέστιο. Δεν διαθέτουν οργανίδια, όπως τα μιτοχόνδρια, τα οποία συνήθως βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου. Παρά το γεγονός αυτό, τα βακτήρια μπορούν ακόμη να ανταποκρίνονται στις αλλαγές των επιπέδων ασβεστίου, ιδίως υπό συνθήκες στρες, όπως η έκθεση σε τοξίνες ή κατά τη διάρκεια λοιμώξεων.

Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον άνθρωπο είναι εκτός ισορροπίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες – όπως νευρολογικές, μυϊκές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός ότι το έργο οδήγησε επίσης σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις μεθόδους που αναπτύξαμε για να παράγουμε μόρια που μπορούν να ενεργοποιήσουν τις πρωτεΐνες μεταφοράς ασβεστίου σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας», είπε ο Magnus Andersson.

Σχετικά με το επιστημονικό άρθρο
Irfan Prabudiansyah, Fredrik Orädd, Κωνσταντίνος Μαγκάκης, Kevin Pounot, Matteo Levantino, Magnus Andersson. Αποφωσφορυλίωση και δέσμευση ιόντων στην προκαρυωτική μεταφορά ασβεστίου. Science Advances, 11 Οκτωβρίου 2024. DOI: 10.1126/sciadv.adp2916.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img