26.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΑμυντική βιομηχανίαΦονική επίθεση της Χετζμπολά σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολανί. Το πλήγμα βρήκε...

Φονική επίθεση της Χετζμπολά σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολανί. Το πλήγμα βρήκε τους στρατιώτες στο εστιατόριο την ώρα του δείπνου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χαμόγελο του Παιδιού: Σχεδόν 700 περιστατικά αυτοκτονικών διαθέσεων διαχειρίστηκε από τις αρχές του 2023

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Χαμόγελο του Παιδιού και δείχνουν την συνεχώς αυξανόμενη τάση για αυτοκτονίες που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2024, κλήθηκε να διαχειριστεί μέσω της τηλεφωνικής γραμμής «1056», 699 περιστατικά

Νέα οδηγία από τους επιστήμονες: Αφήστε το χαρτί ψησίματος και απλά λαδώστε το ταψί!

Για όλα φταίνε τα PFAS που εισέρχονται στον οργανισμό μας ακόμη και μέσω του χαρτιού ψησίματος Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες  που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση. Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες

Κέρκυρα: Βίντεο από τη διάσωση τουρίστριας που έπεσε σε πηγάδι

Νωρίτερα η Πυροσβεστική κατάφερε να ανασύρει τουρίστρια που έπεσε σε πηγάδι στην περιοχή Κανόνι, στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με το kerkyrasimera, άμεσα έσπευσαν στο σημείο 3 οχήματα της πυροσβεστικής και ανέσυραν την γυναίκα η οποία είναι καλά στην υγεία της. Δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες υπό τις οποίες η τουρίστρια έπεσε στο πηγάδι

Φωτιά στη Φθιώτιδα – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική καθώς ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Κοκκινόβραχο στη Φθιώτιδα. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα 4ης ΕΜΟΔΕ, 19 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

ΟΗΕ: Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στον βόρειο Λίβανο

“Αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μεταξύ των 22 νεκρών βρίσκονταν 12 γυναίκες και δύο παιδιά”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) Τζέρεμι Λόρενς απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για τετραώροφο κτίριο κατοικιών το οποίο επλήγη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα
spot_imgspot_img
Φονική επίθεση της Χετζμπολά σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας Γκολανί. Το πλήγμα βρήκε τους στρατιώτες στο εστιατόριο την ώρα του δείπνου

Σε τέσσερις νεκρούς και 61 τραυματίες είναι ο απολογισμός των απωλειών των Ισραηλινών από χτύπημα με καμικάζι-drone της Χετζμπολά στην στρατιωτική βάση στην πόλη Μπινγιαμίνα, μεταξύ Χάιφας και Τελ Αβίβ, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. Νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι οι 19χρονοι λοχίες Όμρι Ταμάρι, Γιοσέφ Χιμπ, Γιοάβ Αγκμόν, Αλόν Αμιτάβ, όλοι μέλη της επίλεκτης ταξιαρχίας Γκολανί, στρατόπεδο της οποίας αποτέλεσε τον στόχο της Χεζμπολάχ. Η ταξιαρχία Γκολάνι πρωτοστατεί στην ισραηλινή εισβολή στον νότιο Λίβανο. Από τους 61 τραυματίες τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 18 φέρουν σοβαρά τραύματα, 31 ελαφρά τραύματα και εννέα έχουν υποστεί σοκ πανικού.

Το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, ένα μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει με βάση ιρανικά σχέδια. Σε δημοσίευμά της, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post αναφέρει ότι οι ειδικοί του ερευνητικού κέντρου Alma θεωρούν ότι το Mirsad-1 βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολά.

Hezbollah Ababil Uav
Το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, ένα μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει με βάση ιρανικά σχέδια.

Το Misrad-1 μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και επτιτυγχάνει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολά χρησιμοποιεί το Mirsad-1 για αναγνωριστικές πτήσεις και από αέρος επιθέσεις από το έτος 2002, έχοντας επιτύχει συχνά να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Σε αυτή την τελευταία επίθεση στην Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολά εκτόξευσε πολλά μαζί drone υπό την κάλυψη ρουκετών, μια τακτική που αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση των ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό και να συντριβεί στην περιοχή της Μπινγιαμίνα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ισραηλινή αεράμυνα. Σύμφωνα με τις IDF, η σειρήνα συναγερμού δεν ήχησε πριν την επίθεση. Το κρατικό ισραηλινό τηλεοπτικού δίκτυο Kan TV ανέφερε ότι το drone χτύπησε το εστιατόριο της μονάδας την ώρα ακριβώς του δείπνου.

Rjex11i3t1kl 0 235 1280 721 0 X Large
To drone της Χετζμπολά χτύπησε το εστιατόριο της ισραηλινής βάσης την ώρα που δειπνούσαν οι στρατιώτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense Industry Daily, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα Mirsad-1 ξεφεύγει από την άμυνα του Ισραήλ. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν drone της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο αλώβητα. Στην επίθεση στην Μπινγιαμίνα, τα δύο drone της Χετζμπολά προσέγγισαν τον στόχο από την πλευρά της Μεσογείου, εκ των οποίων το ένα κατερρίφθη, αλλά το άλλο έφτασε στον στόχο. Ένα ακόμη drone που είχε ωε στόχο την Χάιφα καταρρίφθηκε.

Το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών εξηγεί ότι η Χετζμπολά έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων της. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χετζμπολά να διεξάγει επιθέσεις ακριβείας βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για το προσωπικό της. Αυτή η τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί μετά από χρόνια δοκιμών και αποτυχιών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες.

Gettyimages 2177535309
Οι απώλειες από το πλήγμα της Χετζμπολά ήταν βαριές. Τέσσερις νεκροί, τρεις σε κρίσιμη κατάσταση, 18 βαριά τραυματίες, 31 ελαφρά τραυματίες και εννέα σε κατάσταση σοκ-πανικού.

Το Mirsad-1 είναι μόνο ένα από τα πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χετζμπολά. Η οργάωνση έχει στη διάθεσή της μια ποικιλία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολλά από τα οποία είναι είτε ιρανικής κατασκευής είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της συλλογής πληροφοριών και των αποστολών αυτοκτονίας. Αναφορές από το Κέντρο Ερευνών Alma δείχνουν ότι η Χετζμπολά διαθέτει πάνω από 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιό της, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η ομάδα διαθέτει και πιο προηγμένα μοντέλα όπως τα drone Mohajer-4 και Shahed.

Herzi Halevi Rav Aluf
Ο Αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Herzi Halevi. Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από την επίσκεψη του Halevi στην πληγείσα βάση για να αποδείξουν ότι οι φήμες για τον θάνατό του από το πλήγμα της Χετζμπολά ήταν ανυπόστατες.

Tην βάση στην Μπινγιαμίνα επισκέφθηκε ο Herzi Halevi, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και μία επίθεση κατά εκπαιδευτικής βάσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι σκληρή και επώδυνη. Πρέπει να την ερευνήσουμε, να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες και να πάρουμε το μάθημα μας με γρήγορο και επαγγελματικό τρόπο» είπε ο Halevi μιλώντας σε στρατιώτες της βάσης. Βίντεο από την επίσκεψή του δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να διαψευστούν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Halevi μπορεί να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς της βάσης. Σύμφωνα με τον Halevi, το Ισραήλ θα πάρει το μάθημα του από την χθεσινοβραδινή επίθεση της Hezbollah.

Στις 3 Οκτωβρίου 2024, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ εξαπέλυσε ένα καμικάζι drone εναντίον ισραηλινής βάσης στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 24 του 13ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Γκολανί.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img