25.6 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

H μάχη της Αντβίκα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κρήτη: Μαινόμενος αλλοδαπός διέλυσε πάνω από 20 αυτοκίνητα

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες (15/10/24) τα μεσάνυχτα, γύρω στις 01:20 στο Ηράκλειο, όταν ένας αλλοδαπός, ο οποίος βρισκόταν εκτός ελέγχου, άρχισε να καταστρέφει παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σπάζοντας τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ! Κάμερες είδαν τον άνδρα να διαλύει τα αυτοκίνητα, με έναν από τους μάρτυρες του συμβάντος να επιχειρεί να τον σταματήσει, κυνηγώντας τον για περίπου

Θάνατοι από γάλα αμυγδάλου της Danone – Η τελευταία ενημέρωση των αρχών

3 νεκροί και 20 ασθένειες είναι ο τραγικός απολογισμός της μόλυνσης της γραmμής παραγωγής φυτικού “γάλακτος” με Listeria. Τρεις θάνατοι και 20 ασθένειες, εκ των οποίων οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία, είναι ο τελικός απολογισμός της επιδημίας που προκάλεσαν τα φυτικά γάλατα της Danone, Silk and Great Value, στον Καναδά. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 7

Καιρός: Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Τι λένε Τσατραφύλιας και Αρνιακός

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού τις επόμενες μέρες, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει και να συμβαδίσει με την εποχή, ωστόσο οι βροχές του φθινοπώρου αναμένεται να καθυστερήσουν. Οι ισχυροί άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αύριο Πέμπτη (17.10.2024). Οι ριπές θα ξεπεράσουν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με το meteo σημαντική

Καιρός: Ψύχος από Ουκρανία και Τουρκία ρίχνει τη θερμοκρασία – Πότε θα πέσει στους 20 βαθμούς

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη, με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο, το οποίο έρχεται στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Τουρκία. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά 10 βαθμούς, θα κάνουν την εμφάνισή τους θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο

ΗΣΑΠ: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από την πεζογέφυρα ανάμεσα σε Μαρούσι και ΚΑΤ

Νεκρός ανασύρθηκε ο άντρας που έπεσε, για άγνωστη αιτία, από πεζογέφυρα στις γραμμές του ΗΣΑΠ, λίγο πριν τον σταθμό του ΚΑΤ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο άνδρας έπεσε την ώρα που περνούσε από το σημείο τρένο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή
spot_imgspot_img
H μάχη της Αντβίκα
Το υπό ρωσικό έλεγχο έδαφος γύρω από την Αντβίκα. Με γαλάζιους κύκλους οι κύριες εστίες αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων. Τρεις από αυτές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο πλήρους περικύκλωσης ενώ όλη η πόλη βρίσκεται σε επιχειρησιακή περικύκλωση, με απειλή στις εναπομείνασες οδούς ανεφοδιασμού.

Η μεγάλη πρόκληση του νέου Αρχηγού ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Σίρσκι, είναι η μάχη της Αντβίκα. Όπως ο ίδιος ομολόγησε σε πρόσφατη δήλωσή του, «η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύπλοκη και κρίσιμη» και ότι «οι Ρώσοι επιτίθενται σε όλο το μήκος του μετώπου». Ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι υπερισχύουν σε αριθμούς και ότι η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Στην Αντβίκα, οι Ρώσοι έχουν κόψει κυριολεκτικά την πόλη στα δύο. Στο βόρειο κομμάτι βρίσκεται το φρούριο του εργοστασίου της Coca Cola. Παράλληλα, αυτή η προέλαση μέχρι την κύρια οδό εισόδου στην πόλη έχει αποκόψει την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων. Πλέον, έχει απομείνει ένας δευτερεύον δρόμος για ανεφοδιασμό, που δεν επιτρέπει ταχεία και άνετη κίνηση των φαλαγγών, δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα και συνεπώς κίνδυνο προσβολής από το ρωσικό πυροβολικό.

221108104941 Russia Ukraine Donetsk 110622

Σε άμεσο κίνδυνο πλήρους περικύκλωσης βρίσκονται και άλλα οχυρά σημεία της πόλης. Νοτιοανατολικά, ένα οχυρωμένο τμήμα της πόλης συνεχίζει να αντιστέκεται, αλλά είναι θέμα χρόνου να αποκοπεί, αν δεν υποχωρήσει. Νοτιοδυτικά, υπάρχει ένα μεγάλο στρατόπεδο που έχει μετατραπεί σε οχυρό. Και αυτό πλέον βρίσκεται σε έναν ρωσικό κλοιό, και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να προλάβουν να  υποχωρήσουν πριν κλείσει και η τελευταία οδός αποχώρησης. Το ίδιο συμβαίνει και στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης.

Ο Σίρσκι έχει αποστείλει τρεις με τέσσερις ταξιαρχίες για να ενισχύουν την Αντβίκα. Ωστόσο, αποχωρούν ταξιαρχίες που έχουν αποδεκατιστεί από τις μάχες, όπως η εμπειροπόλεμη 110η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, που μάχεται στην πόλη εδώ και δύο έτη. Η προσέγγιση των ενισχύσεων είναι ωστόσο προβληματική. Λόγω της προέλασης των Ρώσων και από δυτικά, οι εναπομείνασες οδοί βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ακόμα και βαριών όλμων. Για παράδειγμα, μία δύναμη της Μονάδα Αζόφ προσπάθησε να προσεγγίσει την Αντβίκα, αλλά δέχτηκε μαζικές επιθέσεις από σμήνη drone-καμικάζι υφιστάμενη βαριές απώλειες.

Προβληματικό είναι και το σχέδιο αντεπίθεσης του Σίρκσι. Με τους Ρώσους εδραιωμένους μέσα στην πόλη, οι Ουκρανοί είναι αναγκασμένοι να επιτεθούν από ανοικτό έδαφος σε καλυμμένες και προστατευμένες θέσεις. Το άλλο πρόβλημα είναι ο Σίρσκι επέλεξε να εκτελεστούν αντεπιθέσεις κατευθείαν στα άκρα των ρωσικών λαβίδων περικύκλωσης, προσπαθώντας να τις ανοίξουν για να ανακουφίσουν την πόλη. Ωστόσο, αυτό σημαίνει μετωπικές επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις μέσα στον αστικό ιστό. Μέχρι πρόσφατα, οι αντεπιθέσεις του Ζαλούζνι – πρώην πλέον Αρχηγού –  στόχευαν τα μετόπισθεν των λαβίδων, ώστε να απειλούνται με αποκοπή οι προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις. Αυτό εξανάγκαζε τους Ρώσους να υποχωρούν, για να επανέλθουν, καθυστερώντας σημαντικά τα σχέδιά τους.

28ukraine Avdiivka03 Gbcf Superjumbo

‘Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι όσο κλείνει ο κλοιός γύρω από την Αντβίκα, οι μονάδες ουκρανικού πυροβολικού ή πρέπει να ταχθούν μέσα στην πόλη ή να απομακρυνθούν από αυτήν. Στην πρώτη περίπτωση, το ουκρανικό πυροβολικό θα είναι εύκολος στόχος ακόμα και ρωσικών όλμων, καθώς και drone-καμικάζι αλλά και επιδρομών των Spetsnaz. Στην δεύτερη περίπτωση θα είναι στο όριο του βεληνεκούς του, το οποίο θα μειώνεται όσο προελαύνουν οι Ρώσοι, καθώς τα πυροβόλα θα απομακρύνονται για ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, ουκρανικά θαλάσσια drone επιτέθηκαν σε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο, το οποίο σύμφωνα με τους Ουκρανούς βυθίστηκε, αν και οι Ρώσοι ακόμη δεν έχουν παραδεχθεί κάτι τέτοιο. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στην στρατηγική αποπροσανατολισμού του κοινού της Δύσης από την τραγική κατάσταση στο μέτωπο αλλά και εξυπηρέτησης του αφηγήματος της ουκρανικής αντίστασης.

Avdiivka After Russian Bombing 2023 03 17 11 Cropped

Επιθέσεις και προελάσεις των Ρώσων σημειώνονται και σε άλλα σημεία του μετώπου. Στην Νοβομιχαϊλίφκα, στην Ιβανίσκε και στο Αρτεμόφσκ (όπου σημειώνεται σημαντική προέλαση προς τα δυτικά). Αυτό καθιστά δύσκολη την αποστολή ουκρανικών ενισχύσεων σε όλα τα σημεία.

Οι πρώτες δηλώσεις του Σίρσκι ως Αρχηγού, μετά την επίσκεψή του στο μέτωπο, δείχνουν ότι μάλλον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι οι αντεπιθέσεις που επιθυμεί ο Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να εξαπολυθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img