20.3 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑτζέντα 2030«Θα προκληθούν οικονομικές καταστροφές»: Νέο «καμπανάκι» για το νερό

«Θα προκληθούν οικονομικές καταστροφές»: Νέο «καμπανάκι» για το νερό

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χειροπέδες σε 45χρονο αλλοδαπό – Κατηγορείται πως βίασε 6χρονο κοριτσάκι

Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες, στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής ένας 45χρονος Σύρoς, κατηγορούμενος για βιασμό και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη. Ο 45χρονος Σύρος κατηγορείται ότι προσέγγισε το 6χρονο κοριτσάκι από το Μαρόκο με την οικογένεια του οποίου ήταν γείτονες, το οδήγησε

Καιρός – Κολυδάς: «Τα οπισθοδρομούντα χαμηλά και το ξεροβόρι»

Νέα ανάρτηση για το καιρό των επομένων ημερών έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θόδωρος Κολυδάς. Αναλυτικά η ανάρτηση: ΤΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΟΥΝΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΒΟΡΙ . -Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού. Μονοψήφιες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας στα περισσότερα ηπειρωτικά .

Έπεσαν υπογραφές ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία. Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από περιοχή στην κοιλάδα Μπεκάα

για την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο, προειδοποιώντας ότι θα εξαπολύσει επίθεση «στο άμεσο μέλλον». «Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής Μπεκάα, κυρίως προς τους κατοίκους του κτηρίου που είναι σημειωμένο στον χάρτη στη ζώνη της Τεμνίν», επεσήμανε στο Χ ο Αβιχάι Αντράι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Γάζα: Πληροφορίες πως εξοντώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς μετά από ισραηλινό χτύπημα

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αναφέρουν την εξάλειψη του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, στην κεντρική Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα. Ο Γ.Σινουάρ είναι κεντρική φιγούρα της Χαμάς και θεωρείται από τους εγκεφάλους της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 και η είδηση της εξόντωσής του, αν επιβεβαιωθεί, αναμένεται
spot_imgspot_img

καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων.

Οι αδύναμες οικονομίες, η καταστροφική χρήση γης και η επίμονη κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν συνδυαστεί με την επιδεινούμενη κλιματική κρίση και έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό πρωτοφανή πίεση, όπως αναφέρει η Επιτροπή. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή αστάθεια στη συνολική διαθεσιμότητα νερού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπολογίζεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 8% παγκοσμίως ως το 2050 και θα φτάσει έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

«Σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία. Καθώς αυτός ο ζωτικός πόρος γίνεται όλο και πιο σπάνιος, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν και εμείς επιτρέπουμε να συμβεί αυτό», σημειώνει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και ένας από τους τέσσερις συμπροέδρους της Επιτροπής.

Η έκθεση ζητά μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, με αλλαγή παραδείγματος, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από το τοπικό ως το παγκόσμιο επίπεδο, και την ενθάρρυνση των καινοτομιών και των επενδύσεων με βάση όχι το βραχυπρόθεσμο κόστος και όφελος, αλλά με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε ολόκληρη την οικονομία.

Μεταξύ άλλων προτείνονται μετασχηματισμός της γεωργίας με κλιμάκωση της μικροάρδευσης, μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά. Επίσης, προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού, κατά προτεραιότητα, αλλά και διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων ως το 2030.

Η Επιτροπή προτρέπει, εξάλλου, για την πλήρη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και ανάκτηση πολύτιμων πόρων.

Μία από τις δράσεις που προτείνει είναι και η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κατά πολύ χαμηλότερη ένταση νερού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:freepik

Διαβάστε εδώ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img