15.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο φυσικό συντηρητικό που μπορεί να απαλλάξει τους χυμούς από τη Listeria...

Το φυσικό συντηρητικό που μπορεί να απαλλάξει τους χυμούς από τη Listeria και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος. Πέντε μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου 2024 αξιολόγησαν ανθρώπινα δείγματα για την παρουσία μικροπλαστικών και τη συσχέτισή τους με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, εστιάζοντας στο νευρικό σύστημα, καθώς και στα

Σεισμός στην Κεφαλονία – Αισθητός σε πολλές περιοχές (pics)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/10), στις 03:37, κοντά στις βόρειες ακτές της Κεφαλονιάς. Το εστιακό βάθος του σεισμού , σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 5 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη

Θεσ/νίκη: Από το κέντρο πέρασαν τα άρματα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου λόγω… flyover vid

Πρόκειται για τα στρατιωτικά άρματα και λοιπά οχήματα που θα παρελάσουν στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο τα οχήματα διέρχονταν μέσω της περιφερειακής οδού. Λόγω των έργων του flyover όμως φέτος αποφασίστηκε η διέλευσή τους να γίνει από το κέντρο της πόλης. Η τεράστια πομπή οχημάτων κινήθηκε μέσω της οδού Λαγκαδά και από

Οι Αυστραλοί στέλνουν… πεπαλαιωμένα Abrams στην Ουκρανία

Δεκάδες παλιά Abrams έφτασαν στο Κίεβο ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας σχεδόν 245 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αποστολή έλαβε χώρα λίγο αφότου η Αυστραλία έλαβε το πρώτο από τα νεότερα M1A2 της και δεν χρειάζονται τα Abrams. Ένας μικρός αριθμός οχημάτων θα χρειαστεί αποκατάσταση πριν από την τελική παράδοση. Η τελευταία ανακοίνωση θα ανεβάσει τη συνολική αξία

Βουλευτής Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ δεν έχει καταλάβει πλήρως κανένα χωριό στον νότιο Λίβανο

“Μέχρι τώρα ο εχθρός δεν έχει μπορέσει να πάρει τον έλεγχο ούτε ενός χωριού, ούτε καν να βάλει πόδι σε κανένα χωριό” δήλωσε ο Χασάν Φαντλάλαχ, σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο στη Βηρυτό. Αν και εδώ και μερικές μέρες η φιλοϊρανική οργάνωση λέει πως διεξάγονται μάχες “εκ του συστάδην” στον νότιο Λίβανο, αυτές εκτυλίσσονται “σε
spot_imgspot_img

Ενίσχυση χυμών πορτοκαλιού και μήλου με φερουλικό οξύ: Eπιπτώσεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για πιο φυσικά, θρεπτικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτικών ινών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος. Έτσι, αυτή η τάση επιτυγχάνεται. Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν συστήσει ημερήσια πρόσληψη 400 g φρούτων και λαχανικών την ημέρα, λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στην υγεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ αυτή την ποσότητα. Οι χυμοί φρούτων ή τα smoothies με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα μπορούσαν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, τα ποτά φρούτων χαμηλής επεξεργασίας ή μη επεξεργασμένα, παρόλο που είναι συνήθως όξινα προϊόντα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, κυρίως λόγω της αλλοίωσης που σχετίζεται με την ανάπτυξη μικροβίων, η οποία μπορεί να συμβεί σε συνθήκες ψύξης. Ο μη παστεριωμένος χυμός μήλου και πορτοκαλιού έχει συνδεθεί με πολλά κρούσματα σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω Salmonella spp. και 
Ε. coli O157:H7. Αν και δεν έχουν συνδεθεί κρούσματα λιστερίωσης με την κατανάλωση χυμών, 
η Listeria monocytogenes αποτελεί ανησυχητικό παθογόνο λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και της ικανότητάς της να επιβιώνει σε όξινα τρόφιμα υπό συνθήκες ψύξης. Επιπλέον, ο επιπολασμός 
του L. monocytogenes σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού νωπών προϊόντων βρέθηκε ότι κυμαίνεται από 0 έως 61,1% υποδεικνύοντας τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χυμού με αυτό το παθογόνο.

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, την αδρανοποίηση των ενζύμων και την παράταση της διάρκειας ζωής των χυμών, εφαρμόζονται συνήθως θερμικές επεξεργασίες. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν χημικές και φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τις αισθητηριακές ιδιότητες και μειώνουν την περιεκτικότητα ή τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Μία εναλλακτική λύση στις θερμικές επεξεργασίες είναι η χρήση φαινολικών οξέων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διάφορες βιολογικές δράσεις στους χυμούς, όπως αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές ή ενισχυτικές επιδράσεις.

Το φερουλικό οξύ, ένα από τα πιο άφθονα φαινολικά οξέα στα φυτά, έχει επιδείξει ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακών δράσεων και μια σειρά βιοϊατρικών επιδράσεων, όπως αντιοξειδωτικά, αντιαλλεργικά, ηπατοπροστατευτικά, αντικαρκινογόνα, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτικά, μεταξύ άλλων.

Στόχος εργασίας Ισπανών επιστημόνων Τροφίμων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods ήταν να μελετήσει την επίδραση του φερουλικού οξέος (FA, 1500 mg/L) εναντίον της Listeria σε φρέσκους, έτοιμους για κατανάλωση χυμούς πορτοκαλιού (FOJ) και μήλου (FAJ) και να αξιολογήσει την επίδρασή του στην ποιότητα του προϊόντος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η FA μείωσε τον πληθυσμό της Listeria monocytogenes μετά από 9 ημέρες αποθήκευσης στους 4 °C. Η οξύτητα και το χρώμα δεν άλλαξαν σημαντικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα και η συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά αυξήθηκαν σημαντικά με την προσθήκη FA, όντας τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη στους εμπλουτισμένους χυμούς. Το FAJ και το FOJ που περιείχαν FA βαθμολογήθηκαν (6,8 και 5,7 σε μια ηδονική κλίμακα 9 σημείων, αντίστοιχα) από τη βαθμολογία που έλαβαν χυμοί χωρίς FA.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι η προσθήκη FA θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση και μία χρήσιμη στρατηγική για τη διατήρηση της ασφάλειας των φρέσκων χυμών μήλου και πορτοκαλιού και την αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης και της περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά, υποδηλώνοντας πιθανά διατροφικά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα διατηρήθηκε το χρώμα χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πιθανές βιομηχανικές εφαρμογές και τα οφέλη για την υγεία από τον εμπλουτισμό των χυμών φρούτων με FA θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Abadias, Maribel, Gloria Bobo, Marina Anguera, Jordi Ortiz-Solà και Ingrid Aguiló-Aguayo. 2024. «Ενίσχυση χυμών πορτοκαλιού και μήλου με φερουλικό οξύ: συνέπειες για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων» Foods 13, αρ. 20: 3288. https://doi.org/10.3390/foods13203288

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img