18.7 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠαραγωγή γάλακτος: Νέα τεχνολογία για την ανίχνευση μόλυνσης ή μη εγκεκριμένων πρόσθετων

Παραγωγή γάλακτος: Νέα τεχνολογία για την ανίχνευση μόλυνσης ή μη εγκεκριμένων πρόσθετων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

EFSA: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα θαλασσινά και στην ασφάλεια των τροφίμων

Γιατί απειλείται το υδάτινο περιβάλλον του πλανήτη και πως αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα πιο σύνθετα παγκόσμια ζητήματα. Χαρακτηριζόμενη από παγκόσμιες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα, μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, η κλιματική αλλαγή θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική

Καιρός: Μυρίζει… μπαρούτι μετά τις 27 Οκτωβρίου – Η πρόβλεψη Χατζηγρίβα και τα νέα δεδομένα

Το κρύο έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα εδώ και λίγες ημέρες ωστόσο η απουσία βροχών παραμένει. Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα, από τις 27 Οκτωβρίου φαίνεται πως «ο καιρός μυρίζει μπαρούτι», καθώς αναμένεται μεταβολή και μάλιστα με πολύ έντονα φαινόμενα. Παράλληλα, ο κύριος Χατζηγρίβας θέτει και το ζήτημα για το πώς

Καιρός: Έρχεται βαρύς χειμώνας – Τι φέρνει η Πολική Δίνη στην Ευρώπη

Νέα δεδομένα και μελέτες δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει μία μεγαλύτερη χιονοκάλυψη του Οκτωβρίου σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, στη διαμόρφωση του καιρού κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ανάλυση του Severe Weather Europe για τον καιρό που θα κάνει τον χειμώνα στην Ευρώπη εξηγεί πως έμμεσα η πολική δίνη, δημιουργεί μια μακροπρόθεσμη επίδραση

Το Ισραήλ χτύπησε τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει την Βηρυτό με τον Βόρειο Λίβανο – Δύο νεκροί

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βηρυτό με το βόρειο Λίβανο. «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού σε όχημα στην Τζουνιέχ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους» , ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα
spot_imgspot_img

Ευρήματα μελέτης υποδηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την ανίχνευση “ανωμαλιών” στην παραγωγή τροφίμων.

Συνδυάζοντας τη γενετική αλληλουχία και την ανάλυση των μικροβίων σε ένα δείγμα γάλακτος με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στην παραγωγή γάλακτος, όπως μόλυνση ή μη εγκεκριμένα πρόσθετα. Η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης από το Penn State, το Πανεπιστήμιο Cornell και την IBM Research.

Σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο mSystems, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρησιμοποιώντας δεδομένα μεταγονιδιωματικής και τεχνητή νοημοσύνη, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν γάλα που είχε υποστεί επεξεργασία με αντιβιοτικά που είχε προστεθεί πειραματικά και τυχαία στα δείγματα γάλακτος που συνέλεξαν. Για να επικυρώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εφάρμοσαν επίσης το εξηγήσιμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσια διαθέσιμα, γενετικά αλληλουχημένα σύνολα δεδομένων από δείγματα γάλακτος χύμα, αποδεικνύοντας περαιτέρω την ευρωστία της μη στοχευμένης προσέγγισης.

«Αυτή ήταν μια απόδειξη της εννοιολογικής μελέτης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Erika Ganda, επίκουρη καθηγήτρια μικροβιωμάτων των ζώων τροφίμων, στο Penn State College of Agricultural Sciences. «Μπορούμε να εξετάσουμε τα δεδομένα από τα μικρόβια στο νωπό γάλα και, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, να δούμε εάν τα μικρόβια που υπάρχουν αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά όπως εάν πρόκειται για προπαστερίωση, μετά την παστερίωση ή προέρχεται από αγελάδα με αντιβιοτικά».

Οι ερευνητές συνέλεξαν 58 δείγματα γάλακτος μαζικής δεξαμενής και εφάρμοσαν διάφορους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουν ανωμαλίες, όπως γάλα εξωτερικής φάρμα ςή γάλα που περιέχει αντιβιοτικά. Αυτή η μελέτη χαρακτήρισε τα μεταγονιδιώματα του νωπού γάλακτος — συλλογές γονιδιωμάτων από πολλά μεμονωμένα μικρόβια μέσα σε ένα δείγμα — σε μεγαλύτερο βάθος αλληλουχίας από οποιαδήποτε άλλη δημοσιευμένη εργασία μέχρι σήμερα.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την ανίχνευση ανωμαλιών στην παραγωγή τροφίμων, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη μέθοδο που μπορεί να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των επιστημόνων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, εξήγησε ο Ganda.

Τα μικροβιακά συστήματα και η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αποτελούν ιδανική εφαρμογή για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροβίων είναι πολύπλοκες και δυναμικές, σύμφωνα με την πρώτη συγγραφέα της μελέτης Kristen Beck, ανώτερη ερευνήτρια από την IBM Research.

Αν και επικεντρώνεται στη γαλακτοκομική παραγωγή, αυτή η έρευνα έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων, σημείωσε ο Ganda, προσθέτοντας ότι το γάλα επιλέχθηκε ως μοντέλο επειδή είναι το μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υγρού γάλακτος — ένα τρόφιμο μεγάλου όγκου με σημαντική ανησυχία για απάτης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα ζητήματα στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να έχουν κυματιστικές επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, προκαλώντας σημαντική υγεία και οικονομική ζημιά, εξήγησε ο Γκάντα, επομένως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή τόσο στοχευμένων όσο και μη στοχευμένων μεθόδων για τον εντοπισμό συστατικών ή προϊόντων διατροφής που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο όπως ζητήματα απάτης, ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Πηγή:Υλικά που παρέχονται από το Penn State .


Αναφορά: Kristen L. Beck, Niina Haiminen, Akshay Agarwal, Anna Paola Carrieri, Matthew Madgwick, Jennifer Kelly, Victor Pylro, Ban Kawas, Martin Wiedmann, Erika Ganda. Ανάπτυξη και αξιολόγηση προσεγγίσεων στατιστικής και τεχνητής νοημοσύνης με δεδομένα μεταγονιδιωματικών μικροβιακών κυνηγετικών όπλων ως μη στοχευμένο εργαλείο διαλογής για χρήση στην παραγωγή τροφίμων . mSystems , 2024; DOI: 10.1128/msystems.00840-24

    Subscribe

    - Never miss a story with notifications

    - Gain full access to our premium content

    - Browse free from up to 5 devices at once

    [tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

    Πρόσφατα

    spot_img