16.3 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΣπιτικά μπισκότα: Πώς να μειώσετε το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Σπιτικά μπισκότα: Πώς να μειώσετε το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πώς θα καταλάβετε αν η κέτσαπ που αγοράζετε είναι νοθευμένη

Πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν συνθετικές βαφές και τεχνητούς γλυκούς αρωματικούς παράγοντες για να παρακευάσουν σάλτσα που μοιάζει και έχει γεύση αυθεντικού κέτσαπ ντομάτας Το γνωρίζατε ότι η αγαπημένη σας σάλτσα ντομάτας που δίνει γεύση από σάντουιτς μέχρι ζυμαρικά, μπορεί να είναι νοθευμένη όπως πολλά άλλα τρόφιμα στην αγορά; Πρόσφατα κατασχέθηκαν 800 κιλά νοθευμένης κέτσαπ στη Σαχαρανπούρ

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Δευτέρα σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Σε περιοχές της Αττικής της Εύβοιας και

Καιρός: Τι μας… περιμένει μετά την 28η Οκτωβρίου – Θυελλώδεις άνεμοι την Τετάρτη

Ψυχρός αναμένεται να είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου χωρίς ωστόσο βροχές αλλά με ισχυρούς βοριάδες. Οι μετεωρολόγοι βλέπουν ζέστη με μεσημέρι αλλά ιδιαίτερη ψύχρα το πρωί και αργά το βράδυ. Σάκης Αρναούτογλου Για εμμονική συμπεριφορά του καιρού φέτος με ανομβρία που θα παραμείνει το λιγότερο μέχρι το τέλος του μήνα, κάνει λογο

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας (21/10), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (22/10), εκδηλώθηκαν 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 42 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οχτώ. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1848743062081605915 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Αμαλιάδα: «Είχαμε λάβει κλήσεις για την μητέρα που πέθαναν τα μωρά της» λέει το Χαμόγελο του Παιδιού 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Αμαλιάδα. Στην ανακοίνωση από «Το χαμόγελο του παιδιού» για την πολύκροτη υπόθεση της Αμαλιάδας, τονίζεται ότι είχαν γίνει κλήσεις για την συγκεκριμένη γυναίκα, πριν ακόμα γίνει μητέρα καθώς ζούσε σε προβληματικό περιβάλλον. Επίσης, στην ανακοίνωση αφήνονται αιχμές για «τον συντονισμό των αρμόδιων
spot_imgspot_img

Συμβουλές για να μειώσετε το ακρυλαμίδιο όταν φτιάχνετε σπιτικά μπισκότα.

Το ακρυλαμίδιο (AA) είναι μία τοξική για την ανθρώπινη υγεία, ουσία της τροφικής αλυσίδας που παράγεται κατά τη διάρκεια διεργασιών θέρμανσης (μέσω της αντίδρασης Maillard) όπως το ψήσιμο και το μαγείρεμα κυρίως αμυλούχων τροφίμων όπως τα πατατάκια, αρτοσκευάσματα, μπισκότα και καφές.  Οι τοξικολογικές επιδράσεις του ΑΑ στον άνθρωπο είναι νευροτοξικότητα , γονοτοξικότητα , καρκινογένεση και αναπαραγωγική τοξικότητα, οδηγώντας στην ταξινόμηση του ως καρκινογόνου ομάδας 2Α από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer).

Τα μπισκότα, ένα από τα είδη αρτοποιίας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, αντιπροσωπεύουν μια κατηγορία τροφίμων που κινδυνεύουν από ΑΑ στην ανθρώπινη διατροφή. Πρόσφατα το RASFF ενημέρωσε για για παρουσία τοξικού ακρυλαμιδίου πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε μπισκότα από την Τουρκία, που εισάγονται σε Ιταλία και Σλοβενία. Οι αρχές εντόπισαν στα τούρκικα μπισκότα ποσότητα ακρυλαμιδίου 805 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 350 µg/kg.

Για αυτό και η βιομηχανία αναζητά συνεχώς νέα στρατηγικές και λύσεις για την μείωση του ακρυλαμιδίου προσπαθώντας να εφαρμόσει την σχετική νομοθεσία και τα όρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ. Μελέτη που ανέλυσε την παραγωγή μπισκότων βρήκε ότι η μερική αντικατάσταση του αλεύρου σίτου με διαιτητικές ίνες όπως η πηκτίνη (5 g πηκτίνης/100 g αλεύρου) είναι μία καλή λύση για τη μείωση του ακρυλαμιδίου. Άλλη επιστημονική έρευνα βρήκε πως το ακρυλαμίδιο μειώθηκε στα μπισκότα με μερική αντικατάσταση του διττανθρακικού αμμωνίου που δρα ως διογκωτικός παράγοντας με διττανθρακικό νάτριο, μείωση της θερμοκρασίας ψησίματος και απελευθέρωση ατμού για 3 λεπτά. Οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν σε μείωση 87,2% στη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου σε σύγκριση με τα μπισκότα αναφοράς.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της θερμοκρασίας ψησίματος των μπισκότων από 200 °C σε 180 °C στις ίδιες συνθήκες (pH, χρόνος ψησίματος και συγκεντρώσεις σακχάρου) μείωσε τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στο τελικό προϊόν περισσότερο από 50%. Παράλληλα η εταιρεία Renaissance BioScience Corp πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και επιχορηγήσεις από πολλές χώρες  για μία ζύμη που μειώνει το ακρυλαμίδιο.

Τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο βιομηχανίας μπισκότων. Τι γίνεται όμως με τα σπιτικά μπισκότα; Ένας σίγουρος τρόπος για να μην σχηματίζεται ακρυλαμίδιο στα μπισκότα σας, είναι να μην τα ψήνεται μέχρι να ροδίσουν όπως συστήνουν οι συνταγές αλλά μόνο μέχρι να κιτρινίσουν.  Όσο πιο καφέ γίνονται τα μπισκότα σας, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχουν. Επίσης σύμφωνα με μελέτη από το Σλοβακικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science, παρουσία επιτραπέζιου αλατιού η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο μειώθηκε κατά 32%. Εκτός από αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε αλάτι με μαγειρική σόδα. Επίσης Η περιεκτικότητα σε υγρασία του τροφίμου μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, προάγοντας το σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Όποτε όσο περισσότερη υγρασία περιέχουν τόσο θα μειώνεται η παρουσία ακρυλαμιδίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img