17.6 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμων4 τρόποι να μειώσετε τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις όταν βράζετε ζυμαρικά

4 τρόποι να μειώσετε τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις όταν βράζετε ζυμαρικά

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Κυστική Ίνωση»: Μάθε και ευαισθητοποιήσου – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των ασθενών. Λόγω γονιδιακής μετάλλαξης που ρυθμίζει την παραγωγή της πρωτεΐνης CFTR, η βλέννα που παράγουν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα πυκνή και φράσσει διάφορα όργανα και πόρους του σώματος, κυρίως τους πνεύμονες και το

FDI HN: Η ελλιπής λύση

Η προμήθεια των γαλλικής προέλευσης φρεγατών Belhara προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στον ελληνικό ειδικό και μη Τύπο αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη. Κάτι το κατανοητό καθώς σηματοδοτούσε την πρώτη ενέργεια ουσιαστικής ενίσχυσης του Π.Ν ύστερα από πολλά χρόνια. Στο διάστημα που μεσολάβησε το αναγνωστικό κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί εκτενώς για τις αρετές των

Λευκάδα: Στο Αυτόφωρο 20χρονος που ξυλοκόπησε μητέρα και αδερφή

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τα φαινόμενα να απασχολούν σχεδόν καθημερινά τις αρχές. Στη Λευκάδα, ένας 20χρονος κατηγορείται πως ξυλοκόπησε τη μητέρα και την αδερφή του, σύμφωνα με το ilefkada.gr. Ο νεαρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία. Η δίκη αναβλήθηκε για την Πέμπτη (24/10) και προσωρινά κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα.

Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Απανωτές οι καταγγελίες για ελαττωματικά και αλλοιωμένα προϊόντα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Μία νέα καταγγελία για ακατάλληλο τρόφιμο που αγοράστηκε από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl έφθασε στο μέιλ του cibum. Αυτή τη φορά πρόκειται για σοκολάτα, και συγκεκριμένα για τη μάρκα J.D. Gross Chocolate Caramel, η οποία αγοράστηκε από το κατάστημα της Πυλαίας

Σάμος: Ελεύθερος ο Καμερουνέζος που είχε συλληφθεί για τις φωτιές στο ακρωτήριο Πράσο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε σήμερα (23/10) ένας Καμερουνέζος ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιές στο ακρωτήριο Πράσο της Σάμου πριν από τρεις μέρες. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, ο άνδρας αυτός δήλωσε στην αστυνομία πως είναι ανήλικος, ενώ προηγουμένως σε διάλογό του με πυροσβέστες είχε υποστηρίξει πως είναι 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον
spot_imgspot_img

Το μαγείρεμα ζυμαρικών σε νερό με ιωδιούχο αλάτι μπορεί να παράγει δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα – Επιστημονική μελέτη.

Το ιωδιούχο αλάτι βοηθά στην πρόληψη διαταραχών ανεπάρκειας ιωδίου, όπως είναι η βρογχοκήλη. Αλλά πώς αλληλεπιδρά με το επεξεργασμένο με χλωραμίνη πόσιμο νερό, εάν μια ποσότητα του απολυμαντικού μείνει πίσω;

Στις περισσότερες χώρες, το πόσιμο νερό επεξεργάζεται με χλώριο ή χλωραμίνη πριν «επισκεφθεί» τα σπίτια των καταναλωτών. Αλλά μικρές ποσότητες από αυτά τα απολυμαντικά μπορεί να καταλήξουν στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.

Ερευνητές από το τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Aμερικανικής Χημικής Κοινότητας (ΑCS) απέδειξαν ότι το μαγείρεμα ζυμαρικών σε νερό με ιωδιούχο αλάτι μπορεί να παράγει δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Susan Richardson, είναι η πρώτη μελέτη πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο που δεν γίνεται in vitro, αλλά σε πραγματικές συνθήκες σπιτιού, πραγματικές συνθήκες μαγειρέματος.  

Οι ερευνητές μαγείρεψαν μακαρόνια σε νερό βρύσης, το οποίο είχε επεξεργαστεί με χλωραμίνη και αλάτι. Πρώτα τα έβρασαν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά σε άλλες δοκιμές άλλαξαν τις συνθήκες μαγειρέματος και τον τύπο αλατιού.

Έπειτα μέτρησαν τις ποσότητες έξι ιωδιούχων τριαλομεθανίων- δυνητικά τοξικές ενώσεις- στο μαγειρεμένο φαγητό και στο νερό των ζυμαρικών. Αν και όλες οι ενώσεις ανιχνεύτηκαν σε ζυμαρικά και νουντλς, φάνηκε πως οι συνθήκες μαγειρέματος επηρέασαν σημαντικά τις ποσότητες. Οπότε, βάσει των αποτελεσμάτων τους, οι επιστήμονες παρουσίασαν 4 τρόπους για τη μείωση της πιθανής κατανάλωσης αυτών των ουσιών:

  • Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζουν χωρίς καπάκι.
  • Τα νούντλς πρέπει να στραγγιστούν από το νερό στο οποίο έχουν μαγειρευτεί
  • Ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι πρέπει να προστίθεται μετά το μαγείρεμα των ζυμαρικών.
  • Αλάτια χωρίς ιώδιο, όπως Kosher και Ιμαλαΐων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εάν κάποιος θέλει να βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.

Όπως εξηγεί η ομάδα, το βράσιμο των ζυμαρικών χωρίς καπάκι επιτρέπει στις εξατμισμένες χλωριωμένες και ιωδιούχες ενώσεις να φεύγουν, ενώ το στράγγισμα αφαιρεί τις περισσότερες από αυτές.  Επιπλέον, η προσθήκη ιωδιούχου αλατιού μετά το μαγείρεμα θα μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού υποπροϊόντων. Για αυτό, αν θέλει κανείς να βράσει ζυμαρικά με αλάτι, συνιστώνται μη ιωδιούχα αλάτια.

Η American Chemical Society (ACS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αντλεί χρηματοδότηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και έχει στόχο την έρευνα και την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη χημεία. Αν και η ίδια η ACS δεν διεξάγει χημική έρευνα, συνεργάζεται με παγκόσμιους καινοτόμους για να επιταχύνει τις ανακαλύψεις επιμελώντας, συνδέοντας και αναλύοντας την επιστημονική γνώση του κόσμου.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img