22.6 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠόλεμοςΙρανικά συστήματα αντίγραφα των S-400 κτυπήθηκαν από τους Ισραηλινούς

Ιρανικά συστήματα αντίγραφα των S-400 κτυπήθηκαν από τους Ισραηλινούς

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νεκρό παιδί δύο ετών στα Χανιά – Πνίγηκε την ώρα που έτρωγε

Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στα Χανιά, όταν ένα παιδί μόλις 2 ετών έχασε τη ζωή του από πνιγμό όταν έτρωγε. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το zapranews το κοριτσάκι στα Χανιά την ώρα που έτρωγε προσπάθησε να καταπιεί ένα μεγάλο κομμάτι τροφής με αποτέλεσμα να κολλήσει στο λαιμό του και να πεθάνει από πνιγμό. Η μητέρα

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν κατά του Καμάλ Αντουάν, του ενός εκ των τριών νοσοκομείων που πασχίζουν να διατηρηθούν σε λειτουργία στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει διασταυρωθεί, δείχνει καταστροφές σε πολλά κτίρια μετά

Ισραήλ-Γάζα: Απολογισμός: 42.924 οι νεκροί

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 48 ώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Περί τους 100.833 έχουν τραυματισθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa

Α.Λύτρας: Τα φιλιά του ποινικολόγου και της συντρόφου του σε εστιατόριο στα Χανιά

Ο Απόστολος Λύτρας και η σύντροφός του, Θεοδώρα Παπαδοπούλου, αποφάσισαν να περάσουν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά. Το ζευγάρι εθεάθη το μεσημέρι του Σαββάτου σε γνωστό εστιατόριο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα παρέα με φίλους. Όπως μεταδίδει το τοπικό Μέσο zarpanews, το ζευγάρι έδειχνε κάθε λεπτό τον έρωτά

Οι ελληνικές Αρχές κατέστρεψαν 200 τόνους ντομάτες από την Τουρκία – Πρόστιμο €32.000 σε πωλητή λαϊκής αγοράς για τα κάστανα

Θέματα σήμανσης και υπέρβασης φυτοφαρμάκων εντόπισαν οι αρχές σε ντομάτες προέλευσης Τουρκίας. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι των αρχών όχι μόνο σε εγχώρια προϊόντα αλλά και σε εισαγόμενα με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Από τις αρχές του 2024 έχουν γίνει 6.000 έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του
spot_imgspot_img

Το πρωί κατά τις ισραηλινές επιδρομές στο Ιράν το Sky Arabia, δημοσίευσε ότι οι Ισραηλινοί έπληξαν συστήματα S-400 τα οποία είχαν παραληφθεί από την Μόσχα.

Πολλές πηγές όμως αναφέρουν ότι δεν επλήγησαν ρωσικοί S-400, αλλά α/α συστήματα Κhordad και Βavar-313, τα οποία είναι αντίγραφα των S-300 και S-400 (κατά τους Ιρανούς).

Σημειώνεται ότι στις 6 Αυγούστου οι New York Times επικαλούμενοι Ρώσους αξιωματούχους, είχαν όντως επιβεβαιώσει την μεταφορά των S-400 στο Ιράν.

Εδώ όμως προκύπτουν δύο ζητήματα: Συμμετείχαν οι S-400 στις αναχαιτίσεις ισραηλινών βλημάτων;

Και τελικά επλήγησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές;

Θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο ερώτημα. Οι S-400, δεν ήρθαν μόνοι τους στο Ιράν αλλά μαζί με ρωσικά πληρώματα.

Αν το Ισραήλ έπληττε κάποιο από αυτά τα συστήματα τότε εν γνώσει του θα έπληττε και τα πληρώματα τα οποία τα χειρίζονται.

Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως νεκρούς Ρώσους κάτι το οποίο δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ και ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

Είναι πολύ πιο πιθανό έως και βέβαιο ότι τα συστήματα που επλήγησαν ήταν ιρανικά αντίγραφα των S-300 και των S-400 δηλαδή τα Κhordad και Βavar-313.

Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν τις ίδιες δυνατότητες αλλά αυτό μάλλον δεν είναι αληθές ωστόσο δεν παύουν να είναι δικά τους συστήματα που τα παράγουν οι ίδιοι και σίγουρα διαθέτουν κάποια δυναμική.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, ακριβώς επειδή και οι Ρώσοι δεν ήθελαν να υπάρξει νεκρός στρατιώτης τους, θεωρείται βέβαιο ότι δεν επέλεξαν να εμπλακούν άμεσα κατά ισραηλινών μαχητικών και βλημάτων διότι εάν το έκαναν δεν θα άφηναν άλλη επιλογή στους Ισραηλινούς από το να αναγκαστούν να τους στοχοποιήσουν.

Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν α/α συστήματα σε αναχαιτίσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά μάλλον δεν αναφέρονται στα ρωσικά συστήματα αλλά στα δικά τους αντίγραφα.

Μάλλον, εκεί πρέπει να σκοτώθηκαν και οι δύο Ιρανοί στρατιώτες που ανακοίνωσε νωρίτερα η Τεχεράνη χωρίς όμως να προσδιορίζει που ακριβώς και πάνω σε ποιο καθήκον έλαβε χώρα ο θάνατος τους.

Τότε κάποιος θα πει για ποιο λόγο έστειλαν οι Ρώσοι τους S-400, στο Ιράν.

Δεν τους έστειλαν για να κλιμακώσουν αλλά για την περίπτωση που οδηγηθούν τα πράγματα στην απόλυτη επιδείνωση.

Όμως οι ανακοινώσεις Ισραηλινών και Ιρανών δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα χτύπημα εκτόνωσης και όχι πραγματική ουσίας (και ευτυχώς για τον πλανήτη).

Οι μεν Ισραηλινοί δηλώνουν ικανοποιημένοι με μία επίθεση η οποία δεν έπληξε ενεργειακές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις οι δε Ιρανοί ανακοινώνουν ότι είχαν «περιορισμένες ζημιές» που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με περαιτέρω αντίποινα.

Όσο για τους Ισραηλινούς είχαν ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους Ιρανούς που ακριβώς θα χτυπήσουν για να έχουν το χρόνο τους να εκκενώσουν έγκαιρα το προσωπικό τους.

Από εκεί και πέρα θα αναλάβουν τα δυτικά ΜΜΕ τα οποία εν χορώ θα λένε ότι η αποστολή του Ισραήλ εστέφθη με επιτυχία.

Η πραγματικότητα ήταν η εξής:

Κανείς δεν ήθελε να τραβήξει πλέον το σκοινί από το φόβο του τι θα συνέβαινε μετά.

Δεν ήθελε όμως επίσης κάνεις να φανεί ότι έκανε πίσω.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Ισραήλ άργησε να απαντήσει στα ιρανικά πυραυλικά χτυπήματα της 1ης Οκτωβρίου.

Έπρεπε να βρεθεί η χρυσή «τομή» που θα επέτρεπε σε όλους να απεμπλακούν με το «μέτωπο» ψηλά.

Πάντως ο κίνδυνος δεν έχει καταλαγιάσει και ούτε πρόκειται να γίνει αυτό όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Γάζα και στο Λίβανο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img