16 C
Athens
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνLidl Cz: Νέα ανάκληση επικίνδυνου τροφίμου

Lidl Cz: Νέα ανάκληση επικίνδυνου τροφίμου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Σε περιοχές της Αττικής της Εύβοιας και

Λουκέτο σε κατάστημα με παράνομα κρέατα και πουλερικά που πωλούνταν σε ράφια με περιττώματα τρωκτικών

Κατασχέθηκαν 40 τόνοι προϊόντων Λουκάνικα και πουλερικά που εισάγονται από το εξωτερικό χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και δεκάδες λίτρα από παράτυπα προϊόντα προς πώληση σε ράφια ανάμεσα σε περιττώματα ποντικών.  Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρυσαν οι επιθεωρητές Υγείας από τη NAS της Πάρμας σε μίνι μάρκετ στη Μοντένα το οποίο ειδικεύεται σε «έθνικ»

Πυροσβεστική: 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (29/10), έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (30/10), εκδηλώθηκαν 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 20 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1851657047562915868 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Υπερπαραθυρεοειδισμός: Πώς επηρεάζει την υγεία μας; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται όπισθεν του θυρεοειδούς  και εκκρίνουν την παραθορμόνη, εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό, που συμμετέχει και ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομοιόσταση του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και τη βιταμίνη D. Πώς λειτουργούν οι παραθυρεοειδείς αδένες; «Όπως ακριβώς ένας θερμοστάτης ρυθμίζει τη θερμοκρασία ενός δωματίου, έτσι και οι παραθυρεοειδείς καθορίζουν τα

Νεώτερες πληροφορίες για την Ιταλο-γερμανική συμφωνία στην παραγωγή Τ/Θ οχημάτων

Περισσότερες πληροφορίες σε ό, τι έχει να κάνει με την Ιταλο-Γερμανική συνεργασία ανάμεσα σε Leonardo και Rheinmetall αναφορικά με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την απόκτηση Κυρίων Αρμάτων Μάχης και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης έρχονται στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές η Iveco Defence Vehicles (IDV) αναμένεται να εισέλθει στο όλο εταιρικό σχήμα για την παραγωγή του
spot_imgspot_img

Μολυσμένος κιμάς με E.coli που παράγει τοξίνες Shiga.

Συνεχίζει τις εφόδους και τους ελέγχους σε σουπερμάρκετ του Γερμανικού Κολοσσού Lidl, η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας. Ο τελευταίος έλεγχος έδειξε παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Escherichia coli που παράγει σιγατοξίνη σε μπριζόλα  ταρτάρ. Οι τοξίνες Shiga προκαλούν, μεταξύ άλλων, διάρροια και μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. Το φαγητό αξιολογήθηκε ως επιβλαβές για την υγεία και εντάχθηκε στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα». Για το ίδιο προϊόν σε άλλα δύο σουπερμάρκετ της αλυσίδας, είχε εκδοθεί ανακοίνωση και στις 18 Οκτωβρίου για μόλυνση από E. coli.

Το προϊόν που ανακλήθηκε λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου E. coli

 Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο που μολύνει τα τρόφιμα και όχι μόνο. Ορισμένα στελέχη του, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli και εμπλέκεται συχνά σε ανακλήσεις, ασθένειες καταναλωτών και ακόμη και θανάτους. Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική του δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Ο κιμάς και τα προϊόντα κιμά είναι κύριοι πηγή E. coli O157. Το βακτήριο, εάν υπάρχει, θα είναι συνήθως στις εξωτερικές επιφάνειες ολόκληρων αρθρώσεων αλλά κατά τη διάρκεια της κοπής του κιμά αναδιανέμεται σε όλο το προϊόν.Tο προσωπικό που εργάζεται σε μια επιχείρηση τροφίμων πρέπει να έχει ένα βασικό επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής. Ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού του E. coli O157 στον κιμά μπορεί να μειωθεί με τις ακόλουθες προφυλάξεις:

• Το κρέας πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω των 2ο C.

• Οι θερμοκρασίες δωματίου στους χώρους επεξεργασίας πρέπει να διατηρούνται κάτω από 12ο C.

• Οι μεταποιητές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διαχείριση ασφάλειας τροφίμων σύστημα βασισμένο στις αρχές του HACCP.

• Ο εξοπλισμός κοπής κιμά θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να απολυμάινεται.

Επίσης το προσωπικό θα πρέπει να μένει στο σπίτι εάν έχει οξεία διάρροια και ειδικότερα, εάν έχει διαγνωστεί λοίμωξη από E. coli O157. Οι χειριστές τροφίμων μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση με:

1. Χειρισμό μολυσμένων τροφίμων και στη συνέχεια άλλων τροφίμων που δεν θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία χωρίς πλύσιμο των χεριών

2. Χρησιμοποιώντας τα ίδια σκεύη για ωμό κρέας και άλλα τρόφιμα

3. Ανεπαρκές μαγείρεμα

4. Χρήση μη χλωριούχου νερού στην παραγωγή τροφίμων

5. Παρακολούθηση εργασίας ενώ έχει μολυνθεί

6. Κακή προσωπική υγιεινή.

Μια τυπική διαδικασία μαγειρέματος που επιτυγχάνει θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου 70°C για 2 λεπτά (ή ισοδύναμο) θα προκαλέσει σημαντική μείωση του παθογόνου. Τα STEC έχουν παρόμοια αντίσταση στα απολυμαντικά με αυτή άλλων εντερικών παθογόνων και η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σημαντικά και σε ψυχρή θερμοκρασία. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας απλά μέτρα υγιεινής και υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου μόλυνσης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img