Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που δείχνει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμη και το μπαλκόνι τους για ψυγείο προκειμένου να έχει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος!
Το υψηλότερο κόστος διαβίωσης είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσον αφορά την επιλογή ασφαλών για την υγεία τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ελβετία.
Με αφορμή το κόστος ζωής και ιδιαίτερα οι τιμές της ενέργειας που έχουν αυξηθεί απότομα από τον Απρίλιο του 2022, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι στην Ελβετία ερωτήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 πώς έχουν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι είχαν προσαρμόσει το βιοτικό τους επίπεδο, όχι μόνο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια αλλά αλλάζοντας και τα προϊόντα που βάζουν στο καλάθι τους αλλά και τον τρόπο συντήρησής τους!
Η μελέτη, που ανατέθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικής (FSVO), προσδιόρισε τον βαθμό στον οποίο ο ελβετικός πληθυσμός αντέδρασε στην ενεργειακή κρίση όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Risk Assess Europe .
Δείτε ακόμη: Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων
Επίπτωση στην ασφάλεια των τροφίμων
Οι άνθρωποι που εξοικονομούσαν ενέργεια από τότε που αυξήθηκε το κόστος το έκαναν σε τομείς που επηρεάζουν και την ασφάλεια των τροφίμων. Τους παρουσιάστηκαν επτά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που σχετίζονται με την αποθήκευση τροφίμων και ρωτήθηκαν εάν είχαν κάνει αυτές τις ενέργειες μετά την αύξηση του κόστους.
Περίπου το 40 τοις εκατό αυτών των ατόμων είπε ότι τώρα αποθηκεύουν ορισμένα τρόφιμα έξω από το ψυγείο, ένας στους τέσσερις είχε αυξήσει τη θερμοκρασία στο ψυγείο του και το ίδιο ποσοστό χρησιμοποιούσε το μπαλκόνι του ως ψυγείο τους πιο κρύους μήνες. Μερικοί είχαν απενεργοποιήσει το ψυγείο ή τον καταψύκτη τους για ορισμένο χρονικό διάστημα!!!
Το 68 τοις εκατό των ερωτηθέντων έκλειναν τον φούρνο ή τις εστίες πριν τελειώσουν το μαγείρεμα και χρησιμοποιούσαν την υπολειπόμενη θερμότητα , και λίγο λιγότερο από τους μισούς είχαν αλλάξει μεθόδους προετοιμασίας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Δείτε ακόμη: Lidl It: Ανάκληση ζυμαρικών λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού
Περίπου το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων είχε καταναλώσει όλο και περισσότερο φαγητό μετά την ημερομηνία λήξεως και σχεδόν ο ίδιος αριθμός αγνοούσε συχνότερα την ημερομηνία λήξης για τα ευπαθή τρόφιμα. Περίπου το 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι από το 2022, αγόραζαν πιο συχνά τρόφιμα που είχαν μείωση τιμής λόγω σύντομης ημερομηνίας λήξης.
Περίπου ένας στους πέντε μαγείρευε περισσότερο φαγητό από όσο χρειαζόταν και έτρωγε το υπόλοιπο τις επόμενες ημέρες. Σχεδόν το 14 τοις εκατό ξαναζεσταίνετε το φαγητό περισσότερες από μία φορές. Το 12 τοις εκατό μάλιστα μύριζε το φαγητό πιο συχνά για να αποφασίσει αν είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.
Περισσότερο από το 60 τοις εκατό γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας στο ψυγείο, χρησιμοποιούν τρόφιμα εντός μίας έως δύο ημερών από την ανοιχτή συσκευασία και ξεπαγώνουν τα κατεψυγμένα προϊόντα στο ψυγείο.
Ευάλωτα άτομα σε κίνδυνο
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλή εκπαίδευση και χαμηλά εισοδήματα επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και επιδεικνύουν ανάληψη κινδύνων συχνότερα από άλλα νοικοκυριά. Οι γαλλόφωνες και ιταλόφωνες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο από τη γερμανόφωνη Ελβετία.
Τα αποτελέσματα από το Consumer Insights Tracker από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) δείχνουν ότι μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους , το 9 τοις εκατό των ανθρώπων έτρωγαν τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους, καθώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν άλλα.