Μια καθημερινή χούφτα ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την άνοια.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας στους ενήλικες.
Πιο συγκεκριμένα, μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, η καθημερινή πρόσληψη ξηρών καρπών μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.
Η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 12%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της μελέτης
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο έγραψαν στο περιοδικό οτι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να διαδραματίσει προστατευτικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας. Η μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσε δεδομένα από 50.386 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 56,5 έτη και χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης.
Η άνοια όλων των αιτιών αξιολογήθηκε κατά την έναρξη και κατά την παρακολούθηση. Για την αξιολόγηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών, χρησιμοποιήθηκε ένα 24ωρο διατροφικό ερωτηματολόγιο κατά την έναρξη. Στο τέλος της μελέτης, η συχνότητα εμφάνισης άνοιας όλων των αιτιών ήταν 2,8%. Η κατανάλωση έως και μίας χούφτας ξηρών καρπών 30g την ημέρα και η κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών, προσέφεραν τα μεγαλύτερα οφέλη.
Οι ερευνητές ανέφεραν: «Οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, ανεξάρτητα από την προσαρμογή στον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοσχετιζόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών».
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές θεραπείες για την άνοια, επομένως η μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης, μεταξύ άλλων μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι ζωτικής σημασίας.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικούς και άλλους νευροπροστατευτικούς ρόλους και υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.