Η παλαιστινιακή πολιτικο-θρησκευτική οργάνωση Χαμάς διαθέτει έναν ανορθόδοξο στρατό, ο οποίος συνδυάζει τρομοκρατικές τακτικές, ανταρτοπόλεμο και συμβατικά όπλα πεζικού, στα πλαίσια ενός πολέμου κυρίως αστικής μορφής, αποτελώντας μία πολύπλοκη απειλή για το Ισραήλ. Παρουσιάζουμε τον στρατό αυτό με βάση ανοικτές πηγές, καθώς πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά του (σε συνδυασμό με αυτά άλλων ισλαμικών οργανώσεων στην περιοχή της Μέση Ανατολής) θα δώσουν μία ειδική μορφή σε περίπτωση γενικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των αντιπάλων του.
Γράφει ο Ε.Τ
Η Χαμάς είναι εθνικο-θρησκευτική και πολιτική οργάνωση των Σουνιτών Παλαιστινίων για την απελευθέρωση των περιοχών της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, η οποία δημιουργήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου το 1987 με την έναρξη της Πρώτης Ιντιφάντα. Επιδιώκει να δημιουργήσει το ισλαμικό κράτος της Παλαιστίνης μεταξύ της Μεσογείου και του ποταμού Ιορδάνη βασισμένο στις αρχές της Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης). Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ την έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, εκτός της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Ανάμεσα στις χώρες που δεν την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και το Κατάρ.
Η Χαμάς έχει άμεσες επαφές με την Ισλαμική Αδελφότητα και τις αδελφές ισλαμικές οργανώσεις της Αιγύπτου και τις Ιορδανίας. Eίναι επίσης εχθρική ως προς την Παλαιστινιακή οργάνωση PLO, μια διαμάχη που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και οδήγησε στο πραξικόπημα της Χαμάς μετά τις εκλογές. Η Χαμάς κατηγόρησε την Φατάχ, ότι η Παλαιστινιακή Προεδρική Φρουρά (PPG) είχε συμπλεύσει με αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις και ετοιμάζονταν να προμηθευτούν 3.500 όπλα. Λίγο μετά την απαγωγή του Ισραηλινού Δεκανέα Gilat Shalit, οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν σε περιορισμό αρκετούς Παλαιστίνιους πολιτικούς δίνοντας το έναυσμα στην Χαμάς να επιτεθεί κατά της Φατάχ για να προστατεύσει την Γάζα.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, η Χαμάς κατάφερε να καταλάβει την Γάζα χρησιμοποιώντας την Executive Force (αντίστοιχη δύναμη της Παλαιστινιακής προεδρικής φρουράς) και τις μεραρχίες Al-Qassam. H συμπλοκή Χαμάς – Φατάχ στοίχησε την ζωή σε 120 μαχητές και από τις δύο πλευρές, 12 πολίτες και 2 μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Από τότε η Χαμάς έχει τον αρχηγικό ρόλο στην Παλαιστίνη με το στρατιωτικό σκέλος της, την Al-Qassam, να είναι υπεύθυνη για δολοφονίες, τρομοκρατικές επιθέσεις και τακτικές ανταρτοπολέμου ενάντια στις Ισραηλινές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, όπως επίσης ενάντια σε Άραβες εξωμότες αλλά και Ισραηλινούς πολίτες.
Δομή και Δόγμα
Οι μεραρχίες Izz ad-Din al-Qassam (IQB) πήραν το όνομα τους από έναν Σύριο μουσουλμάνο κήρυκα και εμφανίστηκαν το 1991, λίγο πριν τις συμφωνίες του Όσλο. Έχουν δικούς της αρχηγούς και δεν δέχονται εντολές από την πολιτική οργάνωση της Χαμάς, αν και βρίσκονται σε συνεχείς διεπαφές. Το μέγεθος των IQB είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς, αλλά εκτιμάται στους και στους 10.000 ένοπλους μόνιμους μαχητές και 20.000 εφέδρους, ενώ το τμήμα που διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και μαύρες επιχειρήσεις είναι ακόμη πιο δύσκολο να καθοριστεί όντας εντελώς άγνωστο.
Η Executive force (Tanfithya) είναι αστυνομική δύναμη η οποία βρίσκεται στις περιοχές της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, όντας επικεντρωμένη σε καθήκοντα έρευνας για εγκλήματα, όπως φόνοι, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο. Βρίσκεται υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις, συνεργάζεται ανταποκρινόμενη πλήρως στις διαταγές της IQB, παρόλο που είναι μια εντελώς ξεχωριστή οντότητα. Υπολογίζετε σε 5.000 άτομα προσωπικό, το οποίο αντλείται από τις μεραρχίες Qassam και άλλες μικρότερες πολιτικές οργανώσεις. Μαζί με την Παλαιστινιακή αστυνομία, υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν το αστυνομικό παρακλάδι της Χαμάς.
Η Δύναμη Εσωτερικής Ασφαλείας (Internal Security Force) είναι η υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς και είναι υπεύθυνη για την κατασκοπία, αντικατασκοπία, την ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών. Η υπηρεσία διαχωρίζεται σε δύο διαφορετικές υπηρεσίες, την Εσωτερική (Internal) και την Εξωτερική (General) με διαφορετικές διοικήσεις.
Τρομοκρατικές Επιθέσεις
Η πολιτική οργάνωση της Χαμάς έχει οργανώσει εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι διαθέσιμες τρομοκρατικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εξίσου πολλές διαφορετικές τακτικές τρομοκρατίας ανάλογα με τις περιστάσεις. Ορισμένες τακτικές περιλαμβάνουν μαζικούς πυροβολισμούς, πειρατείες λεωφορείων, απαγωγές, βόμβες και επιθέσεις αυτοκτονίας. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2000 και Μαρτίου 2004, η Χαμάς πραγματοποίησε 425 τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Αυτό περιελάμβανε 52 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που σκότωσαν 377 άτομα και τραυματίστηκαν 2.076 πολίτες.
Οι ειδικοί στην τρομοκρατία αναφέρουν ότι οι επιθέσεις ΡΒΧΠ και κυβερνοτρομοκρατίας είναι τα μελλοντικά όπλα των τρομοκρατών της Χαμάς. Σύμφωνα με τον Steve Emerson, ερευνητή για τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, η Χαμάς έδειξε ενδιαφέρον το 1993 για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων, κάτι όμως που δεν προχώρησε αφού θεωρήθηκε αρκετά ριψοκίνδυνο ακόμη και για τους Παλαιστίνιους πολίτες, αν άλλαζε η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου. Παρόλα αυτά, το 2002 μεμονωμένοι πυρήνες τρομοκρατίας κατασκεύασαν βόμβες με ποντικοφάρμακο και κυανούχο νάτριο, το οποίο μπορεί να προσομοιώσει κάποιες παραλλαγές του υδροκυανίου. Το υδροκυάνιο συγκαταλέγεται στις απαγορευμένες χημικές πολεμικές ουσίες δηλητηριάσεως αίματος, οι οποίες εμποδίζουν τη χρήση του οξυγόνου από τα ανθρώπινα κύτταρα μέσω της εισπνοής. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιούργησαν ακατάσχετες αιμορραγίες σε πολίτες των οποίων τα τραύματα δεν σταματούσαν να αιμορραγούν, ενώ σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα που τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση μολύνθηκε από ηπατίτιδα Β, κάτι που δεν εξακριβώθηκε όμως πως προέκυψε.
Ένας άλλος τρόπος επίθεσης ΡΒΧΠ συνέβη το 2016, όταν τρομοκράτες της Χαμάς έριξαν στο σύστημα ύδρευσης πόσιμου νερού χλωρίνη με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι πιθανότητες μιας επίθεσης βιολογικού πολέμου με αυτοσχέδια υλικά είναι αναποτελεσματική καθώς η έκρηξη της βόμβας καταστρέφει τα μικρόβια λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας και των αερίων που εκλύονται. Υπεύθυνη για την αποτροπή επίθεσης με ΡΒΧ όπλα στο Ισραήλ είναι η μονάδα Sayfan, η οποία είναι τμήμα του Σώματος Μηχανικού.
H Χαμάς έχει καλέσει στο παρελθόν μεμονωμένους τρομοκράτες να διακόψουν τις επιθέσεις με μαχαίρια και ματσέτες, προτρέποντας τους να επιτίθενται με οχήματα και να χτυπούν τους περαστικούς με σκοπό να αυξήσουν την φονικότητα. Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να κατασκευάσει μεταλλικά εμπόδια στις στάσεις λεωφορείων για να αποτρέψει μαζικούς θανάτους. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπετ, το 2015 ήταν το φονικότερο έτος κατά το οποίο σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις 25 πολίτες και 3 στρατιώτες.
Το 2016, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ απέτρεψαν 22 επιθέσεις με οχήματα (ramming) που θα παρέσερναν πολίτες και αστυνομικούς, και 100 ακόμη επιθέσεις με μαχαίρι (stabbing). Παρόλα αυτά, μια βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τραυμάτισε 20 πολίτες, και το σύνολο των επιθέσεων έφτασε στις 344 επιθέσεις. Το 2017, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 54 τρομοκρατικές επιθέσεις, απετράπησαν όμως 400 τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 13 επιθέσεων αυτοκτονίας, 8 απαγωγών, καθώς και 1.100 επιθέσεων “Μοναχικών Λύκων”. Το 2017, η ισραηλινή κυβέρνηση για να μειώσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις αποφάσισε να συλλάβει 1.500 Παλαιστίνιους εργάτες, που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για εργασία. Από τον Φεβρουάριο του 2018 υπήρξαν 322 επιθέσεις (stabbing), 173 επιθέσεις με όπλα και 61 επιθέσεις με όχημα (ramming). Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Guardian of the Wall” το Ισραήλ κατέστρεψε περισσότερους από 1.500 τρομοκρατικούς στόχους.
Οπλισμός και εκπαίδευση
Οι μεραρχίες IQB λαμβάνουν σημαντική και αξιόπιστη στρατιωτική εκπαίδευση από το Ιράν, την Συρία, τον Λίβανο και την Χετζμπολάχ. To Πακιστάν παρέχει συμβούλους από τις Ειδικές Δυνάμεις του στην Χαμάς, οι οποίοι εκπαιδεύουν τους μαχητές της για να αναπτύξουν ικανότητες στο χερσαίο πεδίο της μάχης αλλά και να μπορούν να χτυπήσουν στόχους και άλλα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο έδαφος του Ισραήλ. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά βίντεο με εκπαίδευση μικρών παιδιών σε στρατιωτικά τυφέκια και όπλα χειρός.
Οι μεραρχίες IQB έχουν ένα μεγάλο απόθεμα όπλων όλων των κατηγοριών. Οι Ισραηλινές δυνάμεις πιστεύουν ότι η Χαμάς κατέχει 7.000 ρουκέτες, 300 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους και 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και υποβρυχίων οχημάτων (UUV) που έχει αναπτύξει η οργάνωση. Ένα μεγάλο δίκτυο έρευνας, αποθήκευσης και παραγωγής βομβών, αεροχημάτων, ΑΕΜ κ.λπ. έχει αναπτυχθεί διεσπαρμένο σε άγνωστες τοποθεσίες. Οι μεραρχίες IQB διαθέτουν επίσης 400 εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους.
Oι μεραρχίες IQB χρησιμοποιούν το υποπολυβόλο Carlo, γνωστό στην Ευρώπη ως Carl Gustav M45 9×19 mm, το οποίο όμως είναι πατενταρισμένο από τις παλαιστινιακές δυνάμεις σε μικρά εργοστάσια από ανακυκλωμένα υλικά, όπως σωλήνες. Το Carlo είναι το αγαπημένο όπλο των Παλαιστινίων “Μοναχικών Λύκων”. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί τυφέκια διαφόρων εκδόσεων AK-47 και FN FAL, μικρός αριθμός AR-15 και πιστόλια διαφορετικών τύπων. Χρησιμοποιούνται επίσης το ελαφρύ οπλοπολυβόλο RPK-74 σε διαμέτρημα 7,62×39 mm σοβιετικής κατασκευής για την υποστήριξη της ομάδας ελιγμού.
Επίσης, οι μεραρχίες IQB χρησιμοποιούν το τυφέκιο ειδικών εφαρμογών Steyr HS.50 στην ιρανική του έκδοση DIO’s AM-50 Sayyad με δραστικό βεληνεκές 1.200 μ., το οποίο συνδυάζεται με την σοβιετική διόπτρα PSO-1 4×24. Πληροφορίες από ανοικτές πηγές, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από τους ισραηλινούς, αναφέρουν ότι έχουν συνδυαστεί και με τις ιρανικές θερμικές διόπτρες DIO RU60G και RU120G. Χρησιμοποιείται επίσης το τυφέκιο κατά υλικού Ghoul, μία ιδιοκατασκευή, το οποίο πήρε το όνομα του από έναν μάρτυρα της Χαμάς. Είναι μια τακτική να δίνονται ονόματα μαρτύρων της Χαμάς σε όπλα και τις ρουκέτες. Το Ghoul δέχεται φυσίγγιο διαμετρήματος 14,5×114 mm και έχει δραστικό βεληνεκές 2.000 μ. και κάννη 200 χλστ.
Το οπλοστάσιο αντιαρματικών όπλων της Χαμάς περιλαμβάνει τα συστήματα 9K111 FAGOT με κεφαλή HEAT, το 9M14 Malyutka με σύστημα διεύθυνσης MCLOS, AT-5 Spandrel (9K113 Konkurs) με σύστημα διεύθυνσης SACLOS και ακτίνα δράσης 3000 μ., και τον ελαφρύ εκτοξευτή ρουκετών RPG-7. Επίσης, οι μηχανικοί της Χαμάς έχουν αντιγράψει αρκετά σχέδια ελαφρών αντιαρματικών όπλων όπως το Yasin, που είναι μια μετατροπή των RPG-2 και RPG-7 και η ρουκέτα του διαθέτει κεφαλή από TNT και ANFO.
Μια ακόμη τακτική που ακολουθούν μεμονωμένοι τρομοκράτες είναι η εκτόξευση μπαλονιών από ήλιο με ενσωματωμένα Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (ΑΕΜ – IED) και Αυτοσχέδιες Εμπρηστικές Συσκευές (ΑΕΣ – IID). Μόλις τα μπαλόνια φτάσουν στο απαιτούμενο ύψος και πάνω από τον στόχο, τα πυροβολούν ή τα πυροδοτούν με κάποιον μηχανισμό. Έχει εκτοξευθεί επίσης και αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με χαρταετό. Οι στόχοι συνήθως είναι αγροτικές εκτάσεις με σκοπό να εκδηλωθούν πυρκαγιές μεγάλων διαστάσεων ως δολιοφθορά.
Το Ισραήλ, με διάφορους τρόπους, έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό την μείωση εισόδου όπλων από λαθρεμπόριο. Το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν η δολοφονία του αξιωματικού λαθρεμπορίου όπλων της Χαμάς, Mahmoud al-Mabhouh, κατά την επίσκεψή του στο Ντουμπάι τον Ιανουάριο του 2010 από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός μέσω της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ και της Μοσάντ κατάφερε από το 2015 μέχρι τώρα, να καταστρέψει 15.000 έως 20.000 ρουκέτες που είχαν για προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.
Σήραγγες
Η χρήση δικτύων σηράγγων ή αλλιώς τούνελ από αντάρτες και τρομοκράτες είναι γνωστή από την Αρχαία εποχή, για στους σύγχρονους καιρούς έλαβε δημοσιότητα στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όταν οι Βιετκόνγκ έσκαβαν ολόκληρες υπόγειες πολιτείες για να ξεφεύγουν από τις αμερικανικές δυνάμεις και να επιβιώνουν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Με την βοήθεια της Χετζμπολάχ, η Χαμάς έχει δημιουργήσει μια σειρά από τρεις γραμμές άμυνας στις περιοχές που κατοικούν οι Παλαιστίνιοι. Η πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκεται 2 με 3 χιλιόμετρα μέσα στο συνοριακό φράχτη, όπου η Χαμάς έχει εγκαταστήσει σταθμούς παρατήρησης, παγίδες IED, εμπόδια με ενέδρες και ζώνες πυρός με όπλα καμπύλης τροχιάς. Η δεύτερη γραμμή, βρίσκεται στα περίχωρα της Γάζας και της Ράφα και έχει δημιουργηθεί με σκοπό να αναπτυχθούν μονάδες με αντιαρματικούς πυραύλους, πολυβόλα, ελεύθερους σκοπευτές και οχήματα-βόμβες αυτοκτονίας, αλλά και μεμονωμένους βομβιστές αυτοκτονίας. Η τρίτη γραμμή άμυνας βρίσκεται μέσα στις αστικές περιοχές, όπου η Χαμάς έχε ετοιμάσει ένα πολυσύνθετο δίκτυο από τούνελ με εξαερισμό και φωτισμό για τη μετακίνηση και μεταφορά μαχητών και όπλων, την τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών και την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών καθώς και ένα περίπλοκο σύστημα από παγιδευμένα σπίτια και κτιριακές εγκαταστάσεις με παγίδες και πυροδοτικούς μηχανισμούς IED.
Σημαντικό γεγονός που έκανε διάσημη την τακτική των τούνελ ήταν η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Shalid Gilat, τον Ιούνιο του 2006, μετά από συμπλοκή σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ισραηλινών δυνάμεων στο κιμπούτζ Kerem Shalom. Στην συμπλοκή πήραν μέρος μαχητές από τις IQB, την οργάνωση PRC και τον Στρατό του Ισλάμ (Army of Islam). Τα τούνελ είναι πλέον τόσο διαδεδομένα στην Παλαιστίνη που θεωρούνται ως “όπλο” σε μια τακτική πολέμου φθοράς μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Κατά την επιχείρηση “Προστατευτικό Άκρο” το 2014, οι Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 32 τούνελ, ένας αριθμός που αποκάλυψε την βαρύτητα που δίνει η Χαμάς στην τακτική αυτή.
Ως αντίμετρο, οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει ένα εκτεταμένο και εξελιγμένο σύστημα παρατήρησης γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας που περιλαμβάνει UAV και πτήσεις αναγνώρισης, και ειδικά τεχνολογικά μέσα για τον εντοπισμό τούνελ. Οι Ισραηλινές δυνάμεις ανασκάπτουν σε ύποπτες περιοχές, στέλνουν χερσαία ρομπότ UGV με κάμερες για να διεισδύσουν στα τούνελ και χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό ραντάρ για υπόγεια χαρτογράφηση όπως το σύστημα Treasure της ELBIT Systems. Στο σύστημα είναι διασυνδεδεμένα πλήθος υποσυστημάτων, όπως αισθητήρες, κάμερες ευρυγώνιου φακού 360°, ηλιακά πάνελ για παροχή ρεύματος, μικροσκοπικά ραντάρ, δυνατότητα καταγραφής βίντεο με θερμικές κάμερες και κάμερες ημέρας και νύχτας, όπως επίσης και η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα C4I. Η διασύνδεση με το C4I βοηθά τους χρήστες διαφόρων στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών να αλληλο-δέχονται ψηφιακά μηνύματα σε πραγματικό χρόνο.
Παρόμοιο σύστημα έχει αναπτύξει και η US Border Patrol σε περιοχές κοντά στα σύνορα με Μεξικό. Χρησιμοποιεί τo σύστημα της MITRE Corporation το οποίο εντοπίζει τούνελ με την βοήθεια αισθητήριων ραντάρ που βρίσκονται σε σημεία κάτω από έδαφος. Eκτός από τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, το Ισραήλ κατασκευάζει ένα υπόγειο “κώλυμα” με ενσωματωμένο αισθητήρα στην πλευρά των συνόρων με εκτιμώμενο κόστος περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Αρκετές χώρες πλέον χρησιμοποιούν συστήματα που συλλέγουν δεδομένα από το υπέδαφος για λόγους εθνικής ασφαλείας. Παρόμοια συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν και σε περιοχές στα δικά μας ελληνικά σύνορα, από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο για την παράνομη λαθρομετανάστευση, το λαθρεμπόριο όπλων και το εμπόριο ναρκωτικών.
Για την τακτική εκκαθάριση των τούνελ είναι υπεύθυνη η Ισραηλινή μονάδα Yahalom, που αποτελείται από 900 Κομμάντος-σκαπανείς και προσωπικό EOD, ενώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό είναι υπεύθυνη η διακλαδική διοίκηση για την ανάπτυξη όπλων και τεχνολογικών υποδομών (MAFAT) που συντονίζει την στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ.
Πύραυλοι
H Χαμάς έχει αναπτύξει αυτοσχέδιες ρουκέτες και πυραύλους με τους οποίους επιτίθεται στο έδαφος του Ισραήλ αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο δίκτυο λαθραίων όπλων από άλλες μουσουλμανικές χώρες. To πιο διάσημο όπλο που κατέχει η Χαμάς είναι οι ρουκέτες Qassam. Οι ρουκέτες έχουν το πλεονέκτημα της απομακρυσμένης βολής καμπύλης τροχιάς χωρίς να βάζει τους Παλαιστίνιους χειριστές σε κίνδυνο από τα άμεσα πυρά των ισραηλινών. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 εως τις 19 Ιανουαρίου 2009 (Επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι” των Ισραηλινών), η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 640 ρουκέτες και πυραύλους.
Στην πρόσφατη σύγκρουση (Μάϊος 2021) μεταξύ της Χαμάς και των IDF, εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ 4.070 ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν κατά 90% με το σύστημα Iron Dome. Σκοτώθηκαν 12 πολίτες μεταξύ των οποίων μια Ινδή, 2 Ταϊλανδοί και τραυματίστηκαν 350 ακόμη. Από την Παλαιστινιακή πλευρά σκοτώθηκαν 248, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών που σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας όπως επίσης 1.900 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Αποδεικνύεται πως από το 2008 μέχρι και το 2021 η παραγωγή εγχώριων πυραύλων και ρουκετών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Παλαιστίνη.
Όλες οι οργανώσεις της Παλαιστίνης έχουν τις δικές τους εγκαταστάσεις σχετικά με την ανάπτυξη τέτοιων όπλων. Παρόλο τoν μεγάλο αριθμό διαφορετικής κατασκευής ρουκετών, το βασικό σχέδιο είναι περίπου ίδιο σε όλες τις εκδόσεις τους. Ένας μεταλλικός σωλήνας που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του προωθητικού συστήματος, συνήθως με διάμετρο 90-115 mm. Σε αυτόν τοποθετούν το προωθητικό υλικό με εκρηκτικά από γεωργικά λιπάσματα και άλλες εύφλεκτες ύλες. Στο πίσω άκρο του περιβλήματος του κινητήρα έχουν συγκολλήσει 4 πτέρυγες για να του δώσουν μία σταθερή πτήση. Στο μπροστινό τμήμα του πυραύλου τοποθετούν την κεφαλή, η οποία είναι επίσης κατασκευασμένη από σωληνώσεις με ίδια διάμετρο με εκρηκτικά υψηλής ισχύος. Οι ρουκέτες είναι ιδιαίτερα ανακριβείς, και η τροχιά τους είναι ακανόνιστη ενώ η παραγωγή και η κατασκευή τους δεν είναι ασφαλής και οδηγεί σε αρκετά ατυχήματα. Πολλές φορές υπήρξαν περιπτώσεις πτώσης πυραύλων πάνω σε κτίρια και οχήματα χωρίς να βρουν το “στόχο” τους.
Τα στρατιωτικά συστήματα ρουκετών της Χαμάς είναι πολύ πιο αξιόπιστα. Το παλαιό σοβιετικό BM-21 Grad έχει βεληνεκές 20 χλμ. ενώ η αναβαθμισμένη έκδοση του 40 χλμ. Χρησιμοποιούνται επίσης κινεζικοί εκτοξευτές όπως ο Weishi (WS-1E) της Sichuan Aerospace Industry Corporation (SCAIC) των 122mm, προσαρμοσμένοι ακόμη και επάνω σε αγροτικά οχήματα. Ένας ακόμη πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών είναι ο επίσης κινέζικος PZH89 των 122 mm, ο οποίος είναι μια αντιγραφή του BM-21 Grad με τον εκτοξευτή του να δέχεται 40 ρουκέτες.
Οι δυνάμεις τις Χαμάς έχουν εμφανιστεί σε φωτογραφίες και βίντεο να κρατούν φορητά αντιαεροπορικά βλήματα, όπως το κινέζικο QW-7 και το SA-7 Grail (9Κ32 Strela).
Drone
Ταχεία εξάπλωση έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με drone, με τo Ιράν και το Πακιστάν να παρέχουν τεχνολογία UAV στην Χαμάς. To 2012 οι IDF κατέρριψαν ένα άγνωστου ταυτότητας UAV 35 χλμ. μέσα στο ισραηλινό έδαφος κοντά στην πόλη Χεβρόν. Το 2013, οι Παλαιστινιακές Αρχές συνέλαβαν έναν πυρήνα της Χαμάς που σχεδίαζε να στείλει ένα UAV με ενσωματωμένο πυροδοτικό μηχανισμό IED να εφορμήσει κατά πολιτών. To 2014, η Χαμάς για πρώτη φορά εκτόξευσε το ιρανικό Ababil-1, το οποίο καταρρίφθηκε από την IAF. Tο ίδιο έτος, το Ισραήλ κατέρριψε ένα drone της Χαμάς που πετούσε νότια προς την πόλη του Άσχοντ κατά την διάρκεια της επιχείρησης “Προστατευτικό Άκρο”. Τον Μάιο του 2021, η Χαμάς εκτόξευσε το Shehab, ένα drone-καμικάζι, με σκοπό να πλήξει μια θαλάσσια πλατφόρμα πετρελαίου, αλλά καταστράφηκε από πύραυλο Python-5 που εκτόξευσε F-16 της IAF. Σύμφωνα με τους ειδικούς στα αεροχήματα, το Shehab είναι ίδιο, περίπου, με το ιρανικό Ababil-2, πατενταρισμένο όμως από τους ειδικούς της Χαμάς. Το Shehab είναι μονοκινητήριο drone σταθερών πτερύγων που διαθέτει μια κεντρική κυλινδρική άτρακτο, δυο οριζόντια πτερύγια και ένα κατακόρυφο πτερύγιο στο οπίσθιο μέρος, ενώ προωθείται με μια απλή έλικα με δύο λεπίδες.
Σύμφωνα με τον Jason Reagan στις 8 Ιουνίου, η Israel Aerospace Industries (IAI) ανέφερε ότι εγκαταστάθηκαν συστήματα όπως το Drone Guard για την προστασία των επιθέσεων από drone. Η θυγατρική της IAI, ELTA Systems, ανέπτυξε το σύστημα πολλαπλών πλατφορμών που συνδυάζει τo ραντάρ ELM-2026 μικρής εμβέλειας με λειτουργία τρισδιάστατης απεικόνισης, ανίχνευσης και παρακολούθησης drone. Το σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες για ανίχνευση και αναγνώριση, καθώς και ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολής για τη διακοπή της πτήσης του drone. Ένα ακόμη σύστημα που αξίζει να αναφερθεί είναι το Drone Dome. To όνομα του συστήματος είναι αντίστοιχο του Iron Dome. Η Rafael Advanced Defense Systems ανέπτυξε το Drone Dome ώστε να ανιχνεύει, να εντοπίζει και να εξουδετερώνει μικρά μη επανδρωμένα συστήματα (UAS). Το Drone Dome διαθέτει ένα ραντάρ RPS-42, ηλεκτροοπτικό μέσο παρατήρησης MEOS και ένα παρεμβολέα (jammer) σήματος ευρέος φάσματος C-Guard RD. To RPS-42 μπορεί να διασυνδεθεί και με το σύστημα C4I για μεγαλύτερη αξιοπιστία και με την χρήση Doppler Effect αναγνωρίζει την ταχύτητα και το στίγμα του εκάστοτε στόχου.
Στις 18 Μαΐου 2021, μια ομάδα της Χαμάς η οποία είχε εγκαταστήσει αίθουσα ελέγχου και σύστημα τηλεχειρισμού για υποβρύχιο UUV σε ένα όχημα τύπου VAN, το οποίο πιθανολογείται ότι θα επιτίθετο σε ισραηλινό πολεμικό πλοίο ή πλατφόρμα πετρελαίου. Ωστόσο, οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατέστρεψαν το υποβρύχιο και έπληξαν το όχημα που μετέφερε τους χειριστές του. Πάντως, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ειδικούς στην τρομοκρατία, τα drone είναι πιο επικίνδυνα από τις ρουκέτες, αφού είναι πιο ακριβή στην στην επιλογή στόχου.
Ειδικές δυνάμεις της Χαμάς
Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η Χαμάς έχει οργανώσει μία μονάδα βατραχανθρώπων που ονομάζεται Nukhba. Η δύναμή της εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 400 μέχρι και 1.500 εκπαιδευμένους άντρες στις υποβρύχιες καταστροφές. Μικρός αριθμός πληροφοριών σχετικά με αυτή την δύναμη εκστρατείας έχει αναφερθεί στα διεθνή ΜΜΕ. Είναι εντελώς άγνωστη η σύνθεση, η δομή και η εκπαίδευση της μονάδας, αλλά και τα υλικά και ο εξοπλισμός της φαίνεται να έχουν αγορασθεί από το εγχώριο εμπόριο.
Η δύναμη Nukhba, όπως αναφέρεται στα αραβικά, έχει ως αντικειμενικό σκοπό να μεταφέρει τον αγώνα στην επικράτεια του Ισραήλ μέσω “μαύρων” επιχειρήσεων. Η Nukhba έκανε το επιχειρησιακό ντεμπούτο της κατά την διάρκεια της επιχείρησης “Προστατευτικό άκρο”, στην οποία πραγματοποίησε αμφίβια επιχείρηση στην πόλη Ζικίμ, κοντά στην ακτή της Θάλασσας του Άσκελον, στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, σε μια στρατιωτική βάση. Εκεί συγκρούστηκαν με τον Ισραηλινό στρατό, κάτι που οδήγησε στην καταστροφή ενός άρματος Merkava. Στις 8 Ιουλίου, κατά την διάρκεια της εκστρατείας, τέσσερις βατραχάνθρωποι της Nukhba διείσδυσαν στο Ισραηλινό έδαφος και προσπάθησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε ένα άρμα Merkava. Oι Παλαιστίνιοι κομάντoς σκοτώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από πολυβόλα γενικής χρήσης, και λίγο αργότερα οι ισραηλινοί κατάφεραν να σκοτώσουν τον διοικητή αυτής της μονάδας, Mohammed Shaaban, κατά την διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων.
Η επίθεση σόκαρε τις Ισραηλινές δυνάμεις που δεν περίμεναν μια διείσδυση τέτοιου τύπου. Σαφώς και η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές διείσδυσης στο παρελθόν, αλλά από το 2014 οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν αρκετά για τις τακτικές των βατραχανθρώπων της Χαμάς και έχουν δημιουργήσει αρκετές ζώνες θανάτου με παγιδευμένα υποβρύχια εκρηκτικά σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, όπως ναυτικές βάσεις, θαλάσσιες εξέδρες φυσικού αερίου κ.λπ.
Το 2018, η μονάδα Nukhba, είχε κατασκευάσει υποβρύχιο τούνελ στην ακτή της Γάζας που οδηγούσε στην κοντινότερη συνοριακή περιοχή του Ισραήλ. Το τούνελ βρισκόταν σε βάθος 2-3 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και χρησιμοποιούνταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά αυτό επέστησε την προσοχή των ισραηλινών κατασκόπων, οι οποίοι μετέδωσαν τις συντεταγμένες στην IAF, η οποία το κατέστρεψε με αεροπορική επιδρομή ακριβείας.
Μια ακόμη διάσημη διείσδυση που αξίζει να σημειωθεί συνέβη το 1987, όταν δυο Pαλαιστίνιοι διείσδυσαν στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, και εισήλθαν σχεδόν αθόρυβα στην στρατιωτική βάση Gibor. Η επίθεση στοίχησε την ζωή σε έξι Ισραηλινούς στρατιώτες. Η επιχείρηση έμεινε γνωστή ως η “Νύχτα των Αεροπτεριστών”. Οι δύο άντρες ήταν οπλισμένοι με τυφέκια ΑΚ47, πιστόλι με σιγαστήρα, μαχαίρια και αρκετές χειροβομβίδες.
To 2014 επανασχεδιάστηκε μια τέτοιου είδους επιχείρηση, όταν 15 Παλαιστίνιοι κομμάντος εκπαιδευμένοι στην Μαλαισία στο αεράθλημα παραμοτέρ (αλεξίπτωτο πλαγιάς με ελικοφόρο μηχανή), θα διείσδυαν στην ισραηλινή πλευρά και θα επιτίθενταν σε στρατιωτικά φυλάκια και πολίτες, με σκοπό να δολοφονήσουν όσους περισσότερους μπορούν. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της ομάδας, Raed Attar, σε αεροπορική επίθεση.
Επίλογος
Αποδεικνύεται ότι η Χαμάς παρόλο των παρωχημένο εξοπλισμό, τις ίσως πρωτόγονες και αντισυμβατικές τακτικές που χρησιμοποιεί, μπορεί να επιφέρει σοβαρά πλήγματα στις στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ. H συνεχής υποστήριξη των Αράβων στην Χαμάς και της Δύσης στο Ισραήλ δεν δείχνει να αποκλιμακώνει τις στρατιωτικές συγκρούσεις και ο πόλεμος θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη στο μέλλον.