Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker’s, στην Ελβετία.
Το φως της δημοσιότητας είδε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, για την επιδημία λιστερίωσης από μαγιά αρτοποιίας στην Ελβετία. Από την μόλυνση της μαγιάς με Listeria monocytogenes ορότυπου 1/2a τύπου 3141, 34 άνθρωποι αρρώστησαν εκ των οποίων οι 7 πέθαναν και η λιστερίωση αναφέρθηκε ως η κύρια αιτία θανάτου και στις 7 περιπτώσεις.
Η λιστερίωση είναι μια δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη και οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Τα τρόφιμα, κυρίως τα λετοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα RTE που περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, αντιπροσωπεύουν κύριους φορείς για σποραδικά κρούσματα και εστίες λιστερίωσης.
Τα προϊόντα μαγιάς αρτοποιίας πωλούνταν σε καταστήματα λιανικής και προμήθευαν τη βιομηχανία τροφίμων σε όλη την Ελβετία. Κατά το 2022, ο κατασκευαστής μαγιάς αρτοποιίας είχε εντοπίσει την εμφάνιση L. monocytogenes σε δείγματα προϊόντων ζύμης. Η ανάλυση είχε διεξαχθεί ως μέρος των πρακτικών αυτοελέγχου του κατασκευαστή. Ωστόσο, ελλείψει νομικών απαιτήσεων για μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (μη RTE), τα ευρήματα δεν αναφέρθηκαν (η νομοθεσία δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE)).
Σε έλεγχο των αρχών σε δείγματα προϊόντων ζύμης, τις δεξαμενές, τα συστήματα σωλήνων, τα φίλτρα ξήρανσης, τους εξωθητές, τους μεταφορικούς ιμάντες και τις μηχανές κοπής, εντοπίστηκε L. Monocytogenes. Εντός της γραμμής παραγωγής, το εργαστήριο εντόπισε έναν σωλήνα ροής που συνδέει μια δεξαμενή αμύλου με την κλίνη ξήρανσης μαγιάς ως το πρώτο σημείο μόλυνσης. Στη συνέχεια, ο κατασκευαστής ξεκίνησε τον βαθύ καθαρισμό όλου του εξοπλισμού επεξεργασίας στο τμήμα της γραμμής παραγωγής όπου εντοπίστηκε η θετικότητα.
Δεν ήταν δικαιολογημένη η επίσημη ανάκληση προϊόντος, επειδή η μαγιά αρτοποιίας δεν ταξινομείται ως τρόφιμο RTE. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με μαγιά αρτοποιίας συνήθως υποβάλλονται σε ένα στάδιο θέρμανσης που θα έλεγχε τη μόλυνση. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με την ωμή ζύμη από Escherichia coli και Salmonella στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες), η μολυσμένη ζύμη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία εάν καταναλωθεί ωμή και μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση μέσω του χειρισμού μολυσμένων μαγιά αρτοποιού ή μολυσμένη ακατέργαστη ζύμη. Αυτή η πτυχή αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι το στέλεχος της επιδημίας εντοπίστηκε επίσης σε τρόφιμα σε πολλά εστιατόρια και ιδρύματα τροφοδοσίας σε διαφορετικά καντόνια.
Αυτό το ξέσπασμα, που συνδέεται με τη μαγιά αρτοποιίας, υπογραμμίζει την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη μόλυνση προϊόντων που δεν είναι RTE από τροφιμογενή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένου του L. monocytogenes , και την ανάγκη για τους κατασκευαστές μαγιάς αρτοποιίας να λαμβάνουν υπόψη αυτόν τον κίνδυνο στις διαδικασίες παραγωγής τους. Επιπλέον, αυτό το ξέσπασμα θα πρέπει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ότι η συμμόρφωση με βασικά μέτρα υγιεινής για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το χειρισμό τροφίμων που δεν είναι RTE.