14.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΗ σημασία της παρακολούθησης της θερμοκρασίας στη βιομηχανία τροφίμων

Η σημασία της παρακολούθησης της θερμοκρασίας στη βιομηχανία τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Νο25 (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2024)

SPECIAL AIR SERVICE REGIMENT: ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ Οι άγνωστες μυστικές επιχειρήσεις της Αυστραλιανής Special Air Service ( SAS ) στην Καμπότζη, κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, με αντικειμενικό σκοπό τον εντοπισμό και την καταστροφή ρωσικών και κινεζικών πλοίων που μετέφεραν λαθραία όπλα και πυρομαχικά στους Βιετκόνγκ μέσα από τα ποτάμια της Νοτιοανατολικής

200 φοιτητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση σε Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας – Έκαναν εμετό από τα παράθυρα!

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να βρουν το παθογόνο βακτήριο που μόλυνε τα σουβλάκια κοτόπουλου. Περισσότεροι από 200 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Canterbury (UC) στη Νέα Ζηλανδία αρρώστησαν με τροφική δηλητηρίαση αφού έφαγαν δείπνο με «μολυσμένο σουβλάκι κοτόπουλου». Ένα από τα συμπτώματα ήταν έντονη διάρροια με αποτέλεσμα, στις τουαλέτες του Πανεπιστημίου να σχηματιστούν

Καιρός – Ριζική αλλαγή σκηνικού: Αυτήν την μέρα καταρρέει ο αντικυκλώνας

Ιδιαίτερα έντονη εμφανίζεται επί μακρόν η παρουσία του περιβόητου αντικυκλώνα, που έχει εν πολλοίς ταλαιπωρήσει και τη χώρα μας εμποδίζοντας τις βροχές και προκαλώντας εκτεταμένη ανομβρία. Ωστόσο σύμφωνα με το Weather Analysis Greece σε ελάχιστες μέρες το σκηνικό του καιρού αλλάζει. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει: Το 24ωρο 7ης και 8ης μέρας του Νοέμβρη θα έχει και

Καιρός: Φτάνουν οι βροχές – Πότε θα βρέξει στην Αθήνα

Σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας. Για την ώρα οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν σε ήπια επίπεδα, με την ηλιοφάνεια να πρωταγωνιστεί. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, από το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου θα «σπάσει»

Ιστορική φιγούρα της Κρήτης ο άτυχος 90χρονος που κάηκε προσπαθώντας να βάλει φωτιά σε χόρτα

Άδοξο φινάλε για τον 90χρονο, ο οποίος ήταν μία ιστορική φιγούρα της Κρήτης. Ο Μιχάλης Πρινάρης, ο μοναδικός επιζών της ομαδικής εκτέλεσης των Γερμανών το 1943 στο Γουρνόλακο του Ψηλορείτη, ήταν ο άτυχος άνδρας που έχασε τη ζωή του στο σπίτι του το απόγευμα της Τρίτης, προσπαθώντας να κάψει ξερά χόρτα, στους Αβδανίτες Μυλοποτάμου. Όπως
spot_imgspot_img

Η διαχείριση της θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην βιομηχανία τροφίμων.

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη στην παραγωγή τροφίμων, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση, την αποθήκευση και την επεξεργασία τους. Η αποτελεσματική διαχείριση της θερμοκρασίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα, την ασφάλεια και τη λειτουργική αποδοτικότητα των τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του μηχανήματος μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην παραγωγή ή να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα και τη χρηστικότητα των τελικών προϊόντων τροφίμων.

Οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων παρακολουθούν πολλές διαφορετικές παραμέτρους για να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα, τα ποτά ή τα συστατικά που παρασκευάζουν πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας, ποιότητας και νομικής φύσεως.

Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Σκεφτείτε όλες τις διεργασίες που συνεπάγονται την παρακολούθηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και του χρόνου: Ασηπτικές διεργασίες, διεργασίες για τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, ξηροί καρποί για ψήσιμο, ξηρό ψήσιμο, παραγωγή λαδιού ή άλλες διεργασίες, διεργασίες αρτοποιίας και ζυμώσεις στις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων, για να αναφέρουμε μερικές.

Ασφάλεια τροφίμων

Ο σωστός έλεγχος της θερμοκρασίας στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων είναι απαραίτητος για την πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Ο χειρισμός, η αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων στις κατάλληλες θερμοκρασίες είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Η διαχείριση της θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην αποθήκευση τροφίμων για την αποφυγή αλλοίωσης, καθώς τα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποφεύγεται η απόψυξη και η πιθανή βακτηριακή μόλυνση, ενώ τα ευπαθή τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, χρειάζονται δροσερές συνθήκες αποθήκευσης για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

Επίσης, η ακριβής ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων επεξεργασίας τροφίμων, όπως το μαγείρεμα, το ψήσιμο, το ψήσιμο ή η αποστείρωση.

Παρακολούθηση θερμοκρασίας

Στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα – είναι μια νομική αναγκαιότητα και μια θεμελιώδης πτυχή οποιουδήποτε συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, όπως το HACCP. Η μη σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση ή ανάπτυξη βακτηρίων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και ενδεχομένως βλάπτοντας τα οικονομικά και τη φήμη της επιχείρησής σας.

Οι κανονισμοί επιβάλλουν την τακτική παρακολούθηση των θερμοκρασιών τόσο των ζεστών όσο και των κρύων τροφίμων και την τήρηση λεπτομερών ημερολογίων θερμοκρασίας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει χειροκίνητους ελέγχους δύο φορές την ημέρα, με σχολαστική τεκμηρίωση των θερμοκρασιών.

Σήμερα, οι παραγωγοί τροφίμων αγκαλιάζουν την τεχνολογία για την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Οι απομακρυσμένες ψηφιακές συσκευές παρακολούθησης της θερμοκρασίας παρέχουν στους ιδιοκτήτες συνεχή ορατότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Με την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο οικονομικά αποδοτική, αξιόπιστη και φιλική προς τον χρήστη, η απομακρυσμένη παρακολούθηση της θερμοκρασίας προσφέρει στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων την ευκαιρία να προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες και να ενισχύσουν την κερδοφορία.

Όλα τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας πρέπει να είναι σωστά βαθμονομημένα και κατάλληλα για την εργασία. Το πόσο συχνά βαθμονομείται ένα όργανο εξαρτάται από το ίδιο το όργανο και θα πρέπει να καθορίζεται από την ομάδα ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP).

Ένας προμηθευτής ενός φορητού θερμόμετρου μπορεί να συστήσει τη βαθμονόμηση του οργάνου κάθε μήνα. Εάν οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται είναι κρίσιμες για την ασφάλεια, τότε η ομάδα HACCP μπορεί να συστήσει συχνότερες βαθμονομήσεις. Ο κανονισμός για τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αναφέρει τα εξής:

Κάθε ρετόρ πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τουλάχιστον μία συσκευή ένδειξης θερμοκρασίας που δείχνει με ακρίβεια τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Κάθε συσκευή ένδειξης θερμοκρασίας πρέπει να διαθέτει αισθητήρα και οθόνη.

Κάθε συσκευή ένδειξης θερμοκρασίας και κάθε συσκευή αναφοράς που συντηρείται από τον μεταποιητή δοκιμάζεται ως προς την ακρίβεια σε σχέση με μια συσκευή αναφοράς της οποίας η ακρίβεια είναι ανιχνεύσιμη σε μια πρότυπη συσκευή αναφοράς του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) ή άλλου εθνικού ινστιτούτου μετρολογίας, με κατάλληλες πρότυπες διαδικασίες, κατά την εγκατάσταση και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στη συνέχεια, ή συχνότερα εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται η ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Κάθε συσκευή ένδειξης θερμοκρασίας και κάθε συσκευή αναφοράς που διατηρείται από τον μεταποιητή πρέπει να διαθέτει ετικέτα, σφραγίδα ή άλλο μέσο ταυτοποίησης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img