Τα πουλερικά αποδείχθηκαν ως κύρια πηγή μόλυνσης από Campylobacter που οδήγησαν σε 5.920 νοσηλείες και οκτώ θανάτους σε έναν χρόνο
Το 2023, η Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας να εκτιμήσουν το ετήσιο κόστος των ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα και παθογόνους παράγοντες.
Η τροφιμογενής νόσος κοστίζει στην Αυστραλία 2,81 δισεκατομμύρια AUD (1,85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ετησίως. Ωστόσο, η απόδοση του κόστους σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων παραμένει μια πρόκληση. Μικροβιολόγοι και άλλοι ειδικοί προσδιόρισαν ως αιτία του προβλήματος οκτώ παθογόνους παράγοντες σε συγκεκριμένα τρόφιμα.
Τα παθογόνα και τα τρόφιμα που εξετάστηκαν
Τα παθογόνα ήταν η μη τυφοειδής Salmonella, το Campylobacter, η Listeria monocytogenes, το Toxoplasma gondii, το Shiga που παράγει τοξίνες E. coli (STEC), το Yersinia, το Vibrio και ο Bacillus cereus. Οι δύο τελευταίοι παράγοντες δεν συμπεριλήφθηκαν στο μοντέλο κοστολόγησης.
Οι ομάδες τροφίμων ήταν βόειο κρέας, αρνί, χοιρινό, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά (γάλα και κρέμα γάλακτος, φρέσκο τυρί χωρίς ωρίμανση, τυρί άλμης, μαλακό και ώριμο τυρί), καρκινοειδή, μαλάκια, φρούτα, δημητριακά και σπόροι, ξηροί καρποί, λαχανικά (μύκητες, φυλλώδη λαχανικά και βότανα, ριζώδη λαχανικά) και άλλα.
Οι εκτιμήσεις κόστους χρησιμοποίησαν δεδομένα για την επιβάρυνση της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, των νοσηλειών, των θανάτων και των συνεπειών, του οικονομικού κόστους της ασθένειας συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων δαπανών, του κόστους της πρόωρης θνησιμότητας και του μη οικονομικού κόστους του πόνου και της ταλαιπωρίας.
Από το σύνολο των 721 εκατομμυρίων δολαρίων (474 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που υπολογίζεται για τα έξι συμπεριλαμβανόμενα παθογόνα , το μεγαλύτερο κόστος αποδόθηκε στα πουλερικά με 328 εκατομμύρια δολάρια (216 εκατομμύρια δολάρια), με 279 εκατομμύρια δολάρια (184 εκατομμύρια δολάρια) λόγω Campylobacter, 35,5 εκατομμύρια δολάρια (23,3 δολάρια ΗΠΑ εκατομμύρια) λόγω της Salmonella και 2,86 εκατομμύρια δολάρια (1,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στη Listeria monocytogenes. Άλλα προϊόντα με υψηλό κόστος ήταν τα λαχανικά (107 εκατομμύρια δολάρια/70,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), τα γαλακτοκομικά (61 εκατομμύρια δολάρια/40,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), το βόειο κρέας και το χοιρινό (και τα δύο 56 εκατομμύρια δολάρια/36,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Τα λαχανικά συσχετίστηκαν με το 26% του κόστους λόγω της σαλμονέλας και το 23% του κόστους λόγω της Listeria monocytogenes. Συγκριτικά, το βόειο κρέας συσχετίστηκε με το 34 τοις εκατό του κόστους λόγω STEC και το 23 τοις εκατό του κόστους λόγω του Toxoplasma gondii.
Ανάλυση ανά παθογόνο
Τα πουλερικά ήταν η κύρια πηγή του Campylobacter, με ετήσιο κόστος 280 εκατομμύρια δολάρια (184 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από 174.000 περιπτώσεις αρχικής ασθένειας, 28.000 περιπτώσεις επακόλουθης ασθένειας, 5.920 νοσηλεία και οκτώ θανάτους. Οι επόμενες τρεις πιο συχνές πηγές ήταν άλλες, τα λαχανικά και το βόειο κρέας.
Τα λαχανικά ήταν η κύρια πηγή της Listeria, με συνολικό ετήσιο κόστος 21 εκατομμύρια δολάρια (13,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από 22 νοσηλεία και τέσσερις θανάτους. Οι επόμενες τρεις πιο συχνές πηγές ήταν τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα ψάρια.
Τα λαχανικά ήταν η κύρια πηγή της σαλμονέλας, με ετήσιο κόστος 42 εκατομμυρίων δολαρίων (27,6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που προέκυψε από 15.300 αρχικές ασθένειες, 2.630 περιπτώσεις επακόλουθων ασθενειών, 1.150 νοσηλεία και τρεις θανάτους. Άλλες σημαντικές πηγές ήταν τα πουλερικά, τα αυγά και το βόειο κρέας.
Το βοδινό κρέας ήταν η κύρια πηγή STEC, με ετήσιο κόστος 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων (3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε 864 περιπτώσεις αρχικής ασθένειας, 25 επακόλουθες ασθένειες, 38 νοσηλεία και έναν θάνατο. Οι επόμενες τρεις πιο συχνές πηγές ήταν τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και το αρνί.
Το βόειο κρέας ήταν η κορυφαία πηγή τοξοπλάσματος, με συνολικό ετήσιο κόστος 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων (2,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που προέκυψε από 3.380 περιπτώσεις ασθένειας και οκτώ νοσηλεία. Άλλες συχνές πηγές ήταν το αρνί, τα λαχανικά και το χοιρινό.
Για τη Yersinia, το χοιρινό κρέας ήταν η κορυφαία πηγή, με ετήσιο κόστος 6 εκατομμυρίων δολαρίων (3,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που προέκυψε από 3.510 αρχικές ασθένειες, 377 περιπτώσεις επακόλουθης ασθένειας και 32 νοσηλεία. Οι επόμενες τρεις πιο συχνές πηγές ήταν τα λαχανικά, το βόειο κρέας και το αρνί.
Ένα σχετικά υψηλό κόστος 56 εκατομμυρίων δολαρίων (36,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε κανένα από τα 14 προϊόντα διατροφής.