14.6 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤα φιλέτα κοτόπουλου διατηρούνται περισσότερο όταν συσκευάζονται με διοξείδιο του άνθρακα –...

Τα φιλέτα κοτόπουλου διατηρούνται περισσότερο όταν συσκευάζονται με διοξείδιο του άνθρακα – Επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ακόμα ένα Leopard βγήκε εκτός μάχης στο μέτωπο της Ουκρανίας! vid

Στο Kurachovo, ο ρωσικός στρατός έβγαλε εκτός μάχης ένα άλλο άρμα Leopard γερμανικής κατασκευής. Μολονότι οι ουκρανικές δυνάμεις το είχαν εξοπλίσει με πρόσθετη σοβιετική θωράκιση «Kontakt-1», δεν τα κατάφερε εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους FPV. Άγνωστη η τύχη του τανκ! Δείτε το βίντεο: photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ζελένσκι: Θέλει περισσότερα όπλα από την Δύση, όχι βοήθεια στις διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία δεν χρειάζεται βοήθεια από τους συμμάχους της για την οργάνωση διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, αλλά θέλει να αποφασίσει μόνη της πότε θα ξεκινήσει τέτοιες συνομιλίες. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με ΜΜΕ. “Η Ουκρανία είναι ευγνώμων για την υποστήριξη των εταίρων μας

Ουκρανία: 4 νεκροί και 18 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στην πόλη Ζαπορίζια

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν, σε μια σειρά ρωσικών πληγμάτων σήμερα εναντίον της πόλης Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία. Σπίτια καταστράφηκαν και ζημιές υπέστη ένα ογκολογικό κέντρο, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. «Ο απολογισμός των ρωσικών πληγμάτων στη Ζαπορίζια ανέρχεται σε τέσσερις νεκρούς, 18

Λαμία: Μαθητές έβαλαν φωτιά στο προαύλιο του ΕΠΑΛ που πηγαίνουν επειδή τους απαγόρευσαν τα κινητά και το κάπνισμα

Άλλο ένα περιστατικό ενδοσχολικής παραβατικότητας έγινε γνωστό σήμερα (07/11) καθώς μαθητές έβαλαν φωτιά στο προαύλιο εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί από τους καθηγητές για το κάπνισμα και τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, η κατάσταση πήρε χειρότερη τροπή, μετά την ένταση ανάμεσα σε ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικούς για τα προαναφερθέντα περιοριστικά μέτρα.

Οι Ιταλοί παιδίατροι ζητούν υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα παιδικά τρόφιμα

Το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν τις πρώτες ύλες που βάζουν στο πιάτο τους δεν προστατεύει μόνο το μέλλον των αγροτών, αλλά και την υγεία των παιδιών Έχοντας στο μυαλό ότι η διατροφή των παιδιών τις πρώτες χίλιες ημέρες καθορίζει την υγεία ολόκληρης της ζωής τους οι Ιταλοί παιδίατροι υπέγραψαν την πρόταση νόμου Coldiretti για
spot_imgspot_img

Τα ευρήματα Νορβηγικής μελέτης.

Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων λόγω της υψηλής υδατικής τους δραστηριότητας και της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Οι τροποποιημένες ατμόσφαιρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση της μόλυνσης των προϊόντων κρέατος και πουλερικών από μικροοργανισμούς.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control, οι επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima εξέτασαν έξι διαφορετικά βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο κρέας και τα οποία μπορούν επίσης να βρεθούν στα ψάρια. Το κοτόπουλο που δοκιμάστηκε αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία ψυγείου (4°C).

Εκτός από την ανάλυση των βακτηρίων, έλαβε τη βοήθεια επαγγελματικών μυτών για να αξιολογήσει την ποιότητα των φιλέτων κοτόπουλου. Η Nofima διαθέτει τη δική της επιτροπή αισθητήρων που αποτελείται από δέκα κριτές οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν την οσμή και τη γεύση. Στην προκειμένη περίπτωση, μύρισαν και διαπίστωσαν πότε το κρέας μυρίζει μεταξύ άλλων/π.χ. ξινό, ζυμωμένο, πικάντικο ή σάπιο.

«Η συσκευασία τροφίμων χωρίς διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) οδηγεί γρήγορα σε χειρότερη ποιότητα από τη συσκευασία τροφίμων με CO₂. Είδαμε ότι όταν συσκευάσαμε με χρήση CO₂, μόνο δύο από αυτά τα έξι βακτήρια παρήγαγαν σαφή αρνητική οσμή σε ένα συγκεκριμένο βακτηριακό επίπεδο. Γνωρίζαμε ήδη ότι το CO₂ αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό που είναι καινούργιο εδώ είναι ότι το αέριο όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι επειδή έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά βλέπουμε επίσης ότι μειώνεται η επικράτηση και η ένταση της αρνητικής οσμής», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Anlaug Ådland Hansen.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ποια βακτήρια βρίσκονται στο κρέας όταν λήγει η διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, δεν έχουν δείξει ποια βακτήρια προκάλεσαν την άσχημη μυρωδιά του κρέατος.

«Έχουμε τώρα διεξάγει μια ελεγχόμενη μελέτη που μας δίνει μια καλύτερη εικόνα. Γνωρίζουμε ποια βακτήρια είναι σε θέση να αναπτυχθούν υπό διαφορετικές συνθήκες συσκευασίας, ποια προκαλούν αρνητικές οσμές και ποιότητα και ποια πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε με διάφορα μέτρα», δηλώνει ο Hansen.

«Ο καλύτερος έλεγχος της ποιότητας και της διάρκειας ζωής είναι πολύ σημαντικός αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Όλα τα μέτρα που βοηθούν τους καταναλωτές να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ χρήσιμα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σπατάλη τροφίμων στα καταστήματα», καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img